Aquest curs escolar, un total de 23.120 alumnes dels centres educatius del Vallès Occidental han participat en les activitats educatives que ofereixen el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus. Es tracta d’activitats que van des de la sensibilització ambiental fins a la igualtat, la vida saludable i comportaments de risc, l’energia o l’aigua, entre d’altres.
Set de cada deu alumnes han participat en activitats en l’àmbit de la sensibilització de residus que ofereix el Consorci de Residus. En aquest cas s’han realitzat 762 activitats amb un total de 16.398 alumnes participants a les diferents etapes educatives. Es mantenen com a activitats més sol·licitades la visita presencial al CTR-Vallès i l’escape room: retorn a la Terra, el taller de reciclatge d’oli i la visita de la Deixalleria Mòbil a les escoles. Més de 4.000 alumnes han passat per les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus i la Planta de Can Barba, per a poder conèixer el procés dels residus des que es generen a casa fins que es recuperen els seus materials. Enguany també s’ha iniciat la sensibilització sobre l’aprofitament i reciclatge de la roba amb el projecte ApS Swap Party que incideix en la reutilització de la roba per evitar el residus tèxtil.
Sensibilització en igualtat, vida saludable i món laboral
Per la seva banda, el Consell Comarcal ofereix activitats educatives en diferents àmbits als municipis de menys de vint-mil habitants de forma mancomunada, ja que a diferència dels municipis més grans, aquests municipis no disposen dels mateixos recursos. Aquesta col·laboració, ha permès aquest curs la participació de 6.722 alumnes.
Pel que fa a la sostenibilitat, a banda de les activitats relacionades amb l’àmbit dels residus que ofereix el Consorci, el Consell Comarcal ofereix activitats de l’àmbit d’energia i aigua. Aquest curs s’han fet 22 activitats en aquest àmbit amb accions com el Joc de l’Aigua, el taller d’eficiència energètica o el taller d’energia solar fotovoltaica a la llar. Hi han participat 324 alumnes.
En l’àmbit d’igualtat s’han realitzat 130 tallers amb 3.454 alumnes participants. Concretament se n’han realitzat 48 a les etapes d’infantil i primària, amb la participació de 1.147 alumnes i 82 tallers a secundària, amb 2.307 alumnes. En aquest àmbit s’ha pogut incidir i sensibilitzar en qüestions com la identitat de gènere, la prevenció de l’assetjament, l’apoderament femení, la resolució de conflictes, la comunicació afectiva, la prevenció de violències de gènere i la sexualitat, entre d’altres qüestions.
En l’àmbit de treball i món laboral s’han realitzat 23 tallers amb 629 alumnes participants en activitats d’emprenedoria social, economia circular i consum sostenible.
La vida saludable i els comportaments de risc s’han abordat en els 27 tallers de prevenció de trastorns alimentaris a primària i secundària, prevenció d’addiccions i els tallers de Corfbol, com a esport inclusiu, amb 703 alumnes participants.
També destaca la participació de 1612 alumnes a 59 tallers de coneixença de la comarca i el mercat comarcal Mercavallès.