Abrera instal·la energia renovable a equipaments municipals

24/05/2024 - 09:30

L'Ajuntament d'Abrera ha començat la instal·lació d'energia renovable a equipaments municipals amb plaques fotovoltaiques a l'Escola Ernest Lluch.​

L'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, acompanyat de les regidores Mercedes Álvarez, Giulia Mirto, Arantxa Galofré i Maite Novell, ha visitat recentment els treballs d'instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'Escola Ernest Lluch d'Abrera, el primer dels set equipaments municipals que dotem d'energia renovable, a la zona centre d'Abrera, i la primera escola pública en estar dotada d’aquesta infraestructura, que entrarà en funcionament el mes vinent.

Juntament amb l'alcalde i les regidores, un grup d'alumnat de sisè curs de l'escola, així com la directora, Judit Gonell i la cap d'Estudis, Lídia Fosalba, han pogut conèixer al pati de l'escola com funcionen les plaques fotovoltaiques. Tècnics municipals i de l'empresa instal·ladora han explicat als i les alumnes, representants de les classes de 6è, què són les plaques solars, quantes s'instal·len a la seva escola, quin és el seu funcionament i quins beneficis tenen, per després compartir-ho a l’aula.

L’alumnat està sent protagonista de tot el procés, ja que l’escola utilitzarà aquesta infraestructura com un element pedagògic més, ja que el centre disposarà d’una pantalla interactiva que indicarà l’energia que es produeix, la que s’està utilitzant i la reducció de la petjada de carboni, amb equivalència en termes que l’alumnat de primària podrà entendre; amb la finalitat de seguir sensibilitzant sobre la importància de la sostenibilitat.

Amb la instal·lació d'energia renovable a set equipaments municipals, amb el suport de la Diputació de Barcelona, des de l'Ajuntament d'Abrera aconseguirem un estalvi econòmic de 623.000 euros i una reducció de 923.000 quilos de CO2 anuals.
Canvi de model energètic per a una millora de l'eficiència i l'estalvi

A Abrera apostem per les instal·lacions solars fotovoltaiques amb règim d'autoconsum com una mesura tant d'estalvi i eficiència energètica per equipaments municipals com d'aposta per a un canvi de model energètic que defensi l'autosuficiència energètica i la generació distribuïda d'energia, tal com ha destacat el nostre alcalde, Jesús Naharro.

“Se materializa y presenta una transformación a la hora de producir energía en nuestro municipio. Este proyecto va a poner de manifiesto la alineación que tiene Abrera con los objetivos de desarrollo sostenible,los ODS 2030. Estamos dando unos pasos hacia delante decididos, precisos y bien planificados para mejorar ambientalmente la salud de nuestros vecinos/as, con unos grandes proyectos y un apoyo de la Diputació, determinantes tanto en la confección como en el impulso económico de los mismos, dado que viene financiado por una Diputación sensible".

"Este proyecto marca la tendencia que tiene este Ayuntamiento y la sensibilidad, precisión y planificación para hacer proyectos de este calibre. Ahora mismo estamos centrados en la zona centro, donde produciremos energía en los techos de las escuelas Ernest Lluch, Escola Bressol Municipal Món Petit, la Biblioteca Josep Roca i Bros y la Casa de Cultura, que generará una producción de energía para abastecer nuestros equipamientos municipales y generar, con el excedente de energía, alimentación para otros equipamientos municipales, cuyos techos no pueden tener placas solares".

També a la zona esportiva, l'alcalde també assenyalat que "colocaremos placas solares en los techos suficientes para producir la energía que necesitan estos equipamientos cuando estén funcionando a pleno rendimiento, y con su excedente daremos cobertura energetica a otros equipamientos municipales que no tienen instalaciones fotoelectricas en sus tejados”. Jesús Naharro: 'Estamos dando unos pasos hacia delante decididos, precisos y bien planificados para mejorar ambientalmente la salud de nuestros vecinos/as'.

 

Plaques fotovoltaiques

Amb l'actuació a l'Escola Ernest Lluch d'Abrera, hem iniciat la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum a diversos equipaments municipals, una vegada finalitzats els treballs d'adequació de la coberta de l'edifici, pas previ a la col·locació de les plaques solars.

Consulteu seguidament les dades de consum d'energia, producció d'energia i excedent de producció d'energia, que es destinaran a abastir els equipaments i properament a fins benèfics. Des de l'Ajuntament d'Abrera estem estudiant que l’excedent de producció es pugui destinar a persones/famílies en situació de vulnerabilitat.

  • Escola Ernest Lluch

Amb aquests quatre projectes es preveu una producció estimada de 904.100 kWh a l’any, un estalvi en la factura elèctrica de 398.000 euros anuals i una reducció de 435.000 quilos de CO2 a l’any.

