Granollers amplia fins als 12 km la xarxa d’aigua regenerada

Font: Ajuntament de Granollers i la XarxaTV

07/10/2024 - 08:37


L'Ajuntament de Granollers també ha obtingut el finançament per tirar endavant una planta potabilitzadora d'aigua freàtica

Han acabat les obres d’ampliació de la xarxa d’aigua regenerada a la meitat nord de Granollers després de cinc mesos de durada. En concret, s’han ampliat dos quilòmetres de l’actual xarxa en funcionament arribant als dotze quilòmetres de longitud, la qual cosa permetrà incrementar aquest recurs hídric alternatiu a gran part de la ciutat. L’ampliació de la xarxa ha permès arribar als parcs de Ponent i del Lledoner, on s’han fet diverses connexions a les xarxes de reg, s’ha instal·lat un nou dipòsit soterrat i s’ha establert una connexió per a una futura estació de recàrrega de neteja viària.

La ciutat és pionera en la gestió i ús d’aigua regenerada, que permet estalviar-ne de potable

Les obres d’ampliació de la xarxa d’aigua regenerada, encarregades a l’empresa Elèctrica Pintó, SL, han tingut un cost de 281.071,78 €, i el 80% s’ha finançat a través d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Davant el context de sequera, i per preservar l’aigua potable, en els últims anys l’Ajuntament de Granollers ha fet una aposta decidida per l’ús d’aigua regenerada a la ciutat. Així, s’han dut a terme grans inversions per construir una xarxa d’aigua alternativa que ha permès reutilitzar l’aigua per a tasques de neteja de l’espai públic urbà i del clavegueram, i el reg dels arbres i els espais verds municipals amb aigua regenerada, reforçant així el compromís de la ciutat amb el medi ambient i l’agenda de desenvolupament sostenible. Granollers és pionera en aquest sentit, ja que és una de les vuit poblacions catalanes que disposa d’aquest recurs.

 

Com s’obté l’aigua regenerada

L’aigua tractada a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Granollers es canalitza fins a l’aiguamoll de Can Cabanyes, on rep un primer tractament natural, de 30 a 50 dies, amb l’acció de la insolació i dels bacteris que es troben a les arrels de les plantes. Després, es canalitza fins a l’Estació de Regeneració d’Aigua (ERA) situada al costat del Centre d’educació ambiental de Can Cabanyes on, a través d’un procés de cloració i de filtratge, s’eliminen les partícules, els microbis i els possibles contaminants restants, per obtenir finalment aigua regenerada.

 

L'Ajuntament obté el finançament per tirar endavant una planta potabilitzadora d'aigua freàtica

L'Ajuntament de Granollers ha obtingut el finançament necessari per tirar endavant el projecte d'una planta de tractament d'aigua potable per recuperar les captacions dels pous d'en Serra, al polígon Can Castells de Canovelles, i injectar-les a la xarxa. Així ho confirmava dilluns l'alcaldessa, Alba Barnusell, qui avançava: "ho farem amb la Diputació de Barcelona", la qual ha concedit una subvenció de 609.000 euros.

A més, el projecte, que té un pressupost de més d'1 milió d'euros, es va presentar també a la convocatòria d'ajuts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) destinats a actuacions d'ens locals per a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, que s'ha ampliat de 40 a 80 milions per a projectes per una gestió més eficient. Més de 700 ajuntaments hi van presentar projectes i el granollerí ha aconseguit que l'ACA aporti a la futura planta 549.000 euros.

Ara l'Ajuntament de Granollers podrà tirar endavant la construcció d'una planta potabilitzadora que, a través d'un sistema d'osmosi inversa, que permeti injectar l'aigua actualment no potable de la mina d'en Serra a la xarxa d'aigua potable. "En el projecte hi hem sumat l'expertesa i els coneixements de l'empresa concessionària, el Consorci Besòs Tordera i els mateixos tècnics municipals", assegurava ja al gener el regidor de Transició Energètica, Activitats, Instal·lacions i Protecció Civil, Juanma Segovia.

Els pous d'en Serra és un conjunt de tres pous units per una mina, que subministren un dipòsit de 200 metres cúbics –es bomben 640 metres cúbics diaris–. La canonada condueix l'aigua fins a l'estació del carrer Jaume Corbera de Granollers, on hi ha un punt de recàrrega per als vehicles municipals, de manera que es pot utilitzar per a la neteja viària, el reg i també s'havia fet servir per al parc de Ponent.

La captació d'aigua dels Pous d'en Serra es va reprendre l'any passat, després que l'Ajuntament destinés 94.000 euros el 2022 a reparar la connexió que s'havia fet malbé el gener de 2020 arran del temporal Glòria. Així, l'aigua d'aquests pous, que suposa el 5% del consum de la ciutat, no es va poder utilitzar durant més de dos anys.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

El llac de Ponent es converteix en un espai naturalitzat, omplert amb aigua no potable. La naturalització suposa crear un sistema de depuració natural de l'aigua i incrementar la biodiversitat.

Article


El curs 2023-2024 el Consell dels Infants i l'Arrel-Fòrum de les Adolescències s’han implicat en el projecte de renaturalització del riu Congost i han treballat en la definició i creació de nova senyalització entorn del riu i en relació amb el projecte Granollers Connecta Natura.

Article

El Consorci ha presentat la planta pilot dins el projecte europeu PROMISCES.

Butlletí