Font: Ajuntament de Valls
Acord històric per al projecte de recuperació dels torrents de Valls i la seva integració a la ciutat. L'Ajuntament de Valls i la Generalitat han segellat un acord que serà clau per al desenvolupament de la recuperació ambiental dels torrents de Valls com a espais singulars i grans zones verdes obertes a la ciutat.
Aquest 22 de febrer, l’alcalde de Valls, Albert Batet, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, han presentat l’acord, que inclou una inversió de 2 milions d’euros per part del govern català als torrents de la ciutat de Valls. Calvet ha assenyalat que “aquest és un projecte ambiciós, però necessari” i ha afegit que “la bona coordinació entre la Generalitat i l’Ajuntament de Valls permetrà integrar els cursos fluvials a la ciutat i crear un espai verd i agradable”. Batet ha explicat que primer de tot es vol posar en valor el paisatge i fer una tasca de recuperació; seguidament, fer un espai sostenible i, finalment, tancar la depuradora del Fornàs. El conseller ha pogut conèixer de primera mà el projecte en una visita al torrent del Catllar, un dels tres que, junt amb el torrent del Sant Pou i el de la Xamora, recorren Valls.
Les obres per a que tant els col·lectors soterrats sota els Torrents del Catllar i de La Xamora de Valls com la depuradora del Fornàs desapareguin podrien començar l'any 2021. Així ho han anunciat aquest divendres a la llera del torrent del Catllar, a la zona del Parc de Mas Miquel el conseller de territori Damià Calvet i l'alcalde vallenc Albert Batet. La Generalitat destinarà a aquest pla de sanejament dels torrents vallencs 2'2 milions d'euros, a través de l’Agencia Catalana de l’Aigua. El projecte contempla el trasllat de la nova xarxa de col·lectors a zones urbanes, evitant els possibles vessaments accidentals d’aigües residuals als torrents o la filtració al clavegueram d’aigües netes, fet que també perjudica la tasca d’una depuradora causant d’episodis de fortes olors.
La Via dels Torrents
S'encarrila, doncs, el que és la primera gran inversió i un primer pas del tot necessari per a la recuperació integral dels torrents de Valls, de la seva flora i fauna i obrint a la ciutat i a l'oci en natura dels vallencs aquesta gran xarxa verda tan singular ambientalment. En aquest sentit, la recuperació ha de permetre la creació d'una gran ruta verda que recorreria prop de 6 quilòmetres pels torrents del Sant Pou, de la Xamora, de la Farigola i del Catllar. El que seria l'anomenada futura Via dels Torrents estaria dissenyada per aconseguir que aquests espais natgurals deixin de ser un obstacle natural per a la ciutat.
Així, amb la nova via s'obririen aquests espais i es facilitaria a la ciutadania que pogués gaudir de la natura i de la singularitat paisatgística dels torrents, però fent-ho compatible amb la millora i protecció de l'entorn, la seva flora i fauna. La Via dels Torrents consistiria en un vial apte per a vianants i ciclistes, amb tres grans àrees principals d'accés des d'on es podria iniciar el recorregut. A més, des d'aquests tres punts principals d'accés es connectaria amb crrers i camins en altres punts, per millorar la connectivitat amb la ciutat i el seu entorn i facilitar així un accés còmode.
En el recorregut per aquesta Via dels Torrents o Parc Fluvial es contemplen tres grans zones verdes que, en total, sumarien prop de 20 hectàrees. Aquests tres parcs s'ubicarien a l'àrea del Prado (a la confluència entre els torrents del Sant Pou i la Xamora), a la que es batejaria com a zona dels Tres Molins (al sud de Valls, en la unió dels torrents del CAtllar i la Farigola) i, finalment a l'àmbit de l'actual parc del Mas Miquel que ampliaria la seva superfície actual per abastar des de la zona esportiva del Vilar fins a tocar de la plaça de Sant Francesc.