Només el 36% dels municipis tenen una xarxa d'abastament d'aigua amb un rendiment superior al 75%

17/07/2024 - 08:38

La Diputació de Barcelona ha celebrat aquest dimarts, 16 de juliol, al Paranimf de la Diputació de Barcelona la primera "Jornada del cicle local de l’aigua", on ha presentat el seu suport tècnic i econòmic als ens locals per garantir l’abastament d’aigua potable en un context de sequera estructural.

És un dret fonamental, un servei públic i una competència local. La Diputació de Barcelona, com a administració supramunicipal, amb la màxima d’estar al servei dels 311 municipis, té la responsabilitat d’acompanyar els municipis per complir amb les polítiques públiques”, ha subratllat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, en la inauguració de la jornada. La provisió d’aigua també “té una relació directa amb el desenvolupament econòmic i social del nostre territori. Aquesta jornada pretén generar un espai de reflexió, d’intercanvi de coneixement i d’experiències i de treball transversal entre tots els municipis de la demarcació. El dret a l’aigua requereix un treball conjunt, d’aliances, de complicitats i interinstitucional”, ha afegit Lluïsa Moret.

En aquesta sessió, s’han compartit els treballs de recerca que dibuixen l’estat de la xarxa d’abastament d’aigua. En general, moltes localitats barcelonines tenen canonades envellides per manca de manteniment i reposició, especialment les de menys de 20.000 habitants. El 36% del conjunt de la província té un rendiment per sobre del 75% i la meitat inverteix menys del 0,4% del pressupost municipal en la millora de la xarxa d’abastament. Els estudis també assenyalen que el període de retorn de la inversió en la millora de les xarxes d’abastament és d’aproximadament tres anys.

Per abordar la situació, el Ple de la Diputació de Barcelona va aprovar el 27 de juny el “Programa sectorial de millora de les xarxes d’abastament d’aigua”, dotat amb 100 milions d’euros per als anys 2024-2027. L’import es reparteix tenint en compte l’estat real de la xarxa i les necessitats específiques de cada municipi. Es calcula que amb aquest programa s’aconseguirà un estalvi total d’aigua potable de 12,5 hectòmetres cúbics anuals, que és l’equivalent a l’aigua de 5.000 piscines olímpiques.

Un programa extraordinari per resoldre un greu problema. Ara els ajuntaments tindran la capacitat de poder decidir com fer eficient una xarxa que té tantes pèrdues, tantes fuites. Un primer pas per poder fer-ho possible i que permet una mirada de previsió”, ha assenyalat el diputat d'Infraestructures, Equipament i Patrimoni Arquitectònic, Marc Castells.

Per la seva banda, el diputat d’Acció Climàtica i Transició Energètica, Marc Serra, ha destacat que el programa “busca respondre al gran repte de la modernització de les xarxes locals d’abastament d’aigua potable, un programa que complementa el suport de la Diputació de Barcelona en la gestió integral de l’aigua. Només des d’una mirada integral i un treball coordinat amb les altres administracions podrem fer front als reptes i desafiaments de la sequera”.

En aquesta sessió, s’han compartit experiències locals en la gestió del cicle de l’aigua i s’ha presentat la “Guia d’actuació municipal davant la sequera”. La publicació, que es pot adquirir a la Llibreria de la Diputació, recull estratègies i accions per ajustar els consums i la provisió d’aigua als diversos estadis de sequera, i ofereix els mecanismes d’adaptació més adequats a cada realitat municipal.

El diputat de Comerç, Consum i Salut Pública, Josep-Ramon Mut, ha agraït la implicació i participació dels ens locals en aquesta jornada i ha encoratjat a seguir treballant de forma coordinada. “El repte el tenim en l’ODS número 6 [aigua neta i sanejament], que ha caigut en la teulada del municipalisme, i l’hem d’afrontar conjuntament. Si aconseguim millorar el rendiment de la xarxa, l’aportació serà no només per al nostre municipi, sinó per al conjunt del planeta". 

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

El repte de l'emergència climàtica és probablement el que més dificultats imposa als municipis de la província de Barcelona, i la sequera n'és una de les manifestacions més punyent. Aquesta guia ofereix els mecanismes d'adaptació a la sequera més adequats per a cada realitat municipal en un context territorial divers com és el de la província de Barcelona.

Notícia

Amb aquesta important inversió, la Diputació de Barcelona dota els ajuntaments de la província d’un ajut econòmic que els permetrà fer front a la necessària millora de les seves xarxes d’abastament d’aigua.    

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí