
El Servei Comunitari mediambiental i social està integrat en el currículum de l'ESO i té l'objectiu de promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.
300 alumnes de 3r i 4t d'ESO de les escoles de Sant Celoni i la Batllòria han participat en el programa de Servei Comunitari mediambiental i social. Amb motiu de la culminació d'aquestes activitats, l'alcalde, Raül Garcia, i la regidora d'Educació i la Batllòria, Anaïs Medina, han agraït personalment la feina feta als alumnes dels centres educatius, fent-los entrega d'un diploma.
El Servei Comunitari mediambiental i social està integrat en el currículum de l'ESO i té l'objectiu de promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. El programa compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Celoni, el Centre de Recursos Vallès-III Sant Celoni i entitats del territori i forma part del Pla Educatiu-Educació 360º.
Les activitats dutes a terme aquest curs abasten àmbits molt diversos, com ara l'art, el suport a ONGs, el manteniment d'espais públics, la conservació de la natura i el medi ambient, el reciclatge, la salut, l'activitat física i accions solidàries diverses.
La llista de serveis comunitaris que han dut a terme els centres educatius són els següents:
Escola l'Avet Roig
- Recollida de joguines de 2a mà, en col·laboració amb l'ONG Tubab: el servei es va portar a terme entre el 28 de novembre i 2 de desembre. El grup va planificar la campanya dissenyant els cartells i fent difusió a tota la comunitat educativa. Va ser un èxit ja que alumnes i famílies es van bolcar portant tot tipus de joguines que els nois i noies de 4t d'ESO van recollir i classificar, i posteriorment lliurar a la Fundació Acció Baix Montseny.
- Mercat solidari, en col·laboració amb l'ONG Tubab: l'objectiu del servei era recaptar a través de la venda d'articles diversos dels quals les famílies havien fet donació, fons destinats a projectes de cooperació. Els/les alumnes van organitzar l'activitat planificant la recollida de materials i objectes, dissenyant infografies informatives i muntant la paradeta els dies convinguts.
- Competició FIFA solidària: un grup de 6 alumnes han organitzat una competició durant 3 tardes i el benefici de les inscripcions han anat a parar a projectes solidaris.
- Street Art: el grup de 7 alumnes ha dissenyat i pintat el mural “Emocions Encadenades”, que posa en valor la necessitat de l'autoconeixença, l'empatia i el reconeixement de les pròpies emocions. El lloc assignat per portar a terme el mural ha estat el pas subterrani del carrer Roger de Flor, amb la col·laboració de l'artista Lluís Molina, a continuació dels dos murals pintats en edicionsanteriors.
- Associació Neurològica Baix Montseny: el projecte s'ha desenvolupat en l'àmbit d'intercanvi generacional entre gent gran i joves dins de l' Associació Neurològica del Baix Montseny. La finalitat ha estat portar a terme activitats que des de l'Associació Neurològica del Baix Montseny s'ha proposat. Un grup de 14 alumnes de 4t d'ESO han participat en les tasques que diàriament s'han de fer en aquest espai com poden ser: donar de berenar avis i àvies, relacionar-nos amb ells a través de la conversa i intercanvi d'experiències, participar de diferents activitats que permeti l'estimulació motriu com pot ser la música, el ball, manualitats…
Institut Baix Montseny
- Street Art: un grup de 4 alumnes de 3r d'ESO han pintat un mural a una de les parets exteriors de l'Institut Baix Montseny, a la Pça. Muriel Casals. El missatge d'aquest mural parla dels beneficis i reptes de la lectura. Lluís Molina ha sigut l'encarregat d'organitzar els joves en la preparació i realització de l'activitat.
- Les Llobateres - Seo Birdlife: després d'unes sessions prèvies de sensibilització sobre la importància dels espais naturals i d'estudi d'espècies invasores, l'alumnat de 3r d'ESO ha fet diverses jornades de manteniment i promoció de de Les Llobateres, dinamitzades per l'entitat SEO/birdlife que custodia l'espai natural. Durant les jornades, l'alumnat ha identificat i retirat plantes invasores, netejat l'espai, fet manteniment dels plafons informatius i ha acordonat zones per limitar l'accés. Les jornades han permès a l'alumnat aprofundir en el coneixement de les tortugues per diferenciar l'espècie autòctona d'altres mitjançant un taller específic sobre el marcatge i seguiment d'aquests animals.
- Càritas: un grup d'alumnes de 3r d'ESO ha donat suport a l'entitat Càritas col·laborant amb el Banc d'Aliments. L'alumnat ha organitzat una recollida d'aliments a l'institut i han anat al local de Càritas per ajudar a preparar i repartir lots de menjar als usuaris d'aquest servei.
- Trail Montseny: un grup d'alumnes de 3r d'ESO conjuntament amb l'Associació Esportiva Montseny han participat de voluntaris de la cursa 14ena edició de la Trail Sant Esteve el passat diumenge 28 de maig de 2023. L'alumnat ha fet tasques de voluntariat en els avituallaments i en les cruïlles crítiques per evitar confusions a les persones participants.
- Acompanyament escolar: un grup d'alumnes de l'INS Baix Montseny de 3r d'ESO ha fet acompanyament i suport a l'escolarització a Escola Soler de Vilardell en horari lectiu (tardes de 15 a 17h).
Un grup de 20 alumnes han fet el seu voluntariat a les aules de P3, P4, P5 (Infantil), 1r i 2n de Primària, durant 5 setmanes.
L'alumnat prèviament ha treballat en activitats relacionades amb l'educació i la pedagogia durant les hores de Microprojectes, on han après ha elaborar material didàctic adaptat al nivell on feien el voluntariat, han tractat el tema del bullying, han visionat el documental Camí de l'escola.
- Ràdio: un grup reduït d'alumnes de 3r d'ESO han participat en el projecte ràdio durant els darrers 2 trimestres on s'han format prèviament per culminar el projecte gravant un podcast sobre diversitat lingüística en el propi centre educatiu. En aquest programa, s'han incorporat entrevistes realitzades prèviament a altres companys i companyes del centre per representar les diferents comunitats lingüístiques presents a l'Institut.
Escola Cor de Maria
- SC Urbà - Street Art - Embelliment de passos soterrats: l'alumnat de 4t han pensat, dissenyat i projectat un mural pel pas soterrat del carrer Esteve Mogas titulat "of painting in the world" amb l'acompanyament de l'artista local Lluis Molina i des de l'escola per part de la professora especialista Glòria Auleda.
El servei comunitari artístic pretén conscienciar als joves de la necessitat de la cura de l'espai urbà.
- SC Solidari - Creu Roja - Campanya 'Cap nen sense joguina': l'alumnat de 4t han ajudat a Ses Majestats d'Orient a fer paquets de joguines per Nadal, a la seu municipal de la Creu Roja. Alhora, s'han ocupat de la logística de les diferents campanyes alimentàries que s'han organitzat des de l'escola.
El servei comunitari solidari pretén conscienciar als joves de la necessitat de ser col·laboradors d'entitats sense ànim de lucre.
- SC Mediambiental - Ajuntament de Sant Celoni + Seo Birdlife amb Ecoembres - Espai natural Les Llobateres: els i les alumnes de 4t han ajudat a fer millores per a la conservació de l'espai natural de Les Llobateres i millora del seu hàbitat, una zona humida interior, propera al riu Tordera.
El servei comunitari mediambiental pretén sensibilitzar els joves del municipi envers la conservació del seu patrimoni natural i la importància de la implicació ciutadana en la seva gestió i conservació.
- SC Llar d'infants - El Blauet - Acompanyament de la Infància: l'alumnat de 4t han dedicat temps a preparar i posar en escena activitats per a infants de 1 a 3 anys, com per exemple, explicar un conte, fer titelles o altres activitats per a petitons.
El servei comunitari de les Llars d'Infants pretén conscienciar als joves de la importància de l'acompanyament dels infants i de donar-los l'atenció i l'espai que requereixen.
Institut Escola la Tordera
- Amphibia: amb la col·laboració de la Societat Catalana d'Herpetologia els alumnes que han triat aquest servei han realitzat un estudi sobre la conservació dels amfibis de la zona i l'impacte de les espècies introduïdes sobre les seves poblacions. Les sessions de formació i sensibilització que es realitzen al centre s'han complementat amb una sortida de camp al riu Tordera per posar en pràctica els aspectes treballats i realitzar un informe ambiental de l'estat biològic d'aquest tram de riu.
- Glifing: a través del programa Glifing els alumnes participants en aquest servei han ajudat als alumnes de cicle inicial i mitjà del centre a millorar la velocitat i la comprensió lectora dels textos, amb la col·laboració de les tutores i tutors de primària.
- Acompanyament escolar a l'Escola d'Adults: aquest servei ha tingut com a finalitat donar suport als adults que realitzen un curs al Sax Sala, acompanyant al docent en diversos cursos com ara informàtica bàsica, ensenyaments inicials o català bàsic.
- Street Art: el servei ha consistit en el disseny i execució d'un mural de temàtica social amb la finalitat d'embellir un dels passos subterranis de Sant Celoni (C/ Sant Francesc). L'alumnat ha rebut l'acompanyament de l'artista local Lluís Molina.
