El servei de recollida d'oli de cuina de Viladecans s'amplia amb 19 punts nous

Font: Ajuntament de Viladecans

18/09/2024 - 15:00

Els contenidors estan disponibles 24h 

Aquesta setmana s'han instal·lat 19 contenidors de recollida d'oli a la via pública que estan disponibles les 24 hores del dia. A partir del setembre s'instal·laran nous contenidors a altres punts i equipaments de la ciutat. Amb la recuperació de l'oli de cuina usat és possible la creació de biocombustible i potenciar la valorització d'un residu que actualment genera molts costos per la seva gestió. El reciclatge d'oli assegura una correcta gestió d'aquest residu a través d'una empresa especialitzada que el convertirà en bio-dièsel. 

Aquest servei està gestionat en la part de la recollida i transport per l'entitat social Solidança, que es dedica a promoure la inserció sociolaboral i la formació professional de persones en situació de vulnerabilitat social de l'entorn a través d'activitats vinculades a la gestió de residus i a l'economia circular. A través d'aquest servei, es generen nous llocs de treball per a persones en risc d'exclusió.

En aquests contenidors es recollirà només oli de cuina usat (no oli de motor). L’oli s’ha de portar en una ampolla de plàstic o garrafa de plàstic de fins a 5 litres ben tancada i introduir-la en el contenidor. No es poden fer servir pots de vidre per tal que no es trenquin, no es pot llençar l'oli a granel a l'interior del contenidor ni està permès deixar ampolles fora dels contenidors.

 

Per què hem de gestionar l'oli bé?

L'oli és un residu que cal gestionar correctament, ja que si es fa de forma inadequada, els olis s'aboquen per l'aigüera o el vàter, i són una font de contaminació de les aigües de rius i llacs, que causen problemes en les xarxes de sanejament i sobre costos a les estacions depuradores d'aigües residuals. Com a font de contaminació, un litre d'oli usat aproximadament conté 5.000 cops més càrrega contaminant que l'aigua residual que circula per les clavegueres i xarxes de sanejament, i pot arribar a contaminar 40.000 litres d'aigua, que és equivalent al consum d'aigua anual d'una persona al seu domicili. 

Aquest projecte contribueix a aconseguir una de les dues missions de l'Estratègia Viladecans 2030, la missió Clima, que s'ha fixat com a objectiu ser una ciutat climàticament neutra el 2030. L'altra missió estratègica de ciutat es aconseguir l'abandonament escolar cero el mateix any. Aquesta estratègia està alineada amb els marcs estratègics globals i és fruit d'un procés de reflexió compartida amb la ciutadania.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

A partir del 2026 l’import variarà en funció de les dades de participació de cada habitatge en el «Porta a Porta».

Article

La ciutat ha guanyat de nou un reconeixement que destaca el seu compromís amb la sostenibilitat i la gestió ambiental dels municipis costaners. Aquesta distinció, obtinguda en la cinquena edició del Moviment Banderes Verdes, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’Ajuntament i el sector de l’hostaleria local.

Article

El pla Escoles #JoAprofito guia les escoles Montserratina i Marta Mata de Viladecans a aprofitar més del 90% del menjar en el servei del migdia.

Butlletí