Les veles estan ancorades en cubs de formigó i tenen forma triangular. Al passeig Marítim n'hi ha en dues ubicacions: al costat de la rotonda de Joan Oliver i a la cantonada amb el carrer del Gas. Al carrer del Riu Segura i al carrer de les Ones, n'hi ha una en cada punt. Al parc de Ribes Roges la vela està ubicada davant del passeig, i comptarà amb 4 espècies de fals pebrer (Schinus molle). Al parc de la Torre d'Enveja, la vela està a la zona de jocs infantils pròxima al carrer de Zamenhof i també disposarà d'espècies vegetals, en aquest cas amb set unitats de sapinde de la Xina (Koelreuteria paniculata). A la plaça del Portal de Sitges, al costat de la rambla de Sant Jordi, el refugi climàtic també tindrà cinc lledoners (Celtis australis).
Un refugi climàtic és una zona natural o urbana que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d'un context desfavorable, com ara massa calor, escassetat d'aigua, poc accés a un hàbitat adequat, etc. Els refugis tant poden ser espais exteriors com interiors. Els nous punts s'afegeixen als indrets que en període estival ja feien aquesta funció a VNG, com ara els jardins de Can Pahissa o bé equipaments públics com ara les biblioteques i els centres cívics.
El regidor de Serveis Urbans, Gerard Llobet, explica que “els refugis es doten en alguns casos amb plantació d'arbres per complementar-los i dotar aquests espais de més verd”. Llobet afirma que “s'ha arribat a diversos barris: des de Mar, Ribes Roges, la Geltrú, Molí de Vent, el Prat o la Collada per anar fent una xarxa d'espais a tota la ciutat i estudiar estendre'ls en altres indrets”. El regidor avança també que l'any vinent es faran més refugis als jardins Francesc Macià i al pati de l'escola Aragai.
L'aparició a les zones urbanes de refugis climàtics té per objectiu ajudar a pal·liar els efectes de la calor extrema que ha augmentat els últims anys en un context d'emergència climàtica. La regidora d'Emergència Climàtica, Iolanda Sánchez, diu que aquesta actuació "dona resposta a un dels objectius de Pla de Mandat de l'Àrea d'Ecologia i d'Acció Climàtica". Les actuacions s'han finançat en una part amb fons europeus Next Generation, dins del Pla de Sostenibilitat Turística de Vilanova i la Geltrú.