La contaminació de l'aire per òxids de nitrogen continua la seva reducció

Font: ASPB

13/08/2024 - 09:15

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l’Informe anual de qualitat de l’aire a Barcelona per l’any 2023. 

L’informe descriu com els nivells de contaminació de l’aire a la ciutat de Barcelona durant el 2023 s’han reduït respecte del 2022 i han estat similars als dels anys 2020 i 2021. Es confirma una tendència a la reducció de l’NO2 en els últims anys, que també s’ha observat en el conjunt de Catalunya i d’Europa. En canvi, les partícules PM10 i PM2,5, amb menys influència del tràfic local, es mantenen en nivells estancats des del 2013.

El document concreta els nivells de contaminació de l’aire a les estacions de mesura de la ciutat, mostra els mapes per carrers i per barris, calcula l’exposició de la població i estima l’impacte sobre la salut d’aquesta contaminació i el cost econòmic associat. També inclou 10 fitxes de districte per conèixer de forma ràpida els nivells de contaminació de l’aire a més petita escala. També es pot consultar el mapa carrer per carrer dels nivells de contaminació durant el 2023 i els anys anteriors.

Un any més, l’informe conclou que tot i la reducció dels últims anys, la contaminació de l’aire és un problema de salut pública important i que cal continuar implementant accions per millorar la qualitat de l’aire a la ciutat.

 

En referència als valors guia de l'OMS

El Parlament Europeu ha publicat l’any 2024 l’esborrany per a una nova directiva de qualitat de l’aire que redueix significativament els límits legals per als principals contaminants atmosfèrics a partir del 2030 i els apropa als valors guia de protecció de la salut de l’OMS.

El 2023, els nivells anuals de l’NO2, PM10 i PM2,5 es mantenen a totes les estacions de mesura per sota dels nivells màxims legals actuals, però per sobre del valor guia de l’OMS i del futur límit legal. La població de Barcelona ha estat exposada a una mitjana de 14 µg/m3 de PM2,5 i de 26 µg/m³ d’NO2. Aquests valors són molt similars als dels anys 2020 i 2021, i estan molt per sobre del valor guia de protecció de la salut de l’OMS (5 i 10 µg/m³ , respectivament). Els nivells d’NO2 són més elevats al centre de la ciutat, especialment al districte de l’Eixample, on l’exposició mitjana va ser de 35 µg/m³ . L’exposició a llarg termini als nivells de PM2,5 i NO2 dels últims anys (2020-2023) són responsables del voltant de 1.300 morts, 800 casos nous d’asma infantil i 120 casos nous de càncer de pulmó cada any a la ciutat. Aquest impacte sobre la salut és un 32% inferior a l’estimat pels anys 2018-2019 i es reduiria un 38% més si Barcelona complís amb els futurs límits legals. Les dades del 2023 confirmen una reducció en la contaminació de l’aire més directament relacionada amb el trànsit a la ciutat. Així i tot, els nivells actuals continuen sent massa elevats i perjudiquen la salut de la ciutadania. La nova normativa de qualitat de l’aire pel 2030 ajudarà a reduir la contaminació de l’aire i suposa una nova fita per a la protecció de la salut.

 


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

La nova instal·lació incorporarà tecnologia per determinar els anomenats contaminants emergents, no regulats fins ara per la normativa de qualitat de l’aire

 

Article
Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat una nova eina web per seguir l’evolució de la qualitat de l’aire a Barcelona.

Butlletí