Accions a favor de la biodiversitat a Viladecans

Font: Ajuntament de Viladecans

17/02/2025 - 08:02

Més de 200 infants ajuden a millorar la biodiversitat a Viladecans. L'Ajuntament preveu una plantada massiva d’arbres per celebrar l'any Green Leaf.

Cada 26 de gener es commemora el Dia Mundial de l'Educació Ambiental. Aquest curs hi ha més estudiants que mai ajudant en horari escolar perquè els espais verds i naturals de Viladecans llueixin les seves millors gales. Les iniciatives de l'administració que combinen aprenentatge de l’alumnat i servei a la comunitat han arribat a una xifra rècord de més de 240 participants.

Les activitats es fan, sobretot, al parc de la Torre-roja i les protagonitzen centres del seu entorn, com els instituts Olímpia i Torre Roja i l’Escola Doctor Trueta. Així, infants de 5è de primària a 4t d’ESO fan seguiment de caixes niu i menjadores per a ocells, cuiden el jardí de papallones, construeixen jocs per a la Jugatecambiental o fan accions de divulgació del patrimoni natural i històric del parc.

Per altra banda, a la platja l’alumnat ajuda a millorar les valuoses zones dunars, mentre que al Bosc de Can Ginestar fa seguiment de les caixes niu, com és el cas del Col·legi Sagrada Família.

La implicació dels infants no és només un aprenentatge vivencial que els ensenya el valor de cuidar la natura i la ciutat, sinó que també es converteix en un recurs perquè Viladecans tingui uns parcs i espais naturals millors.

Les activitats són organitzades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que és l'administració que cuida aquests espais, amb el suport de l’Ajuntament.

 

Plantada massiva d’arbres per celebrar l'any Green Leaf

Per altra banda, l’Ajuntament de Viladecans plantarà 2.521 arbres al llarg del 2025, any en què Viladecans és ciutat Green Leaf europea. Aquest esforç es desenvoluparà en dos grans projectes com són el Viu Verd (1.700 unitats) i la campanya “Cap escocell sense arbre” (450). La resta es repartiran en accions de millora de la ciutat (70 en parcs i jardins, 61 en la segona fase de la rambla Modolell, 17 als patis d’escoles, 155 en les renaturalitzades places de Saint Herblain i Salvador Allende) i 56 al barri de Llevant. Altres dotze representaran els mesos de l’any en el tradicional acte de Benvinguda als Nadons, que enguany serà el 7 de febrer.

La plantació més gran es farà dins del programa de naturalització Viu Verd, una innovadora iniciativa municipal per potenciar una ciutat més saludable de la mà de la ciutadania i d'organitzacions expertes, com el Barcelona Institute for Global Health, l'ONG Plant for the Planet i l'Institut Català d'Ornitologia. L’originalitat de l'aposta ha permès rebre un suport de 2,8 milions d'euros de fons europeus, que acceleraran una transformació que cuida Viladecans i del planeta davant l'emergència climàtica.

Amb el programa Viu Verd es plantaran 24 espècies d’arbres, entre les quals destaquen els pollancres (171), els àlbers (165), els pins pinyoners (164), les alzines (157), els xiprers (133), les figueres (132), els aurons (126), els roures (125), els pins blancs (119), els freixes (78), els salzes (41) i els til·lers (34). La naturalització inclourà la plantació de gran quantitat d’espècies d’arbusts.

Viu Verd es basa en la regla 3-30-300, que determina que cada persona ha de poder veure almenys tres arbres des de casa, tenir un 30 % de cobertura vegetal en el seu barri i ser a un màxim de 300 metres d'un parc amb vegetació. Així, Viu Verd aposta per accions que estenen la presència de vegetació i de biodiversitat al carrer i milloren la qualitat dels espais verds existents, des de la creació d'eixos verds a la potenciació d'hàbitats de fauna. De fet, un dels reptes municipals del futur Pla Local de Renaturalització serà passar dels 20.000 arbres actuals fins als 30.000 l’any 2030 i Viu Verd ajudarà a definir a on i com fer-ho.

L’altra acció important, més immediata, és la campanya ‘Cap escocell sense arbre”, que va començar al desembre i es desenvoluparà fins a la primavera. Es tracta de la plantació de 450 arbres als escocells buits de la ciutat, allà on va haver-hi altres que van patir circumstàncies negatives que van significar la seva mort. De fet, durant més d’un any i mig, l’Ajuntament no va poder plantar cap arbre a causa de les restriccions derivades de la sequera.

La campanya se centra en els arbres de les voreres, que són els que més pateixen la falta d’aigua, les plagues, els impactes de vehicles o els orins de gossos. De fet, en un any normal, els tècnics municipals ja reposen més d’un centenar. En una segona fase, al proper hivern, la campanya se centrarà en la reposició d'arbres en parcs i places.

Als carrers es podran veure ara més ipés, moreres de paper, arbres del foc, acàcies del Japó, sapindes de la Xina o ginkgos. Es tracta d'espècies que es poden adaptar bé al canvi climàtic que patim i al que vindrà, amb temperatures altes i sequeres perllongades. En algun cas no es pot reposar l’arbre a l’escocell perquè la feina per retirar les arrels profundes pot afectar les xarxes de serveis. Aquests escocells es taparan o s’hi buscaran alternatives per complir amb la regla 3-30-300 aplicada per l'Ajuntament en el pla de renaturalització urbana Viu Verd que tothom pugui veure com a mínim tres arbres des de casa.

 


Relacionats

Notícia

L'equipament acollirà activitats educatives adreçades a famílies, escoles i públic interessat en la natura urbana.

Article


El municipi de Sant Boi de Llobregat ha estat reconegut com una de les ciutats finalistes del premi europeu Full Verda (Green Leaf).
Notícia

Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament  va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.  

Butlletí