 

Caldera i xarxa de calor central de biomassa

D’altra banda, també es projecta la instal·lació d’una caldera i xarxa de calor amb biomassa que proveirà de calefacció i aigua calenta aquests quatre equipaments esportius. Els equipaments de l'anella esportiva que inclouran una caldera de biomassa per l'escalfament de l'aigua emprada en les instal·lacions són:

  • Camp de futbol​ Municipal
  • Centre Aquàtic municipal​
  • Pavelló Municipal Esportiu​
  • Vestuaris del Frontó​ Municipal
  • Piscina d’Estiu Municipal​

Amb la instal·lació d'una caldera de biomassa i xarxa de calor en els equipaments municipals de l’anella esportiva millorem l'eficiència energètica d'aquestes instal·lacions, aconseguint​ un estalvi econòmic en el consum d'energia primària i una millora en el benestar mediambiental. Així, amb una producció estimada d'1.272.278 kWh, es substituirà el gas natural. Es preveu que amb aquesta actuació, a l’any, es reduiran 257.000 quilos de CO₂ i s’obtindrà un estalvi econòmic de 14.000 euros anuals.

Amb la instal·lació d'una caldera de biomassa i xarxa de calor en els equipaments municipals de l’anella esportiva millorem l'eficiència energètica d'aquestes instal·lacions, aconseguint​ un estalvi econòmic en el consum d'energia primària i una millora en el benestar mediambiental.

El projecte planteja una xarxa de calor per a tots els equipaments, capaç de satisfer la major part de la demanda tèrmica d’aquests.​ Aquesta instal·lació principalment està formada per una sala de calderes de biomassa, una distribució hidràulica, una xarxa i connexió amb sales tècniques existents, un sistema d’evacuació dels productes de la combustió, sistemes de tractament d’aigua, sistemes de control i comptabilització de consums, enllumenat, i comunicacions i senyal feble.​

Com a millora al benestar mediambiental tindrem un estalvi anual total en energia primària de 49.909 kWh/any.​ Les calderes preexistents també es mantenen. D'aquesta manera s'obté un sistema auxiliar que actuaria en cas de que puntualment la demanda superi la seva capacitat, o bé aquesta estigui aturada a causa d'avaria o manteniment.​

Abrera és un municipi compromès: Fem d’Abrera un municipi més sostenible

 

Què és la biomassa?

L'ús de la biomassa forestal per a la producció d'energia tèrmica s'està implantant de forma generalitzada a tot Europa perquè és econòmica i neta. Segons dades de la Diputació de Barcelona, un 22% de la potència total de les instal·lacions de biomassa de la província de Barcelona es troba en equipaments públics, en total són uns 130.

L'augment dels preus dels combustibles fòssils, la necessitat de disminuir la dependència energètica exterior i, en general, els aspectes ambientals positius de les energies renovables, entre elles la biomassa, com la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle (en considerar-se la biomassa un emissor neutre de carboni), han facilitat que s'estiguin produint importants avanços tecnològics tant en la producció de la matèria primera com en les instal·lacions tèrmiques.

Beneficis de la biomassa 

La biomassa produïda als nostres boscos es pot fer servir per produir calor i escalfar aigua dels sistemes de calefacció i d'aigua calenta. Utilitzar la biomassa forestal primària com a combustible genera importants beneficis ambientals socials i econòmics. No és una energia al 100% lliure de contaminants. Però avui dia s'entén que no podem dependre d'un sol tipus de font d'energia. La biomassa, juntament amb la fotovoltaica, són fonts d'energia sostenibles. No esgoten els recursos naturals i centralitzant l´aportació d´aigua calenta es redueix les emissions de CO₂ en 242,44 TN/any.​

La biomassa forestal procedent d'una gestió forestal sostenible és una font d'energia renovable que produeix un balanç gairebé neutre d'emissions de CO₂. Per això, representa una alternativa energètica real pel compliment de les exigències internacionals en la lluita contra el canvi climàtic.

L'ús de la biomassa permet reduir la necessitat dels combustibles fòssils i genera una sèrie de beneficis econòmics associats molt importants: un balanç econòmic positiu amb un cost en €/kWh inferior al dels combustibles fòssils, una major establitat de preus i una disminució de la dependència energètica.

Els projectes per abastir d’energia verda aquests equipaments abrerencs compten, en total, amb una subvenció de prop d'1,3 milions d’euros.

 

Línia estratègica "Abrera+Sostenible"

Aquesta acció de l'Ajuntament d'Abrera respon a la línia estratègica "Abrera+Sostenible" del Pla Estratègic Municipal (PEM) per aquest mandat 2023-2027, que respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), número 3 “Salut i Benestar”, número 7 “Energia assequible i no contaminant”, número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 13 “Acció pel clima”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global 2030. A través de l'espai web pem.abrera.cat, la ciutadania pot explorar el PEM i consultar-ne l'estat d'execució i els resultats.

 


Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Arrenca el projecte d’Interseccions “L’escola transforma, energia per a tothom” a El Prat de Llobregat. Es connectaran els coneixements dels infants amb les oportunitats que ofereix la ciutat en matèria energètica per potenciar un aprenentatge significatiu vinculat a l’entorn.

Notícia

El nou servei de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat ofereix assessorament personalitzat a la ciutadania, al comerç i al teixit empresarial local en matèria energètica. Des de 2017, l'Ajuntament ha reduït un 85,2% les emissions de CO₂ en equipaments i instal·lacions municipals.

Article

La Casa de l’Energia, una de les guanyadores dels Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat.

Butlletí