Propostes per desbloquejar l’autoconsum col·lectiu

Font: AMEP

30/09/2024 - 08:26

L’Amep i l’AxA presenten les propostes per desbloquejar l’autoconsum col·lectiu al Ministeri per a la Transició Ecològica

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (Amep) i l’ Aliança per l’autoconsum (AxA) continuen treballant en la campanya per desbloquejar el desplegament de l’autoconsum col·lectiu d’energia fotovoltaica, necessaris per a la participació de les famílies i les empreses en la producció de la seva pròpia energia renovable i avançar en la transició energètica. En aquest sentit, aquest dimecres s’han reunit amb la Direcció General de Polítiques Energètiques i Mines, òrgan del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

A la trobada ha participat en representació de l’Amep el seu apoderat, Marc Cadevall, acompanyat de l’advocat Joan Herrera (Samsó), i els representants d’entitats membres de l’AxA, Raquel Paule (Fundaciones Renovables), Alba Fernández (HolaLuz), Paula Santos (UNEF) i Carol Coll (Som Energia). Per part del Ministeri han assistit Manuel García, director general de Política Energètica i Mines i Carlos Redondo, secretari general d’Energia Elèctrica.

Durant la reunió s’han exposat les problemàtiques detectades per la connexió i activació dels autoconsums col·lectius i les propostes per resoldre el bloqueig actual. En aquest sentit, han traslladat al Miteco les al·legacions que ambdues entitats varen presentar el passat juliol als procediments de consulta prèvia per la modificació del marc normatiu que regula la retribució de les distribuïdores d’electricitat.

L’objectiu de les al·legacions és desbloquejar i accelerar la connexió dels autoconsums a la xarxa per part de les distribuïdores que actualment arriba fins als dotze mesos, tot i que segons la normativa hauria de ser de dos mesos. L’Amep i l’AxA fa mesos que treballen plegades en aquestes al·legacions que s’han basat en l’informe jurídic encarregat per l’Amep que inclou propostes concretes de canvis en la regulació.

Durant la reunió, més enllà dels problemes d’accés i connexió, també s’han abordat altres qüestions relacionades amb la regulació dels autoconsums prevista al Reial Decret 244/2019, i s’han plantejat millores concretes com augmentar la distància en la qual es pot fer autoconsum, incorporar la figura del representant únic i del gestor de l’autoconsum, l’activació ràpida i més flexibilitat en la modificació de contractes amb la distribuïdora, l’aplicació de coeficients de repartiment dinàmic, entre altres.

Des de l’Amep es valora molt positivament la trobada, en tant que s’han pogut exposar les propostes directament als responsables del Miteco. Marc Cadevall ha destacat la “bona sintonia amb la major part dels plantejaments que hem posat damunt la taula“. En aquest sentit, el director general també ha proposat “repetir la trobada i continuar debatent sobre aquestes qüestions”. Els assistents han acordat que “les dues entitats li farem arribar els documents amb les propostes prioritzant les que considerem més importants i més urgents d’incorporar a la regulació“.

En el marc d’aquesta campanya conjunta resta pendent una altra reunió amb la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, per exposar les al·legacions presentades durant el mes de juliol, per aquells canvis reguladors que són competència d’aquest organisme.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona ofereix un servei nou per compartir energia elèctrica generada en instal·lacions de generació fotovoltaica municipals amb diferents consumidors/es privats.

Notícia

En les properes setmanes es posarà en marxa un nou servei d’autoconsum compartit que posarà a disposició de la ciutadania l’energia solar generada en instal·lacions fotovoltaiques municipals de l'Ajuntament de Barcelona situades a l’espai públic sense que els veïns i veïnes hagin de fer cap inversió en infraestructura.

Notícia

El Ple Municipal de l'Ajuntament del Prat de Llobregat ha donat llum verda a la cessió gratuïta de l’energia fotovoltaica produïda en edificis municipals a la ciutadania.

Butlletí