Cada any el departament d’Acció ambiental de l’Ajuntament participa en el projecte Orenetes que organitza l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), una iniciativa d’estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum).
Entre els mesos de maig i juliol es fa un seguiment dels edificis del municipi per censar els nius d’oreneta cuablanca i mitjançant observacions detallades es determina quins d’aquests resulten actius en la temporada de cria.
Enguany s’han comptat un total de 89 nius, 58 dels quals es van confirmar com actius, és a dir, es va detectar activitat ja fos per adults entrant i sortint del niu o bé, polls traient el cap.
Dels últims quatre anys, el 2021 va ser l’any de major registre de nius, amb un total de 125, 58 d’ells actius. Per tant, tot i que el nombre total dels nius ha anat a la baixa, podem dir que l’activitat reproductora continua mantenint-se. Al 2022 les poblacions d’oreneta cuablanca van patir una davallada, 63 nius comptats i només 28 amb activitat. La pèrdua es va produir sobretot a un dels nuclis més importants, els ponts de Nelson Mandela i el del Ferrocarril. Podem dir però que al 2023 i 2024 s’ha recuperat i igualat l’activitat del que va ser millor any censat en el nostre municipi.
No obstant, en aquest 2024 cal destacar la pèrdua al complert d’algun nucli de la població d’orenetes cuablanques del nostre municipi com a conseqüència de les obres de restauració d’algunes façanes. Les dades globals no varien ja que alhora s’han ocupat també localitzacions noves respecte l’any anterior, però cal ser conscient d’aquesta problemàtica i treballar a favor de la conservació dels nius. L’Ajuntament ha establert un protocol de gestió per evitar afectacions.