Font: Consorci Besòs-Tordera
En total, s’han col·locat 324 plaques que generen el 41% de l’energia que necessita la depuradora per al seu normal funcionament i eviten l’emissió a l’atmosfera de 50,6 tones de CO₂.
S’ha dut a terme la instal·lació i entrada en funcionament de la tercera i darrera fase d’instal·lació del parc de plaques fotovoltaiques previst a l’EDAR Caldes de Montbui. En concret, s’han col·locat plaques per a la generació de 54,6 kWp a la coberta del nou edifici de deshidratació, que se sumen a les ja instal·lades al sostre de l’edifici de control i a la coberta de l’aparcament de cotxes (juliol 2023) i a la zona de l’entrada (desembre 2023), amb capacitat de generació de 45,2 kWp i 49,5 kWp, respectivament.
L’EDAR Caldes de Montbui compta, doncs, amb una planta de generació d’energia solar fotovoltaica formada per 324 plaques de 149,3 kWp (quilowatt pico), que tenen una capacitat de generació de 240 MWh/any (megawatts hora a l’any), la qual cosa equival al consum mitjà anual d’unes 68 llars domèstiques, segons dades de l’IDAE (Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energía). Aquesta instal·lació reduirà addicionalment les emissions de diòxid de carboni (CO₂) a l’atmosfera en 50,6 tones l’any.
Aquest parc fotovoltaic, que genera el 41% de l’energia elèctrica que necessita aquesta EDAR per al seu normal funcionament, s’ha configurat en règim d’autoconsum. D’aquesta manera, s’aconsegueix fer-la més autosuficient i sostenible.
Aquestes actuacions s’emmarquen dintre de l’estratègia de desenvolupament sostenible del Consorci Besòs-Tordera que, de manera conjunta amb els ajuntaments que l’integren, treballa per actuar al servei de la millora del cicle de l’aigua a ambdues conques i per fer cada vegada més sostenibles les seves instal·lacions.
Cal recordar, però que la principal font d’energia renovable utilitzada en les instal·lacions de sanejament gestionades pel Consorci és el biogàs, procedent de la depuració de les aigües residuals i de la digestió anaeròbia dels fangs produïts durant aquest procés. Aquest biogàs ha fet possible produir anualment un total de 4.288,04 MWh/any d’energia elèctrica, cosa que suposa el 23,2% de tota l’energia elèctrica necessària per dur a terme la tasca de sanejament dins l’àmbit del Consorci, essent l’equivalent al consum mitjà anual de 1.225 llars domèstiques i havent estalviat l’emissió de 904 tones de CO₂ a l’atmosfera.
Sobre l’EDAR Caldes de Montbui
Aquesta EDAR tracta les aigües residuals de Caldes de Montbui i urbanitzacions de l’entorn. Està dissenyada per tractar 6.000 m³/dia, corresponent a 24.000 habitants equivalents. Compta amb una xarxa de col·lectors de 12,26 km de longitud. L’estació de depuració disposa d’un tractament biològic amb fangs activats de mitja càrrega amb eliminació de nitrogen i fòsfor. Les aigües tractades tenen el punt d’abocament a la Riera de Caldes.