El 21 d’abril de 1994 es va fer la primera visita d’educació ambiental a l’abocador del Consorci del Bages per a la Gestió dels Residus: hi van participar 30 alumnes d’una escola d’adults de Manresa, en una activitat impulsada pel Camp d’Aprenentatge del Bages.
Aquella visita va ser la llavor de les activitats d’educació ambiental que actualment es porten a terme conjuntament entre el Consorci del Bages per a la gestió de residus i el Camp d’Aprenentatge i que, durant aquests 30 anys, han tingut més de 100.000 persones participants. L’educació ambiental és un dels eixos estratègics del Consorci del Bages. Per fer realitat un programa consolidat i potent d’activitats, el Consorci treballa en xarxa amb el Camp d’Aprenentatge del Bages des de l’any 2002.
Per una banda, s’ofereixen les activitats de l’Aula ambiental: visites al Parc ambiental de Bufalvent, al Parc del Secà, tallers, préstec de materials, assessorament… També es fan els Projectes Compartits a primària, que cada dos anys es dediquen a la temàtica dels residus perquè les escoles que hi participen incloguin aquest treball transversal durant tot el curs amb l’objectiu de sensibilitzar l’alumnat sobre la importància de generar pocs residus i de gestionar bé els que es generen. Aquests darrers anys s’hi ha sumat el projecte Ecociutat en diferents instituts de secundària que culmina amb la celebració del congrés en què centenars d’alumnes fan propostes per millorar els seus pobles i ciutats i fer-los més sostenibles.
D’altra banda, el Consorci del Bages va posar en marxa l’any 2015 el programa “La mòbil va a l’escola”, per apropar les deixalleries mòbils a les escoles, facilitar i millorar la participació de la ciutadania en aquest servei i, a la vegada, aprofitar el potencial educatiu de la deixalleria. Inicialment, aquest programa consistia a estacionar la deixalleria fora de les instal·lacions escolars, aprofitant l’horari d’entrada o sortida dels alumnes i famílies al centre, sense alterar-ne el funcionament habitual. El projecte s’ha anat ampliant i actualment s’ofereix a les escoles la possibilitat que la deixalleria mòbil entri al recinte escolar per tal de recollir residus i/o realitzar una activitat educativa adaptada als diferents cicles. També s’ofereixen visites a les deixalleries fixes del Consorci. Aquestes activitats tenen com a objectiu fer entendre quins residus es poden portar a la deixalleria i el perquè, conèixer la deixalleria per dins i dipositar-hi residus.
Més de 100.000 participants en 30 anys
L’aposta per l’educació ambiental que es va encetar ara fa 30 anys al Bages ha tingut un creixement exponencial: dels 30 participants a la primera visita a l’abocador, el 1994, s’ha passat a 8.700 infants i joves participant a les diferents activitats, visites i tallers aquest darrer curs 2023-2024. En total, les memòries anuals de les activitats tenen registrades 32.301 visites d’alumnat al Parc ambiental de Bufalvent, 1.404 al Parc del Secà; 27.659 alumnes als tallers, xerrades, assessoraments i préstecs per cursos; i 32.293 alumnes a les activitats de “La mòbil va a l’escola”.
Aquestes xifres són possibles gràcies a la implicació dels centres educatius del territori (Bages i Moianès) que han incorporat les activitats d’educació ambiental en el seu dia a dia i que aposten per educar infants i joves sobre la importància d’una bona gestió dels residus i per potenciar la sostenibilitat als seus centres però també als seus municipis.