Avià defensa el seu model de sostenibilitat en unes jornades europees a Dunkerque

05/02/2019 - 08:07

El regidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana, ha presentat com a ponent l'estructura del model de sostenibilitat del municipi

L'Ajuntament d’Avià ha participat com a ponent en les Jornades Europees per la Transició Energètica celebrades el 22 de gener a Dunkerque, Normandia. El regidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana, hi ha presentat l'estructura del model de sostenibilitat d’Avià que reverteix l'estalvi energètic municipal en la ciutadania i que promou regulacions, POUM i ajudes directes al vilatà per l'estalvi energètic.

Entre altres, Josep Subirana ha explicat els detalls de la licitació pública verda, les ordenances d’Avià que redueixen impostos a les obres sostenibles i el nou POUM que facilita les obres sostenibles i les subvencions pioneres respecte a la instal·lació de plaques solars. L'experiència d'Avià es pren com a exemple per diferents regions d’Europa amb problemàtiques similars. S'hi inclouen mesures innovadores que Avià ha adoptat i que també responen a problemàtiques no només catalanes sinó també europees. 

Des de l'any 2015, el consistori avianès, format per la coalició ERC-Fem Avià i els independents Som Avià, ha proposat "prioritzar l’estalvi energètic públic, privat i la reducció d’emissions", expliquen fonts municipals. Avià ha guanyat ja el premi d'excel·lència energètica de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) 2016, el premi de sostenibilitat CONAMA 2018, i ha estat present a les jornades Europees Sustainable Energy Week (EUSEW), tant l'any 2018 com el 2019, per reafirmar-se com a referent Europeu de transició energètica "per les innovadores mesures que apoderen la ciutadania per reduir emissions i despeses", segons defensen des del consistori.

Participació de Josep Subirana a la ponència en la qual va participar. Foto: Cedida

Josep Subirana ha afirmat a la conferència en la qual ha participat que la transició energètica "ha d'anar de la mà de les administracions locals, molt més àgils i properes al ciutadà". Segons argumenta, la transició energètica porta avantatges macroeconòmics (cada persona gasta 1.000 euros anuals en energia renovable, el 3,8% del PIB del país); però també beneficis econòmics molt importants a nivell local, crea llocs de treball i genera estalvi local, "diners que es queden a la comunitat en comptes de ser destinats a pagar factures d'energia", ha dit. 

A Dunkerque, Subirana ha compartit panell amb Thérèse Mahy, diputada provincial de Luxemburg, Céline Seince i Phillippe Cortès, de la xarxa europea de comunitats locals RURENER. La discussió del panell girava al voltant de nous models de governança. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Cambrils fa la primera instal·lació de plaques solars a la coberta de l’edifici consistorial.

Notícia

Sant Vicenç posa en marxa la primera caldera de biomassa municipal a les escoles Sant Jordi i Els Garrofers. L’Ajuntament aposta per l’energia renovable amb la caldera de biomassa que proporcionarà aigua calenta i calefacció als dos centres educatius, substituint els combustibles fòssils. L’actuació ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona.

Article

Els integrants de la Comunitat Energètica Municipal de Sitges ja han començat a rebre l'energia fotovoltaica dels edificis municipals.

Butlletí