
Tècnics municipals han iniciat les revisions i proves necessàries per posar en marxa de forma progressiva les fonts ornamentals durant els pròxims mesos
Davant la millora de l’estat dels embassaments, arran de la pluja dels darrers mesos, el Govern de la Generalitat ha aixecat l’estat d’alerta a l’àmbit del sistema Ter-Llobregat, al qual pertany L’Hospitalet. El pas d’alerta a prealerta suposa l’eliminació de les restriccions pel que fa a l’ús de l’aigua. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de L’Hospitalet ha començat a treballar per recuperar la normalitat en la gestió de l’aigua de la ciutat.
L’alcalde David Quirós ha signat un ban municipal pel qual es deixa sense efecte la limitació global d’aigua a la població, així com les limitacions particulars d’ús de l’aigua per al reg de jardins, zones verdes públiques i privades i horts urbans; neteja de carrers i façanes; ompliment de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines públiques i privades, i neteja de vehicles.
Paral·lelament, tècnics municipals han començat a fer les revisions i les proves adients a les fonts ornamentals per posar-les de nou en funcionament de forma progressiva en els pròxims mesos. Un procés que requerirà un temps per garantir el bon funcionament, la seguretat i el compliment de la normativa vigent.
Durant els dos anys i mig de sequera, L’Hospitalet s’ha mantingut molt per sota dels nivells màxims de consum d’aigua fixats per la Generalitat. En aquesta darrera fase d’alerta, la dotació màxima establerta per habitant i dia era de 250 litres, mentre que a la ciutat s’ha registrat un consum de 140 litres.
D’altra banda, L’Hospitalet disposa ara de les eines necessàries per fer front a una situació de sequera, en el cas que es tornés a produir: s’ha actualitzat el Pla d’emergència en sequera de L’Hospitalet (PES) i s’ha activat el Comitè Tècnic Municipal en Sequera, per coordinar i supervisar l’aplicació de les diferents mesures previstes al Pla d’emergència en sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el (PES).
Treball coordinat a través del Comitè Tècnic Municipal de Sequera
Des de l’inici de la crisi hídrica el novembre de 2022, el Comitè Tècnic Municipal de Sequera, l’òrgan local integrat per tècnics de les diferents àrees municipals, s’ha reunit en 42 ocasions —amb periodicitat setmanal, quinzenal o mensual, en funció de la fase de sequera decretada— per coordinar i supervisar les mesures de restricció de consum d’aigua.
Entre les actuacions fetes hi ha la realització d’accions formatives a la Guàrdia Urbana per implantar el control de les mesures; la millora dels protocols de detecció i control de fuites a la xarxa de centres docents, edificis municipals, equipaments esportius, regs i fonts municipals; el seguiment del compliment de les mesures previstes al PES pel que fa als túnels de rentada de vehicles i les fonts i basses ornamentals, i s’ha fet seguiment de la celebració d’actes lúdics al carrer que comportessin l’ús d’aigua, com ara fires, festes de l’escuma o festes Holi.
La ciutat referma el seu compromís amb la gestió sostenible de l’aigua
Dins de les polítiques mediambientals i de sostenibilitat contra l’emergència climàtica, l’Ajuntament de L’Hospitalet fomenta l’estalvi i una gestió responsable de l’aigua als edificis i equipaments municipals, i utilitza aigües no potables per al reg de les zones verdes, la neteja de l’espai públic i les piscines de les instal·lacions esportives.
El 100 % dels serveis d’aiguabatre per netejar a pressió les voreres de la ciutat es fa amb aigües freàtiques, així com la neteja dels contenidors. També es fa servir aigua no potable per al reg dels parcs i jardins i les noves plantacions d’arbrat, i per al funcionament de les fonts ornamentals de la ciutat.
A més, L’Hospitalet disposa d’una xarxa d’hidrants per aprofitar l’aigua que en condicions normals aniria al clavegueram. Es tracta de la reutilització de més de 200.000 m3 d’aigua de mitjana anual que es filtra als túnels de l’L1 del metro i alimenta els dipòsits del parc de la Torrassa, els jardins de Tecla Sala, el parc de la Cabana i el parc de les Planes. El mateix passa amb les aigües freàtiques dels túnels de FGC, també amb una mitjana d’uns 200.000 m3 anuals d’aigua.
En aquest sentit, l’Ajuntament manté convenis amb TMB per l’aprofitament de l’aigua provinent del bombeig de les estacions de Torrassa, Can Serra i Rambla Just Oliveras; amb FGC provinent de les estacions de Gornal i Avinguda Carrilet, i està treballant en nous convenis amb el Centre Comercial Granvia 2 i Fira de Barcelona. També vol incrementar el nombre de dipòsits destinats a les reserves d’aigua provinents dels punts de bombeig que disposi l’Ajuntament i s’està treballant per ampliar la xarxa de reg d’aigua freàtica a la ciutat.