Nou pla Clima a Barcelona

16/12/2024 - 19:09

La mesura de govern del pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona inclou dues línies d’actuació: mitigar les causes de l’emergència climàtica i adaptar la ciutat per reduir-ne l’impacte dels efectes. En el pla es preveu invertir més de 1.800 milions d’euros amb mesures que es desenvoluparan en sis eixos de treball i objectius fixats per al 2030.

El canvi climàtic és una realitat i els seus efectes ja els estem notant, per exemple en forma de sequera o onades de calor que afecten directament la nostra salut. Les ciutats tenim un paper clau a l’hora de trobar solucions per mitigar les seves conseqüències i adaptar-nos per ser més resilients, sostenibles i saludables.

Barcelona ha sigut pionera històricament en la seva lluita contra el canvi climàtic, amb polítiques innovadores com el Compromís ciutadà per una Barcelona+Sostenible, la Declaració d’emergència climàtica o l’adaptació de l’Agenda 2030.

L'Ajuntament de Barcelona fa un pas més i ha presentat la Mesura de govern del Pla Clima per situar les polítiques climàtiques al centre de l’acció municipal i refermar el nostre compromís amb el planeta.

Es tracta de línies d’acció concretes, rigoroses i eficaces. Comptem amb el coneixement científic i la innovació tecnològica i social per abordar tant les causes com les conseqüències del canvi climàtic.

El pla Clima prioritza les polítiques climàtiques i estableix un full de ruta amb sis programes: el pla Calor, el pla Resiliència, el pla Mobilitat, el pla Transició Energètica, el pla Clima Barris i el pla “Canviem pel clima”. El pla, a més, té una mirada territorial i manté com a prioritat la justícia climàtica.

Objectius i accions principals dels eixos de treball:

  • Avançar cap a la descarbonització: multiplicar per cinc la generació d’energia fotovoltaica municipal i apostar per desplegar i ampliar sistemes energètics sostenibles.
     
  • Impulsar la mobilitat sostenible: accelerar l’electrificació de les flotes municipals, estendre la xarxa de punts de càrrega elèctrica i transformar l’espai públic per consolidar la mobilitat sostenible: a peu, amb transport públic i amb bicicleta.
     
  • Posar mirada climàtica en les accions territorials: incorporar el vessant climàtic al Pla de barris 2025-2028 i garantir la justícia climàtica a la ciutat, per reduir-ne les desigualtats.
     
  • Fer una ciutat més resilient: adaptar la ciutat per guanyar capacitat de resposta davant noves situacions derivades del canvi climàtic, amb infraestructures preparades per a episodis climàtics extrems, i fer un consum responsable d’aigua.
     
  • Combatre les temperatures altes: es desenvoluparà un pla transversal específic, el pla Calor, s’estendrà la xarxa de refugis climàtics, la climatització d’escoles i altres equipaments públics i es millorarà l’espai públic per garantir el confort tèrmic.
     
  • Enfortir la cultura de la sostenibilitat: convocar subvencions pel clima, enfortir la xarxa Barcelona + Sostenible i celebrar la segona Assemblea Ciutadana pel Clima.

 

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
12/12/2024 - 17:30
PATI MANNING (C/ de Montalegre, 7, Ciutat Vella, 08001 Barcelona)
Article

Es tracta de les propostes guanyadores del repte llançat per la Fundació BIT Hàbitat i l’Agència Local d’Energia de Barcelona de l’Ajuntament de Barcelona. Els equips guanyadors fabricaran ara els prototips de les estructures que es provaran durant un any al Campus Nord i al Campus Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya. 

Article

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha avaluat l’impacte de la transformació d’escoles d’educació primària en refugis climàtics.

Butlletí