- Càritas: a través d'una campanya dirigida a tota la comunitat educativa de l'IE Tordera s'ha fet una recollida d'aliments per a les famílies amb pocs recursos, gestionat a través de l'entitat Càritas.
- Podcast: aquest any i com a novetat, un petit grup d'alumnes ha realitzat un podcast amb la col·laboració de Punt 7 Ràdio Sant Celoni sobre l'evolució del català. Previ a la gravació del programa els alumnes han rebut una petita formació per part d'un lingüista i d'una redactora de la ràdio municipal.
Col·legi la Salle
- Musical: aquest grup d'alumnes ha buscat recursos i màrqueting per poder tirar endavant el musical que realitza l'escola. També han estat els encarregats de distribuir i gestionar les entrades i la seva promoció.
- Juntes amb els avis: aquest grup d'alumnes ha acompanyat els avis en el seu dia a dia, ajudant-los en tasques domèstiques o realitzant exercicis físics, jocs de taula...
- Cuques de llum: la Marxa Solidària de l'escola, ha estat gestionada per un equip de professors i alumnes. Aquest grup d'alumnes s'ha encarregat de dissenyar la ruta, dorsals, buscar patrocinis per recollir el màxim de diners per enviar a un dels projectes de PROIDE.
- AquíProuBullying: un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l'assetjament amb la participació de tota la comunitat escolar. L'alumnat ha actuat com observador i agent actiu i compromès en la lluita contra l'assetjament.
- Diverteix-te amb nosaltres: un grup d'alumnes ha proposat un servei de jocs per als més petits des de EI 3 fins a 2n de Primària. A les tardes, han ofert aquest servei per tal d'entretenir i donar una alternativa a quedar-se a casa.
- Recollida de joguines: aquest grup s'ha dedicat a recollir joguines abans de Nadal per poder recaptar fons i aconseguir que infants amb vulnerabilitat puguin tenir una joguina per Nadal.
- Ocells lliures Joanbap: un grup d'alumnes han estat investigant quin tipus d'ocells poden oferir per millorar la qualitat de vida de Sant Celoni. Han ajudat a col.locar nius i fent un estudi de l'impacte que té.
Institut Escola Pallerola
- Pati: Projecte per a la millora del Pati del centre junt amb l’ONG SEO-Bird Life. L’alumnat ha fet una diagnosi del pati i de l'entorn natural amb tot l'alumnat i professorat de l’escola. Han fet propostes de millora a partir de l’anàlisi i han prioritzat accions a portar a terme implementant-les al llarg del tercer trimestre. Aquest curs s’ha creat un espai d’aromàtiques i s’ha iniciat un projecte de senyalització dels arbres del pati. Han sortit d’altres propostes que s’aniran implementant en els següents cursos. El projecte es va presentar al II Simposi aprenentatge servei i servei comunitari ambiental.
- Igualtat: Aquest grup de joves ha estat treballant dins del marc del programa “Joves i comunitats mobilitzades per una vida lliure de violències masclistes”, en agrupació amb la Fundació InteRed i la Plataforma Unitària Contra les violències de Gènere (PUCVG) i amb col·laboració amb Otra Escuela i Nadir. Han treballat durant els primers dos trimestres sobre les seves necessitats pel que fa a les relacions afectives i les violències que els travessen i saber com abordar-les de manera creativa.
El procés de sistematització va donar peu a la creació d’una gimcana a l’institut per a tots els grups de l’ESO, com a retorn dels aprenentatges adquirits per part del grup participant durant el procés en el marc de les accions reivindicatives pel 8M 2023. El seu objectiu era treballar la prevenció de les violències masclistes i els mites de l’amor romàntic des d’una mirada de justícia global.
- Càrites: Al llarg de tot el curs, un grup d’alumnes han donat suport a l’entitat en l'acompanyament a les classes de reforç escolar que Càrites ofereix a famílies amb pocs recursos. Els dimecres a la tarda, junt amb els monitors dels diferents grups, han ajudat a fer tasques escolars a alumnat de primària de tot el municipi.
- Associació Neurològica Baix Montseny: Un grup de 9 alumnes durant el primer trimestre dimecres i divendres tarda, van fer tasques d’acompanyament i suport en les activitats amb els usuaris de l’Associació neurològica i van dissenyar materials i tallers de memòria. Van fer un treball previ sobre les malalties neurodegeneratives per conèixer abans d’anar-hi les característiques de les persones a acompanyar.
- Suport a primària: Es va fer un treball previ de coneixement dels infants, confidencialitat, aspectes a tenir en compte segons l’edat, preparació de material, etc. Els dimarts a la tarda un grup d’alumnes va acompanyar les mestres a les aules amb alumnat de cicle mitjà per tal de fer tasques d’acompanyament escolar.