Font: AMB
Aquest desembre han començat les intervencions per a la prevenció d’incendis als boscos metropolitans.
El PMAF està orientat a fer treballs de prevenció d’incendis abans de l’època de màxim risc d’incendi forestal amb l’objectiu de preparar els boscos per minimitzar aquest risc i dotar-los de més resiliència davant d’altres fenòmens meteorològics extrems com sequeres severes, pluges torrencials o ventades fortes. El canvi climàtic i la magnitud de la massa forestal existent fan necessari afrontar els incendis amb visió metropolitana i amb vocació de servei públic.
L’àmbit territorial del programa comprèn els municipis següents: Badalona, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Pallejà, el Papiol, la Palma de Cervelló, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat i Viladecans.
Les actuacions principals que es faran són les següents:
- Obertura de noves franges forestals i manteniment de les ja existents.
- Treballs de millora silvícola i reducció de la càrrega de combustible.
- Millora de la xarxa de punts d’aigua de prevenció d’incendis.
- Manteniment de la xarxa viària de prevenció d’incendis.
PMAF: antecedents i context
El Programa metropolità d’actuacions de gestió forestal (PMAF) va néixer la tardor del 2022, amb un primer paquet de 400.000 € anuals. Les tasques es van executar el 2023, amb l’arranjament de camins forestals, la millora o col·locació de rampes per a la sortida de fauna a dipòsits de prevenció d’incendis, i la creació, el manteniment i la millora de franges de protecció.
Aquest programa s’emmarca dins de tres eixos fonamentals: el Pla d’actuació metropolità (PAM) 2023-2027, les competències pròpies de l’AMB i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
El Pla d’actuació metropolità (PAM) 2023-2027 recull explícitament la necessitat d’engegar polítiques públiques per reduir el risc d’incendis a través d’una gestió activa del territori i una potenciació dels plans de gestió forestal i aprofitament econòmic de la fusta.
Les competències de l’AMB, aprovades per la Llei 31/2010 del Parlament de Catalunya, avalen la gestió forestal com a estratègia per millorar la infraestructura verda metropolitana i impulsar la conservació activa dels espais naturals. Un dels objectius és millorar i recuperar aquests espais, com els rius Llobregat i Besòs, les muntanyes del Baix, la serralada de Marina o el conjunt de parcs urbans de la xarxa de parcs metropolitans (XPM).
Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) es basen a adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes, i la prevenció d’incendis és una eina bàsica per a aquesta lluita. També pretenen protegir, gestionar i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres i gestionar els boscos de manera sostenible.