Acord per mantenir l’estudi i conservació del tritó del Montseny

01/12/2022 - 20:22
El tritó del Montseny. Autor: Iñaki Relanzón

El tritó del Montseny. Autor: Iñaki Relanzón

El projecte europeu Life Tritó Montseny ha pogut desenvolupar durant sis anys la protecció d'aquest amfibi endèmic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera i únic vertebrat endèmic de Catalunya, (Calotriton arnoldi), una espècia necessària pel perill crític d'extinció i per ser l'amfibi més amenaçat d'Europa Occidental.

Per cloure el projecte, liderat per la Diputació de Barcelona i realitzat conjuntament amb la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, Forestal Catalana i Zoo de Barcelona, s’ha fet una jornada de balanç de les accions i estudis realitzats al llarg d’aquests anys, al voltant d’aquest amfibi singular del massís.

En el decurs de la jornada, que ha tingut lloc a Seva, s’han exposat els treballs realitzats tant pel que fa a la gestió i conservació, com també per millorar els seus habitats, especialment pel que fa a la qualitat hidrològica dels torrents i eliminar també les seves amenaces, així com la seva cria en captivitat per assegurar la seva genètica i alliberament del seu medi natural, per assegurar-ne la preservació.

En la presentació, els responsables de les administracions que han participat en el projecte han deixat clar la voluntat de seguir treballant i aportant recursos per la continuïtat de les accions iniciades dels del Life, amb la voluntat també de poder sumar nous socis que vulguin implicar-s’hi. D’aquesta manera es podrà augmentar la capacitat d’acció i reacció en la preservació dels hàbitats del Montseny.

El coordinador del projecte, Daniel Guinart, conservador del Parc Natural del Montseny, ha remarcat que a partir del 2005 el tritó del Montseny va ser catalogat com a nova espècie endèmica d’aquest territori; i el 2016 el projecte es va poder dotar de mitjans per aprofundir els coneixements de les espècies i solucionar l’estat crític de conservació, amb un hàbitat molt amenaçat com són els de ribera.

Després de sis anys de projecte, Guinart ha destacat que "podem dir que sabem més coses d’aquest animal i del seu estat de conservació, però que segueix en estat crític, ja que coneixem en quines condicions està i que per tot el que ens ve pel canvi climàtic, aquest animal ho te molt difícil".

Guinart també ha assegurat que la situació actual és estable, però que un any com aquest que acabem de passar, amb dèficit de pluges i temperatures altes, ens dona un panorama incert. Malgrat aquesta situació, el coordinador del projecte també ha assegurat que gràcies a aquest, s’han pogut assajar activitats en el territori, especialment pel que fa a l’extracció de recursos del patrimoni natural, concretament de fusta i aigua. En aquesta línia és important canviar les maneres de fer-ho, amb noves pràctiques de gestió. La fusta cal que s’extregui amb més cura, per no fer taps en els camins, i també explotar especies autòctones. I pel que fa a l’aigua, l’extracció s’ha de fer sempre mantenint cabals ecològics.

El cap de conservació i coneixement del Zoo de Barcelona, Juli Mauri, ha remarcat la importància feta des d’aquesta institució, ja que el projecte del tritó reuneix tots els elements de treball com són la conservació d’espècies, la recerca i l’educació. Una de les funcions que han realitzat amb èxit ha estat la reproducció de l’amfibi en les seves instal·lacions per poder-los reintroduir al seu hàbitat natural.

Així, el Zoo de Barcelona ha finalitzat les seves accions del projecte amb tots els objectius complerts. Entre les instal·lacions preexistents i les noves construïdes en el marc del projecte Life hi ha actualment un total de 112 aquaris destinats a tritons del Montseny funcionant a ple rendiment. Tots els indicadors de seguiment global de l’èxit reproductiu d’aquesta espècie al Zoo poden considerar-se positius: augment progressiu del nombre total de tritons allotjats a les instal·lacions de cria, augment positiu dels índexs reproductors, i alliberament al medi natural de tritons nascuts ex situ al Zoo de Barcelona, amb 208 exemplars fins a l'octubre de 2022. També l'àrea educativa està plenament operativa i el programa educatiu s'ha definit, desenvolupat i implementat adequadament.

 

Projecte iniciat el 2016

El projecte europeu Life Tritó Montseny, liderat per la Diputació de Barcelona i realitzat conjuntament amb la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, Forestal Catalana i Zoo de Barcelona, va començar el setembre de 2016 i havia de finalitzar el desembre de 2020, un cop assolits els objectius marcats en les 49 accions previstes per solucionar les amenaces principals de l’espècie i garantir-ne la conservació. Però, arribats a aquesta data, es va concedir un període de pròrroga de dos anys per a 25 accions que no havien estat possibles d'assolir.

Les primeres poblacions de l'espècie van ser descobertes el 1979 per atzar i inicialment es va considerar que pertanyien a una espècie molt propera, el tritó pirinenc (Calotriton asper). Estudis científics van poder establir a finals del 2005 que aquestes poblacions eren, a nivell morfològic i genètic, en realitat una espècie diferent, el tritó del Montseny. Aquesta havia passat desapercebuda per la ciència durant dècades degut a la seva raresa, tot i les evidents diferències amb l'espècie pirinenca.

Així doncs, totes les poblacions de tritons de torrent conegudes fins aleshores passaven a ser una nova espècie, el tritó del Montseny i per tant l'espècie pirinenca no estava present al massís. Alhora, naixia la preocupació per l'estat de conservació d'aquest emblema de la diversitat biològica del Montseny. No en va, el tritó del Montseny es troba en perill crític d'extinció i és l'amfibi més amenaçat d'Europa Occidental.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Acte
Acte
02/02/2024 - 00:00

Butlletí