Desencallar l'autoconsum col·lectiu d'energia

03/09/2024 - 09:17

El desplegament d'energies netes és crucial per lluitar contra la crisi climàtica, però també per descentralitzar l'oligopoli energètic espanyol.

Article publicat al Crític, reproduït amb permís dels seus autors.


 

Després de la fi de l’impost al sol, es va donar per descomptat que la transició energètica començaria a enlairar-se. Els anys de les traves s’havien acabat. Es pressuposava que les plaques solars decorarien totes les cobertes de l’Estat espanyol. Des de llavors, l’autoconsum ha atret l’interès de veïns i veïnes, ajuntaments i empreses que han buscat emancipar-se de les companyies elèctriques i adaptar-se a la lluita contra la crisi climàtica. Les energies renovables han avançat a pas ferm, contribuint a democratitzar un sector —l’energètic— dominat per una estructura vertical i opaca.

No obstant això, el moment àlgid dels últims anys sembla haver quedat estancat o més aviat bloquejat. Els qui podien, de manera individual, col·locar panells en la teulada del seu habitatge unifamiliar ja ho han fet, mentre el gruix del parc immobiliari espanyol —habitatges plurifamiliars— s’enfronta a tota mena de restriccions per impulsar instal·lacions d’autoconsum col·lectiu.

L’any 2023, l’Aliança per l’Autoconsum (AxA) va poder constatar, mitjançant un rastreig exhaustiu, que hi ha centenars d’instal·lacions d’autoconsum col·lectiu paralitzades i sense la possibilitat de connectar-se a la xarxa. Les empreses distribuïdores, encarregades de gestionar l’alta, no estan fent el seu treball i ja hi ha expedients amb retards de més de dos anys, molt lluny dels dos mesos marcats per la llei.

«Fer el pas cap a l'autoconsum fotovoltaic col·lectiu no és fàcil»

Quan s’intenta donar d’alta les instal·lacions col·lectives amb les empreses distribuïdores, els ciutadans topen amb tràmits injustificats, demores en la gestió dels expedients i requisits tècnics absolutament desproporcionats que entorpeixen el procés. Fer el pas cap a l’autoconsum col·lectiu no és fàcil. Si a tot això hi sumes les traves administratives, el procés es presenta gairebé impossible.

El bloqueig exercit per part de les distribuïdores d’energia no és cap secret. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja ha obert una investigació a diverses d’aquestes empreses per posar traves. L’organisme, que actualment analitza si les companyies retarden de manera deliberada les connexions a la xarxa de les noves instal·lacions d’autoconsum, ha iniciat un procés de consulta pública per intentar fer front al problema i reformar la normativa.

El marc normatiu no ajuda. El model vigent es regeix per la premissa de “com més xarxes desplego, més ingresso” i deixa al marge la qualitat del servei. Tant és així que la retribució que perceben les distribuïdores es basa principalment en el reconeixement dels costos d’inversió, la qual cosa suposa que de manera indirecta no hi hagi gens d’interès a tramitar noves connexions a la xarxa d’instal·lacions col·lectives de renovables. És una normativa, en definitiva, pensada al marge dels paràmetres de l’autoconsum col·lectiu i allunyada dels principis socials de la transició energètica.

La situació urgeix a reformar el sistema de retribució vigent. La mateixa CNMC ho sap i ha obert un procés de consulta pública per tal d’implementar canvis normatius que obliguin les distribuïdores d’energia a desbloquejar l’enlairament de l’autoconsum i tramitar amb agilitat tots els expedients. Justament fa pocs mesos l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) hem elaborat un informe per proposar millores normatives en aquest mateix sentit i, a partir d’aquesta base, les dues entitats (l’AxA i l’AMEP) estem treballant conjuntament per presentar al·legacions al procés. L’objectiu central és introduir un criteri de retribució basat en la qualitat del servei que condicioni el pagament que reben a l’activació correcta —i àgil— dels nous autoconsums.

El sistema actual no és sostenible, i és imperatiu que la dimensió social de la transició energètica vertebri l’entramat normatiu que regeix els criteris de retribució. El desplegament d’energies netes és crucial per lluitar contra la crisi climàtica, però també per descentralitzar l’oligopoli energètic espanyol. Aquesta és una oportunitat única per obligar les distribuïdores a deixar de donar l’esquena a la ciutadania.

* Arnau Comas i Miñarro és coordinador de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) i Raquel Paule és portaveu de l’Aliança per l’Autoconsum.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages aprova el projecte per instal·lar una coberta de plaques solars als edificis del camp de futbol municipal per tal que l’equipament sigui autosuficient. La instal·lació permetrà estalviar 4.000 euros l’any i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Notícia

La planta fotovoltaica de la depuradora de Reus compleix un any havent cobert el 30,5% de l’energia que necessita.

Article

Dia del sol: campanya de l'Associació de Municipis per l'Energia Públic (AMEP) i l'Aliança per l'Autoconsum per fomentar l'autoconsum d'energia solar.

Butlletí