Tarragona impulsa pla de millora de la xarxa de clavegueram

14/11/2024 - 17:51

L'Ajuntament de Tarragona i Ematsa impulsen un pla de millora de la xarxa de clavegueram en el qual es renovaran de manera prioritària 30 quilòmetres de canonades amb un nou sistema de reparació sense obrir rasa.

L’Ajuntament de Tarragona i l'Empresa Municipal Mixta d'Aigües de Tarragona (EMATSA) impulsen un pla de millora per renovar 30 quilòmetres de la xarxa de clavegueram. Aquesta renovació es proposa arran de les inspeccions realitzades entre el 2018 i el 2022 al conjunt dels 300 quilòmetres de canonades d’aigües residual, que s’ha dut a terme amb robots teledirigits equipats amb càmera.

Fruit d’aquesta inspecció, es va elaborar un mapa de calor de l’estat del clavegueram per fixar un pla d’acció encaminat a resoldre les deficiències més greus. La xarxa s’ha identificat i classificat segons el seu estat per tal de prioritzar-ne els trams que necessiten una intervenció més immediata. Així, en una primera fase s’actuarà en els trams més prioritaris considerats molt greus que sumen un total de 9’5 quilòmetres i en els greus que abasten fins a 20’5 quilòmetres.

El tinent d’alcalde de Territori de l’Ajuntament de Tarragona i també vicepresident d’Ematsa, Nacho García, assenyala que “es tracta d’unes mesures urgents i prioritàries per renovar una part de la xarxa de clavegueram que es troba molt deteriorada” i ha afegit “des del govern hem treballat per trobar la fórmula més adient que permeti accelerar-ne l’execució i començar a resoldre les deficiències sense demora”.

 

Sistema pioner de renovació

Les obres de millora es duran a terme amb un sistema de mànega que no requereix obrir rasa en aquells trams on sigui possible i la resta, un 25% aproximadament, requeriran una intervenció amb obertura de rasa. Aquestes actuacions suposen un cost anual d’1,9M € a realitzar fins a l’any 2033.

El mètode de mànega es coneix com CIPP, pel nom en anglès Cure in place pipe, i permet reparar un col·lector de clavegueram instal·lant un nou tub dins l’existent. La tècnica al detall consisteix en la instal·lació d’una mànega flexible de fibra de vidre impregnada d’una resina adherent que es desplega dins la canonada existent mitjançant el tir amb mitjans mecànics. Un cop desplegada dins el tram, la mànega s’infla amb aire comprimit i s’endureix per l’acció de llum ultraviolada a través d’un tren robotitzat equipat amb càmera.  

El resultat és un col·lector estructuralment nou amb gran resistència als agents químics que, a més, millora la capacitat hidràulica en augmentar la velocitat de circulació de l’aigua residual i, per tant, es redueix, també, el risc de sedimentació. Així com, en eliminar les juntes, també desapareixen possibles problemes d’estanquitat i es redueixen els focus de proliferació de plagues. 

Fins al moment, s’ha instal·lat mànega en una quinzena de carrers, on s’ha validat la bonança d’aquest sistema (adquisició de l’equipament, comportament en diferents diàmetres i longituds, connexions amb les escomeses particulars, formació i entrenament del personal,...).

 

Trobades veïnals

Durant les darreres setmanes, s’ha dut a terme una ronda de trobades amb les federacions veïnals per presentar el pla de millora de la xarxa de clavegueram. Tal com explica el vicepresident de la companyia “aquestes reunions tenen com a objectiu informar sobre les importants obres de millora i obrir un canal de comunicació fluida amb la ciutadania per garantir la transparència en un projecte d'aquesta envergadura que beneficiarà a tota la ciutat”.

 


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Ematsa redueix la seva petjada de carboni i referma el compromís en la lluita contra el canvi climàtic

Article

La planta té una nova instal·lació de cogeneració que produeix energia renovable a partir dels fangs extrets a l'aigua residual

Article

110 nous sensors per reforçar la detecció de fuites i fraus a la xarxa d’abastament d’aigua a Tarragona. Ematsa compta amb un rendiment hidràulic del 85%, la mitjana catalana se situa en el 78%​

Butlletí