Font: Ajuntament de Manresa
L’Ajuntament de Manresa ha incorporat dos nous educadors ambientals per continuar la tasca informativa i de sensibilització sobre la problemàtica dels residus i la correcta separació de les diferents fraccions que es generen a les llars.
Els barris on s’actuarà seran Poble Nou, Carretera Santpedor, Font dels Capellans, Passeig i rodalies, Mion-Puigberenguer i Barri Antic.
L’Ajuntament de Manresa ha iniciat aquesta setmana la segona fase de la campanya “separa l’orgànica” que impulsa la regidoria de Qualitat Urbana per a seguir treballant en transmetre el missatge de sensibilització sobre la problemàtica dels residus i la correcta separació de les diferents fraccions que es generen a les llars.
La segona fase de la campanya inclou la incorporació de dos nous educadors ambientals que tornaran a realitzar qüestionaris a la ciutadania en nous recorreguts repartits per tot el municipi. Es treballarà durant tres setmanes, de dilluns a dissabte, alguns dies als matins i altres de tarda. Els barris on s’actuarà seran Poble Nou, Carretera de Santpedor, Font dels Capellans, Passeig i rodalies, Mion-Puigberenguer i Barri Antic. Els horaris d’actuació seran de 9 a 13 hores als matins i de 17 a 21 hores a les tardes. A tota persona que participi en la enquesta s’entregarà un pac de bosses compostables fins a fi d’existències.
Una campanya per millorar els índex de recollida selectiva
L’Ajuntament de Manresa va posar en marxa el novembre passat una campanya de sensibilització amb el lema “T’ho podem de dir mil maneres”, que consisteix en diversos anuncis originals protagonitzats per persones de la ciutat que, de formes completament diferents, llancen un únic missatge clar i diàfan: “Separa l’orgànica”.
La campanya parteix de les dades que corroboren que en els darrers anys s’ha produït un estancament en la recollida selectiva. L’any 2016, la recollida dels residus municipals a Manresa s’ha tancat amb un 39,69 % de residus recollits selectivament (les fraccions valoritzables) respecte el total de residus. Si ens centrem en les diferents fraccions, una de les que s’ha considerat prioritàries és la fracció orgànica. La quantitat recollida al 2016 representa un 8,06% respecte el total dels residus, mentre que la mitjana de Catalunya està en un 9,97% (i l’any 2015 va ser del 8,77%).
Des del més d’abril, aquesta campanya de sensibilització ha comptat en una primera fase amb la presencia de dos informadors ambientals que han actuat a diferents carrers i mercats (Pl. Gispert, Jaume I, Barreres, Pl. Infants, Viladordis, Nou de Santa Clara, pl. Major, Alfons XII, Mercat de la Font dels Capellans, plaça del Mercat i plaça de Crist Rei). La campanya ha inclòs dues accions realitzades pels informadors: un “quiz (test)” per saber el coneixement sobre la fracció orgànica de la ciutadania de Manresa i una enquesta que ha permès interactuar de manera més profunda amb les persones interpel·lades, tant a peu de contenidor com als mercats.
Prop d’un 30% dels ciutadans reconeix que no recicla l’orgànica
Després de concloure la primera fase de la campanya a peu de contenidor i a diferents mercats durant tres setmanes, interpel·lant de manera activa als ciutadans, s’han pogut sensibilitzar quasi 700 persones enquestades, analitzant el perfil del ciutadà, el gènere, l’edat i l’origen de les persones informades. Amb aquestes enquestes realitzades s’han pogut analitzar els hàbits que es tenen respecte al reciclatge i específicament amb la segregació de l’orgànica.
Per exemple, una de les preguntes realitzades ha estat per què la ciutadania no recicla la fracció de l’orgànica, on s’observa que més d’un 60-70% dels ciutadans enquestats diuen que sí ho fan. De tots els arguments per no reciclar de la resta de ciutadans consultats, els més comentats han sigut que no els importa o que les cases no estan preparades per fer-ho.
A més de les enquestes realitzades, també s’han realitzat 140 “quiz” mitjançant dispositius electrònics, amb l’objectiu de saber el coneixement de la ciutadania de Manresa sobre la fracció orgànica, i així poder informar als ciutadans sobre aquesta fracció. Amb tot, la fracció que la ciutadania separa més és la d’envasos i referent a la fracció de l’orgànica, a més de saber que s’ha de llançar les restes de menjar, també força gent sap que també es pot llançar altre tipus de matèria com fulles i flors seques, paper de cuina tacat d’oli, pals de gelat o bossetes de te.