Nova xarxa urbana de recuperació de fred sostenible a Barcelona

27/11/2024 - 08:40

L’Ajuntament de Barcelona, Veolia i Enagás inauguren la primera xarxa urbana del món de recuperació de fred sostenible d’una terminal de gas natural liquat

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Tersa i BSM, conjuntament amb Veolia, empresa referent en transformació ecològica i Enagás, operador energètic internacional i gestor tècnic del sistema de gas i d’hidrogen a l’Estat espanyol, han inaugurat una solució pionera de recuperació de fred residual instal·lada a la terminal de gas natural liquat (GNL) d’Enagás al Port de Barcelona, ​​el desè port més gran d’Europa. Aquesta innovació tecnològica ja està operativa i genera 131 GWh a l’any d’energia local sostenible, baixa en carboni i competitiva.

En el procés tradicional de regasificació, el gas natural liquat (GNL) arriba a la terminal amb vaixell en estat líquid a -160ºC, i utilitza aigua de mar per transformar el GNL en gas natural a temperatura ambient.

Gràcies a aquesta nova solució de regasificació i transport basada en la innovació d’Enagás i Veolia respectivament, aquest fred residual es recupera i s’aprofita a una temperatura de -20ºC, i es distribueix per proveir d’energia baixa en carboni a la zona sud de Barcelona i part de l’Hospitalet de Llobregat.

Aquesta energia recuperada s’injecta a -20ºC a la xarxa de refrigeració urbana més gran del sud d’Europa i beneficia directament diverses infraestructures importants situades en aquesta zona, com la Fira de Barcelona, ​​oficines, centres industrials i altres edificis d’ús terciari (hotels, centres comercials), equipaments públics i també habitatges.

A més, Veolia ha signat un acord d’intencions amb Mercabarna, el mercat majorista d’alimentació de Barcelona i un dels principals d’Europa, amb més de 600 empreses especialitzades en la distribució, preparació, importació i exportació de productes frescos i congelats. Mercabarna és un actor clau, que abasteix no només Catalunya, sinó també altres zones d’Espanya i d’Europa, i que amb aquest acord podria beneficiar-se del fred residual recuperat de la terminal de GNL d’Enagás als seus set pavellons del mercat de fruites i hortalisses, la nau del mercat del peix i diverses empreses d’activitats complementàries del sector alimentari.

Aquesta solució única, amb més de 150 terminals de regasificació a tot el món, obre perspectives considerables per a la recuperació d’energia local baixa en carboni a partir de recursos fins ara sense explotar. El projecte combina experiència tècnica i compromís mediambiental i demostra la viabilitat i rellevància de les solucions de subministrament local per respondre als reptes globals de sobirania energètica i descarbonització.

L’èxit d’aquest projecte és fruit del treball iniciat el 2009 entre Veolia, Enagás, l’Ajuntament de Barcelona i diversos actors locals de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Gràcies a aquestes sinergies, l’energia local produïda a partir del fred residual impulsa la competitivitat de les infraestructures locals i, alhora, acompanya la transformació urbana i sostenible de la zona portuària de Barcelona i els seus voltants.

En la lluita contra l’escalfament global i la recerca de la sobirania energètica, hem de fer tot allò que estigui a la nostra mà per evitar les pèrdues d’energia. Com a part del nostre programa estratègic GreenUp, la recuperació de calor i fred residual és un component important de l’estratègia de Veolia per a la transformació ecològica del mix energètic. La replicabilitat d’aquesta solució és una primícia mundial que obre un potencial enorme a Europa i a escala internacional. Demostra l’impacte positiu de les solucions energètiques territorials a la descarbonització i la competitivitat dels territoris. També estic encantada d’anunciar avui el nostre nou acord de col·laboració amb Mercabarna, que es podrà beneficiar directament de l’energia local produïda per aquesta tecnologia”, ha declarat Estelle Brachlianoff, consellera delegada de Veolia.

Arturo Gonzalo, Conseller Delegat d’Enagás, ha afegit que “avui hem fet un pas molt rellevant en el compromís amb la innovació i la sostenibilitat en els nostres processos industrials. Estem davant d’un projecte d’energia sostenible emblemàtic per a la ciutat de Barcelona, ​​amb tecnologia de generació desenvolupada per Enagás, que permetrà un accés a un fred sostenible i competitiu per a les indústries i els consumidors de l’àrea d’influència de la planta de regasificació d’Enagás i del Port de Barcelona. També avui hem segellat amb Veolia un acord de col·laboració molt rellevant per impulsar el compromís conjunt per desenvolupar cadenes de creació de valor sostenibles que avancin cap a una economia neutra en carboni a Espanya i a Europa”.

Estem posant la innovació al servei d’unes ciutats més sostenibles i més resilients. Aquest projecte és pioner, situa al centre la innovació, l’eficiència energètica, la descarbonització i la col·laboració público-privada, i això ens permet a les ciutats fer front als reptes del canvi climàtic, uns reptes que hem de transformar en generació de noves oportunitats”, ha detallat Laia Bonet, primera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona ofereix un servei nou per compartir energia elèctrica generada en instal·lacions de generació fotovoltaica municipals amb diferents consumidors/es privats.

Notícia

De gener a setembre del 2024, pràcticament s’ha doblat el nombre d’usuaris del servei de la xarxa pública d’electromobilitat, i s’arriba a una mitjana de 15.000 recàrregues mensuals.

Acte
27/11/2024 - 09:00
Sala Atri edifici 22@. Barcelona

Butlletí