2020, un any clau per fer front a les emergències del clima i la biodiversitat

03/03/2020 - 08:00
Foto Geoffroy Mauvais/IUCN

Foto Geoffroy Mauvais/IUCN

En els últims mesos, la comunitat científica ha encès les alarmes sobre el col·lapse de la biodiversitat i l'emergència climàtica que travessa el nostre planeta. Els científics i la majoria dels governs estan d'acord en què el món afronta una crisi ambiental sense precedents, amb un gran nombre d'espècies a la vora de l'extinció i temperatures globals en augment.

Les solucions basades en la natura són la millor opció per aconseguir el benestar humà, abordar el canvi climàtic i protegir el planeta. No obstant això, la natura està en crisi, ja que estem perdent espècies a un ritme 1.000 vegades més gran que en qualsevol altre moment històric registrat.

Els éssers humans depenen d'ecosistemes estables i saludables per a la seva pròpia supervivència. Per això, el 2020 es requereix una acció urgent per encaminar a el món cap a un futur més sostenible. Aquest serà un "súper any" per al medi ambient, un any decisiu en què els països definiran l'agenda de l'acció ambiental per a la propera dècada.

Coneix algunes de les reunions internacionals més rellevants de 2020:

15-22 de febrer: COP13 de la Convenció sobre la Conservació de les espècies migratòries d'animals silvestres, Gandhinagar, Índia. La conferència es realitzar a Gandhinagar, Índia, amb el tema: "Les espècies migratòries connecten el planeta i junts les acollim al seu retorn".

23-28 de febrer: Fòrum Mundial sobre Biodiversitat, Davos, Suïssa.

2-6 de juny: Conferència sobre els Oceans de les Nacions Unides, Lisboa, Portugal.

La conferència, coorganitzada pels governs de Kenya i Portugal, treballarà per adoptar una declaració intergovernamental sobre àrees d'acció innovadores i basades en la ciència, en favor dels oceans. Els països també compartiran compromisos voluntaris per donar suport a la implementació de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14 (Vida submarina).

El tema general de la conferència és "Ampliar l'acció oceànica basada en la ciència i la innovació per a la implementació de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14: inventari, aliances i solucions". La reunió té lloc tres anys després de la primera Conferència sobre els Oceans.

11-19 de juny: Congrés Mundial de la Natura de la UICN, Marsella, França. El congrés buscarà aprofitar les solucions que ofereix la natura per als desafiaments globals.

23-28 d'agost: Aigua i canvi climàtic: accelerar l'acció, Estocolm, Suècia. Aquest any, la Setmana Mundial de l'Aigua se centrarà en la ciència i la innovació.

15 de setembre: 75 ° període de sessions de l'Assemblea General de les Nacions Unides (UNGA 75), Nova York.

El 22 de setembre tindrà lloc el primer dia de l'debat general d'alt nivell a la seu principal de les Nacions Unides, a Nova York. Una cimera de líders sobre biodiversitat podria celebrar-se de forma simultània. Això brindaria excel·lents oportunitats perquè els líders mundials es comprometin amb mesures urgents per frenar la degradació ambiental i restaurar la natura.

27 de setembre: cinquè aniversari del llançament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En una cimera de l'25 a el 27 de setembre de 2015 a Nova York, els líders mundials van adoptar un conjunt d'objectius globals per eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar la prosperitat per a tots com a part d'una nova agenda de desenvolupament sostenible. Cada objectiu té metes específiques que s'han d'assolir en 2030.

A gairebé cinc anys de llançament de l'Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, encara no hi ha dades suficients per avaluar el 68% dels ODS relacionats a el medi ambient. D'acord amb els estudis de UNEP, si no augmenten els esforços per mesurar el progrés en aquests camps, ens arrisquem a complir només el 17% dels ODS relacionats amb el medi ambient.

5-10 d'octubre, Kunming, Yunnan, Xina: Conferència de l'ONU sobre Biodiversitat (COP15 de el Conveni de l'ONU sobre la Diversitat Biològica).

La COP15 revisarà l'assoliment i els resultats de el Pla Estratègic per a la Diversitat Biològica 2011-2020 del conveni. També s'anticipa que es prendrà la decisió final sobre el marc global de biodiversitat global posterior a 2020, juntament amb decisions sobre temes relacionats, inclosos el desenvolupament de capacitats i la mobilització de recursos.

La COP15 també inclourà la 10a Reunió de les parts en el Protocol de Cartagena sobre Seguretat de la Biotecnologia (COP / MOP 10 de el Protocol de Cartagena) i la 4a Reunió de les parts en el Protocol de Nagoya sobre accés als recursos genètics i participació justa i equitativa en els beneficis que es derivin de la seva utilització (COP / MOP 4 de el Protocol de Nagoya). S'espera que abordin una sèrie de qüestions relacionades amb la implementació de l'conveni i els seus protocols.

Les negociacions del procés per desenvolupar el marc posterior a 2020 es duran a terme en el context d'un grup de treball de composició oberta copresidit per Francis Ogwal (Uganda) i Basile van Havre (Canadà). Les reunions de grup tindran lloc a Kunming, Xina, del 24 a el 28 de febrer de 2020, i a Bogotà, Colòmbia del 27 a el 31 de juliol de 2020.

9-20 de novembre Glasgow, Escòcia, Regne Unit: Conferència de l'ONU sobre Canvi Climàtic 2020 (COP26 de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic).

En 2019, l'Informe sobre la Bretxa d'Emissions d'UNEP va advertir que el món ha de reduir les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle 7,6% cada any entre 2020 i 2030, o el món perdrà l'oportunitat de limitar l'escalfament global a 1,5 ° C, com ho estableix l'objectiu més ambiciós de l'Acord de París.

El 2020, els països han de renovar els seus compromisos registrats sota l'Acord de París i presentar mesures climàtiques més ambicioses. Els compromisos actuals són insuficients, ja que de complir-se, el món es dirigirà a un augment de temperatura de 3,2 ° C.

Les nacions del G20 generen gairebé el 80% de totes les emissions, però 15 membres de el grup encara no tenen un cronograma per assolir la neutralitat d'emissions.

Diversos dies mundials del 2020 seran una oportunitat per destacar les emergències de el clima i la biodiversitat:

3 de març - Dia Mundial de la Vida Silvestre.

22 de maig - Dia Internacional de la Diversitat Biològica.

5 de juny - Dia Mundial del Medi Ambient.

8 de juny - Dia Mundial dels Oceans.


 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Cubelles inicia un projecte d'anàlisi i implementació en les polítiques municipals dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible

Notícia

En la majoria d’Ajuntaments les Declaracions d’Emergència Climàtica no han estat acompanyades de mesures eficaces per reduir les emissions ràpidament.

L'Ajuntament de Girona s’adhereix a la declaració d'emergència climàtica efectiva.

Notícia
A uns 1,55 °C per sobre del nivell preindustrial

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat que el 2024 és l'any més càlid de la història, basant-se en sis conjunts de dades internacionals. Els darrers deu anys han estat tots entre els deu més càlids, en una ratxa extraordinària de temperatures rècords. 

Butlletí