Barcelona provarà dos prototips per generar energia fotovoltaica en ombratges estacionals

09/12/2024 - 09:00

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

L’Ajuntament de Barcelona provarà dos prototips que permeten generar energia fotovoltaica, i alhora, crear ombres estacionals, d’acord amb les necessitats i els requeriments d’ombreig o assolellament de cada moment de l’any.

Aquestes solucions a instal·lar en ubicacions on el verd urbà no és possible, han de contribuir a l’aposta de la ciutat de Barcelona per ser capdavantera en neutralitat climàtica i descarbonització i a l’acceleració de la generació d’energia renovable i neta a la ciutat.

Es tracta de les dues propostes guanyadores del repte urbà llançat per buscar solucions innovadores per a la generació d’energia fotovoltaica en ombratge estacional, promogut per BIT Habitat de la mà de l’Agència Local de l’Energia de Barcelona. Aquest repte s’emmarcava en la

Mesura de Govern de generació d’energia solar fotovoltaica, que cerca generar la màxima energia on sigui possible i accelerar-ne l’adopció per part de la ciutat. Al mateix temps, també s’engloba dins l’estratègia de la Fundació municipal BIT Hàbitat, de llançar reptes per buscar resposta a necessitats que no troben solucions en el mercat, de manera que es dirigeix la innovació urbana a millorar la vida de les persones.

Per a la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, aquests prototips “permeten que abordem dos dels grans reptes que té Barcelona: l’acceleració de la transició energètica justa i l’adaptació a la calor”. “Aquest és un exemple més de com podem posar la innovació al servei del benestar dels barcelonins i barcelonines i de tot allò que podem fer quan tenim un objectiu clar i quan administració, ciutadania, sector privat i universitat ens posem d’acord” ha puntualitzat.

Ara es fabricaran els prototips que es provaran durant un any i que permetran combinar la generació energètica renovable amb la creació d’ombres en aquells espais de la ciutat on no s’hi pot plantar arbres o altre tipus d’infraestructura verda -primera opció de l’Ajuntament pels serveis ecosistèmics que la vegetació aporta- per millorar la confortabilitat i també l’ús dels espais durant els mesos de més calor. Un cop passats els mesos de prova i les estructures s’hagin testat, els resultats serviran per avançar en l’acceleració de generació d’energia renovable a la ciutat alhora que per millorar el confort tèrmic de l’espai urbà.

A grans trets, les propostes seleccionades són estructures que integren la generació d’energia fotovoltaica en sistemes d’ombratge que permeten ser reclinats, replegats o reorientats per deixar passar fàcilment la radiació solar en aquells moments o èpoques en què interessi.

En el seu disseny, s’ha tingut present la capacitat d’energia generada, que s’haurà d’injectar a la xarxa elèctrica interior de l’edifici o equipament per utilitzar-se en modalitat d’autoconsum individual, així com també la simplicitat del dispositiu en el pas d’ombratge a assolellament, la facilitat i robustesa en l’ús de la solució, els requeriments de manteniment, la viabilitat econòmica o el potencial d’escalar i replicar al solució, entre molts d’altres.

 

Propostes guanyadores

Les dues propostes seleccionades, elaborades per equips multidisciplinars, fabricaran ara els prototips que es testejaran en entorns reals durant un any sencer, per comprovar la generació energètica en diferents moments de l’any. així com la robustesa, requeriments de manteniment o la facilitat d’operació per passar de la situació d’ombratge a assolellament, i seran instal·lades al Campus Nord i al Campus Besòs de la UPC.

Les dues propostes seleccionades han estat avaluades per un comitè de selecció format per responsables de l’Agència Local d’Energia de Barcelona, la Fundació BIT Hàbitat, el departament de Territori Sostenible, Medi Ambient i Benestar Ambiental de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, la Unió Espanyola Fotovoltaica de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya.

La primera proposta s’anomena OSMA. Ombra Solar Modular Adaptable”, presentada per Benito Urban SLU i Fundació Eurecat. OSMA és un sistema d’ombratge modular i adaptable a diferents configuracions urbanes que prioritza la generació elèctrica al mateix temps que garanteix ombratge durant l’època de calor. Així mateix, complint amb un dels objectius del repte, permet ser replegat per deixar pas a la radiació solar a l’hivern. El sistema genera energia elèctrica mitjançant unes plaques fotovoltaiques monocristal·lines vidre-vidre, que permeten filtrar la llum en un 90% i al mateix temps tenen un alt valor estètic. El sistema és robust, resistent al vent i a la intempèrie i està fet amb materials reciclables i/o reciclats escollits per minimitzar el seu impacte ambiental.

La segona proposta seleccionada, anomenada Ombra Viva. Refugis actius amb energia solar per al benestar comunitari, està presentada per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), en col·laboració amb  Esitec Energia SL i Associació Equal Saree. El sistema proposat tracta d’un refugi multifuncional que integra la generació d’ombres, energia solar i filtrat de l’aire, amb l’objectiu de millorar el confort de l’espai on s’implanta. Els mòduls, són adaptables i permeten, mitjançant un sistema de capes mòbils, generar ombres adaptant-se a les necessitats climàtiques de cada moment. La proposta combina la tecnologia per generar energia neta i millorar la qualitat de l’aire amb el component social per co-crear refugis amb la comunitat usuària que millorin la interacció i inclusió social.

Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips que es preveu que puguin estar muntats a partir de l’estiu de 2025 per testejar-los durant un any i validar-los tècnicament, en base als següents impactes: generació elèctrica renovable i robustesa d’aquesta, integració urbana en espais i estructures existents (integració paisatgística, facilitat d’instal·lació i ancoratge), robustesa, sostenibilitat ambiental de la proposta (circularitat i petjada ecològica), etc.

Els equips rebran ajuts de 50.000 euros per fer front a aproximadament el 80 % de la despesa total del projecte.

Més informació: https://bithabitat.barcelona/projectes/energia/

 


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Notícia

El nou Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 s’ha desenvolupat amb un ampli procés participatiu amb prop d’un miler d’entitats, organitzacions i persones que ha constat d’una fase prèvia, entre els anys 2022 i 2023, fins a la concreció del nou document.

Article

La totalitat de l’energia elèctrica subministrada durant l’any 2023 a la Diputació de Barcelona va tenir el certificat de garantia d’origen 100% renovable, fet que va suposar que els 13.580 MWh d’energia consumida pels edificis i recintes corporatius suposessin un estalvi en emissions de CO2 equivalent a 3.530 tones.

Article

Crear un element innovador modular, temporal i sostenible que permeti generar zones d’ombres a l’espai públic, allà on no sigui possible plantar-hi arbres. Aquest va ser el repte que l'Ajuntament de Barcelona va llançar l’any passat, i que avui ja comença a ser una realitat. Els tres projectes guanyadors del repte s’han materialitzat en tres grans prototips que ja comencen a fer ombra al carrer.

Butlletí