Avià defensa el seu model de sostenibilitat en unes jornades europees a Dunkerque

05/02/2019 - 08:07

El regidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana, ha presentat com a ponent l'estructura del model de sostenibilitat del municipi

L'Ajuntament d’Avià ha participat com a ponent en les Jornades Europees per la Transició Energètica celebrades el 22 de gener a Dunkerque, Normandia. El regidor de Medi Ambient d'Avià, Josep Subirana, hi ha presentat l'estructura del model de sostenibilitat d’Avià que reverteix l'estalvi energètic municipal en la ciutadania i que promou regulacions, POUM i ajudes directes al vilatà per l'estalvi energètic.

Entre altres, Josep Subirana ha explicat els detalls de la licitació pública verda, les ordenances d’Avià que redueixen impostos a les obres sostenibles i el nou POUM que facilita les obres sostenibles i les subvencions pioneres respecte a la instal·lació de plaques solars. L'experiència d'Avià es pren com a exemple per diferents regions d’Europa amb problemàtiques similars. S'hi inclouen mesures innovadores que Avià ha adoptat i que també responen a problemàtiques no només catalanes sinó també europees. 

Des de l'any 2015, el consistori avianès, format per la coalició ERC-Fem Avià i els independents Som Avià, ha proposat "prioritzar l’estalvi energètic públic, privat i la reducció d’emissions", expliquen fonts municipals. Avià ha guanyat ja el premi d'excel·lència energètica de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) 2016, el premi de sostenibilitat CONAMA 2018, i ha estat present a les jornades Europees Sustainable Energy Week (EUSEW), tant l'any 2018 com el 2019, per reafirmar-se com a referent Europeu de transició energètica "per les innovadores mesures que apoderen la ciutadania per reduir emissions i despeses", segons defensen des del consistori.

Participació de Josep Subirana a la ponència en la qual va participar. Foto: Cedida

Josep Subirana ha afirmat a la conferència en la qual ha participat que la transició energètica "ha d'anar de la mà de les administracions locals, molt més àgils i properes al ciutadà". Segons argumenta, la transició energètica porta avantatges macroeconòmics (cada persona gasta 1.000 euros anuals en energia renovable, el 3,8% del PIB del país); però també beneficis econòmics molt importants a nivell local, crea llocs de treball i genera estalvi local, "diners que es queden a la comunitat en comptes de ser destinats a pagar factures d'energia", ha dit. 

A Dunkerque, Subirana ha compartit panell amb Thérèse Mahy, diputada provincial de Luxemburg, Céline Seince i Phillippe Cortès, de la xarxa europea de comunitats locals RURENER. La discussió del panell girava al voltant de nous models de governança. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

La instal·lació de la xarxa de calor amb combustible renovable ha durat quatre mesos

Notícia

S'ha començat la instal·lació de 248 panells de plaques fotovoltaiques a l’edifici del pavelló poliesportiu Rafa Martínez

Butlletí