Escenaris d'una ciutat post-fòssil. Com afrontar un decreixement energètic just i sensat?

dijous, 9 gener, 2025 - 00:00 a dijous, 6 febrer, 2025 - 23:59

Curs de l'Institut d'Humanitats de Barcelona.

Des de principis de la Revolució Industrial, els combustibles fòssils ens han proporcionat una abundància energètica sense precedents a la història de la humanitat. Avui, però, l'escalfament global i els estralls en la salut pública ens empenyen a deixar enrere aquestes fonts d'energia, que encara alimenten el 80 % del consum mundial i que, tard o d'hora, estan abocades a l'esgotament. Tot i així, hi ha motius de pes per dubtar que les innovacions tecnològiques arribaran a temps de possibilitar una transició ordenada cap a les energies renovables sense que calgui reduir els actuals ritmes de consum.

Així doncs, sembla prudent contemplar la possibilitat que ens endinsem en una era d'escassedat energètica. Aquest escenari, que la prognosi podria qualificar de «cigne negre» o «rinoceront gris», capgiraria profundament tres àmbits tan fonamentals per a la vida urbana com l'habitatge, la mobilitat i el comerç, que avui són les principals fonts d'emissions i consums. En un exercici de ficció política aplicada a la Barcelona contemporània, en aquest curs ens preguntarem fins a quin punt està preparada la ciutat per afrontar un escenari de decreixement. Volem fer-ho sense catastrofisme, amb rigor científic i esperit propositiu. Tal vegada descobrim que, lluny de suposar una dolorosa renúncia, l'austeritat ben entesa pot comportar formes de vida més netes, justes i agradables.

Més informació i inscripcions a l'enllaç.

 


 

 

Municipis: 
Categories: 
Canvi climàtic

Relacionats

Article

La Xarxa Barcelona + Sostenible ja suma més d’un miler d’organitzacions i persones membres, que s’hi han adherit a través de la signatura del Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, el nou marc de referència aprovat la primavera passada.

Article

L'Agència de Salut Públic de Barcelona ha publicat l'informe "Mortalitat atribuïble a la calor a la ciutat de Barcelona 2016-2023".

Notícia

A tot Europa hi haurà 2,3 milions de morts més per temperatures extremes, si no es prenen mesures, segons un model publicar a Nature

Butlletí