Un nou mirador que permet observar flamencs dona el tret de sortida al Pla per fomentar el turisme sostenible al Delta del Llobregat. L'actuació és la primera al Prat d'aquest projecte liderat per la Diputació de Barcelona que compta amb finançament dels Next Generation.
Ja està obert al públic el nou mirador dels Flamencs per acollir els visitants dels espais naturals protegits del riu Llobregat, al Prat de Llobregat. El mirador, ubicat a l’entrada dels espais protegits, se situa a la vora del riu, en una zona on hi ha presència de nombroses aus aquàtiques.
L’actuació, promoguda per l’Ajuntament del Prat del Llobregat en el marc del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) Costa Barcelona Delta Llobregat i amb un pressupost d’uns 48.000 euros, ha inclòs l’adequació de l’entorn immediat del mirador per tal que sigui accessible i la construcció d’una plataforma de fusta d’uns 26 m², amb barana-mirador i un llarg banc perquè els visitants hi puguin seure.
A la cruïlla entre el Camí Reial de València i el camí de la Marina es troba l’entrada dels espais naturals del riu Llobregat, un dels espais protegits del Delta del Llobregat. El Delta del Llobregat és un lloc important per a l'avifauna, ja que és un punt estratègic a la ruta migratòria de la Mediterrània occidental que uneix Europa i Àfrica.
Al Delta del Llobregat s’han registrat més de 360 espècies d'ocells, una de les xifres més altes entre els espais naturals de la península ibèrica. Es considera una àrea d'importància global ja que acull espècies de conservació prioritària al nostre continent. A més, és una zona idònia per al passeig que ofereix un espai lliure verd de gran qualitat a la ciutadania del Prat però també a la de tota l’àrea metropolitana de Barcelona.
De fet, una de les nombroses espècies d’aus que sojornen al Delta són els flamencs. Aquestes aus s’aturen sovint al Delta del Llobregat a descansar i alimentar-se en els seus trasllats entre d’altres zones humides de la Mediterrània Occidental, especialment el Delta de l’Ebre, al sud, o la Camarga, a la desembocadura del Roina, al nord, però també d’altres més llunyans com Doñana. Els viatges dels flamencs entre aquests grans espais humits no constitueixen una migració fixa i limitada a una època de l’any en concret, sinó que es produeix de forma regular. Per això es poden veure flamencs al Delta del Llobregat en qualsevol època de l’any. Els ocells viatgen de nit i s’aturen a descansar de dia. Els llocs del Delta del Llobregat on troben la tranquil·litat i l’aliment necessaris per al seu repòs durant els seus viatges acostumen a ser la maresma del Remolar i el tram final del riu Llobregat, per sota del pont de Nelson Mandela i prop de la desembocadura, just davant dels espais naturals de Cal Tet. Per això s’ha instal·lat allà el mirador dels Flamencs.
Aquest mirador contribueix estratègicament a un dels objectius del projecte com és la diversificació de l’oferta per avançar cap a la descongestió, la descentralització i la desestacionalització dels fluxos turístics dins del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) Costa Barcelona Delta Llobregat, dotat amb 2 milions d’euros de fons Next Generation i liderat per la Diputació de Barcelona. Hi participen l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci de Turisme del Baix Llobregat, i els ajuntaments de Castelldefels, Gavà, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Viladecans.
Reforma de l’itinerari de l’aiguamoll de Cal Met Natrus
Dins del PSTD, també hi destaca la futura adequació de l’aiguamoll de Cal Met Natrus, uns terrenys que AENA va cedir a l’Ajuntament del Prat. Així, es crearan dos itineraris: un transversal, que connecta el camí i el carril bici paral·lels a la carretera de la platja amb el camí del marge dret de la Bunyola, i un principal, que permetrà creuar la zona inundable que serà regenerada pel projecte.
Les actuacions del projecte
L’objectiu del projecte PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat és transformar l’oferta turística del litoral pròxim al Delta del Llobregat cap a un model de turisme sostenible a través de la millora del capital natural i la seva adaptació al canvi climàtic; l’impuls d’una mobilitat sostenible i més eficient energèticament, que potenciï els fluxos del litoral cap a l’interior; la innovació en els sistemes d’informació i comunicació amb les persones visitants; i el desenvolupament de productes complementaris al sol i platja, com el turisme blau, millorant la competitivitat de la destinació.
El PSTD Costa Barcelona Delta Llobregat s’executarà fins al març de 2026 i preveu, d’altres accions com ara la restauració dels paisatges dunars, l’adequació d’itineraris turístics no motoritzats que uneixin la zona de platja amb els nuclis urbans o l’impuls del turisme blau. Les actuacions compten amb un finançament dels Fons Next Generation, amb 2 milions d’euros a repartir entre les diverses accions dels municipis i una part de fons propis de l’Ajuntament del Prat per aquelles actuacions dins aquesta ciutat.
Aquest projecte respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 “Treball digne i creixement econòmic”, número 11 “Ciutats i Comunitats sostenibles”, número 13 “Acció climàtica” i número 15 “Vida terrestre”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.