150 municipis amb restriccions d'aigua per la sequera

L'ACA decreta l'alerta hidrològica a les conques de l'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter i el Llobregat mitjà

Font: ACA i CCMA.cat

26/07/2022 - 21:29
El riu Ter a les Masies de Roda | ACN

El riu Ter a les Masies de Roda | ACN

La situació de sequera ha portat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a decretar restriccions d'aigua a 135 municipis de les conques de l'Anoia-Gaià, el Llobregat mitjà i la capçalera del Ter, que s'afegeixen a la quinzena de l'Anoia que ja tenien vigent l'alerta. En total són 150 els municipis amb limitacions.


L'entrada en aquest escenari comporta reduccions en alguns usos com els agrícoles, els industrials, els lúdics, entre d'altres

Continua en alerta l'aqüífer de Carme Capellades, mentre que el sistema Ter Llobregat segueix en l’escenari de prealerta (45% del nivell dels embassaments)

Les dessalinitzadores catalanes continuen funcionant al 85% i en sis mesos han aportat 33 hm3 al sistema, evitant que els embassaments hagin baixat uns cinc punts


L'ACA ha declarat l'alerta hidrològica en aquests espais (el tercer grau d'una escala de cinc), cosa que afecta municipis de les comarques de l'Anoia, Osona, el Ripollès, el Moianès, el Bages, el Berguedà, l'Alt Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i part del Tarragonès.

Fins ara, només estava en avís la zona de l'aqüífer de Carme-Capellades.

Aquest mapa mostra en groc les conques que entren en alerta hidrològica.

També el Segre i el Baix Ebre, gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, estan en situació d'emergència, i això afecta les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu.

Aquest juny s'han buidat de manera sobtada els embassaments d'Oliana-Rialb, un ritme de baixada més semblant al que se sol veure els mesos de juliol i agost.

Pel que fa a la Noguera Pallaresa, està en nivell d'alerta. Les previsions no apunten pluja ni a curt ni a mitjà termini.

Segons el govern, les mesures ordenades aquest dimarts afecten prop de 350.000 persones de 38 municipis de l'Anoia-Gaià, 34 del Llobregat mitjà i 63 de la capçalera del Ter.

Tots aquests municipis no agafen aigua d'embassaments, ni de grans aqüífers, sinó que depenen directament del que plou. L'empitjorament de les reserves d'aigua --aquest dimarts estan al 45%-- hi comporta restriccions.


Quines restriccions d'aigua s'estableixen

L'alerta comporta reduccions d'ús d'aigua en usos agrícoles, industrials i lúdics.

La limitació principal és per a l'aigua de rec agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), industrials (5%), i usos recreatius que impliquin reg (30%) com ara el golf i d'altres (5%).

En el cas dels usos urbans, hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, que només podrà fer de nit; es prohibeix omplir fonts ornamentals i hi ha limitacions a l'hora d'omplir piscines i de netejar vehicles, entre d'altres.

Per exemple, a les llars es prohibeix omplir piscines que estiguin buides (només es pot mantenir la recirculació a les piscines que tinguin l'opció o cobrir la part que s'hagi evaporat). En general, es recomana reduir al màxim el consum d'aigua.

La limitació que s'estableix és un consum màxim de 250 litres per habitant i dia, segons ha informat la portaveu del govern, Patrícia Plaja, que ha destacat que és un llindar generós:

"En l'ús domèstic hi ha una xifra de 250 litres per habitant i dia. A cada persona se li posa aquest llindar i, perquè en tinguin una referència, és un nombre superior al que utilitzem de mitjana. Avui ens movem entre 130 i 140 litres diaris."

Els ajuntaments s'encarregaran d'aplicar les restriccions.

 

Segueix l’alerta al Carme Capellades i la prealerta al Ter Llobregat

Actualment, l'aqüífer de Carme Capellades continua, des del mes de maig, en estat d'alerta arran de l'estat quantitatiu d'aquesta massa d'aigua subterrània. Tot i que en els darrers mesos el seu nivell s'ha mantingut força estable, s'ha decidit mantenir aquesta unitat en l'escenari d’alerta, afectant a 15 municipis de l'Anoia i un de l'Alt Penedès.

Pel que fa al sistema Ter Llobregat, amb les reserves al 45%, continua en l'escenari de prealerta, així com també Darnius Boadella, que està a prop del 47% de la seva capacitat.

Cal tenir en compte que des del mes de febrer, les dessalinitzadores catalanes han produït 33 hm3 d’aigua, un fet que ha alentit el descens de reserves dels embassaments. Sense la seva aportació, avui els embassaments estarien 5 punts per sota.

 

Ús de fonts d’aigua alternatives

El Pla de Sequera estableix que, en cas que sigui possible, les unitats que se situïn en l’escenari d’alerta puguin emprar fonts d’aigua alternatives per garantir les demandes i alentir així el descens de reserves. En el cas de l’aqüífer de Carme Capellades es defineixen mesures per coordinar les extraccions de l’aqüífer amb la captació provinent del sistema Ter-Llobregat. Per tant, mentre duri la situació d’alerta, els municipis que disposin d’una connexió a aquest sistema reduiran les seves extraccions de l’aqüífer, d’acord amb les consignes establertes en el Pla, i incrementaran el consum d’aigua de la xarxa Ter Llobregat.

Pots ampliar la informació sobre l’estat de la sequera en aquest enllaç.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Un cop la Generalitat de Catalunya ha aprovat i publicat el nou Decret per flexibilitzar les mesures a adoptar per la situació de sequera, les diverses associacions municipalistes han valorat les mesures adoptades. En alguns casos es consideren insuficients o impossibles de gestionar per part dels ajuntaments.

Article

L’aigua prové de la depuradora de Sabadell i arriba al municipi en camions cisterna. Properament s’espera poder fer ús també de l’aigua de la depuradora del Prat de Llobregat

Notícia

El Govern de la Generalitat de Catalunya aprova un Decret llei de mesures urgents per la sequera, que incorpora noves eines acordades amb el món local i els agents econòmics.

Butlletí