Font: IREC
Santa Coloma de Gramenet compta amb una nova promoció d’habitatge públic sostenible al barri de Fondo. L’edifici, desenvolupat per l’Institut Català del Sòl (INCASOL) i amb l’assessorament de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) en el marc del projecte europeu syn.ikia, compta amb 38 habitatges de lloguer assequible, dissenyats amb criteris d’energia positiva, és a dir, capaços de generar més energia de la que consumeixen.
Aquest innovador projecte, en el marc d’un pla més ampli de regeneració urbana, és pioner a Catalunya. L’excedent energètic que generi l’edifici es repartirà entre edificis públics del voltant, com el CAP Fondo o altres edificis residencials gestionats també per INCASÒL, creant així una sinergia energètica a la zona. Aquesta col·laboració és un dels aspectes clau del projecte europeu syn.ikia, liderat per la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia (NTNU), que té com a objectiu fomentar barris amb balanç energètic positiu.
La recerca i desenvolupament del disseny ha comptat amb la col·laboració del Departament d'Energia Tèrmica i Edificació de l’IREC, especialistes en eficiència energètica. S’ha implementat un disseny integrat en el qual un equip multidisciplinari ha treballat conjuntament per optimitzar els aspectes energètics, econòmics i socials de l’edifici. Aquest enfocament, més llarg i complex que els processos convencionals, garanteix un edifici amb una mínima demanda energètica.
L’edifici incorpora diverses mesures d’eficiència energètica, com ara sistemes de calefacció i aigua calenta centralitzats molt eficients, un sistema fotovoltaic instal·lat a la coberta que aprofita al màxim l’energia solar i un sistema de gestió intel·ligent per optimitzar el consum. També s’han fet estudis detallats per ajustar l’aïllament tèrmic i la proporció de finestres per garantir el màxim confort amb una mínima despesa energètica.
Una de les novetats d’aquest projecte és la figura del gestor energètic, que serà l’encarregat de gestionar l’energia centralitzada de l’edifici, supervisar el manteniment i facturar als veïns el consum d’energia tèrmica. Aquest rol és poc comú en el context de l’habitatge públic i representa una prova pilot per veure si es pot millorar la gestió energètica dels edificis.
Les primeres famílies que viuran en aquest edifici pioner han rebut avui, 18 d’octubre del 2024, les claus dels seus habitatges, en un acte que ha comptat amb la presència de la Consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, Sílvia Paneque, i d’autoritats locals i regionals. Els habitatges es destinaran a col·lectius en risc d’exclusió social, i seran gestionats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC).
Aquest projecte no només representa un avenç cap a la sostenibilitat, sinó que també forma part d’una iniciativa més àmplia per crear barris amb un balanç energètic positiu, demostrant que l’habitatge públic pot ser socialment just i ambientalment responsable al mateix temps.