Font: Ajuntament de Badalona
Badalona construirà tres dipòsits de retenció d’aigües pluvials fonamentals per evitar l’abocament d’aigües residuals a les platges en episodis de fortes pluges. S’ha fet l’acte de signatura del conveni de col·laboració de l’Ajuntament i l’AMB per a la redacció dels projectes d’execució dels tres dipòsits.
L’Ajuntament de Badalona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han signat avui un conveni de col·laboració per finançar i coordinar la redacció dels estudis previs i els projectes necessaris per a la construcció de tres dipòsits soterranis de retenció d’aigües pluvials a la ciutat. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i el vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, així com del segon tinent d’alcaldia i regidor de Territori, Daniel Gracia i la vicepresidenta de l'Àrea de Cicle de l'Aigua i Anàlisis de Polítiques Metropolitanes de l'AMB, Belén García Criado.
La finalitat de la construcció d’aquests dipòsits és poder contenir, en casos d’episodis de fortes pluges, el volum de les aigües que discorren pel clavegueram, on es barregen les aigües pluvials i les residuals, evitar el seu desbordament, les inundacions de les vies públiques i l’abocament de les aigües residuals a les platges, a través dels sobreeixidors del col·lector de Llevant.
Els tres dipòsits previstos es projecten en els següents punts: Martí Pujol - Can Barriga, Alfons XIII i Prim. Les ubicacions estan seleccionades estratègicament per cobrir les necessitats específiques de les diferents zones de Badalona.
El dipòsit de Martí Pujol - Can Barriga regularà la conca de Martí Pujol, reduint així el risc d’inundacions urbanes en una àrea de 523 hectàrees. Estarà situat al barri de Bufalà, al parc de Can Barriga i tindrà una capacitat 69.000 m³. Aquest dipòsit interceptarà l’eix natural de la Riera Canyet, que actualment presenta insuficiència hidràulica aigües avall de la C-31. La construcció d’aquesta infraestructura permetrà regular el flux d’aigua durant els episodis de pluja intensa, evitant desbordaments que afecten els carrers del centre i infraestructures com el pas sota les vies del tren. A la vegada, evitarà abocaments d’aigües residuals i pluvials contaminades a les platges.
El dipòsit Alfons XIII tindrà una capacitat de 25.000 m³, es construirà al barri del Gorg, a prop del Palau Olímpic i per sota de l’autopista C-31. També podria ubicar-se sota el viaducte de l’autopista, a la rotonda de l’antiga carretera de València. Aquesta infraestructura permetrà regular la conca de Ponent-Tortosa, una àrea de 190 hectàrees que no compta amb un eix natural clarament definit. El dipòsit servirà per evitar acumulacions d’aigua a la rambla del Gorg i als carrers Ponent i Monturiol fins a arribar al port. D’aquesta manera es millorarà la capacitat del clavegueram per gestionar episodis de pluges intenses, es disminuirà dràsticament la possibilitat d’inundacions en una zona urbana densament poblada i, addicionalment, s’evitaran abocaments per sobreeiximent de les xarxes de clavegueram.
A diferència dels altres dos dipòsits, el del carrer d’en Prim, no és una infraestructura per evitar inundacions, sinó que està dissenyat específicament per evitar desbordaments del sistema unitari del clavegueram. Amb una capacitat de 6.800 m³, el dipòsit interceptarà el col·lector del carrer d’en Prim i protegirà una superfície de 110 hectàrees situades aigües avall de la B-20. El dipòsit regularà el punt de sobreeiximent de la Platja del Pont d’en Botifarreta, i per tant protegirà aquesta platja i totes les que queden a ponent d’aquesta (Pescadors, Patins de Vela, Pont del Petroli, Estació i Coco) fins a la dàrsena del port.
L’AMB s’encarregarà de la redacció dels projectes d’execució de tres dipòsits d’aigües pluvials a Badalona. L’actuació tindrà un cost 1.323.000 € i serà finançat conjuntament per l’Ajuntament de Badalona, que aportarà el 80%, i l’AMB que aportarà el 20%. Es preveu que la redacció dels estudis i projectes estigui enllestida a començament del 2026 per poder iniciar les obres de construcció durant aquest mandat.
Durant l’acte de signatura, l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha agraït la col·laboració de l’AMB i ha destacat que fa molts anys que la ciutat necessita aquestes infraestructures. Garcia Albiol ha recordat que Badalona compta fins ara amb només un dipòsit, el de l’Estrella, que es va construir en el seu primer mandat com a alcalde i ha assenyalat que “la construcció d’aquests tres nous dipòsits permetrà que els abocaments al mar es redueixin en un 85%, i això és espectacular, suposa un abans i un després a la ciutat de Badalona, transformarà la ciutat des del punt de vista mediambiental”. L’alcalde també ha afegit que les obres dels tres dipòsits començaran el 2026 i que l’Ajuntament buscarà finançament extern i poder acollir-se a projectes europeus, però que les obres en cap cas estaran condicionades per trobar o no finançament, perquè sinó l’Ajuntament assumirà la inversió.
Per la seva banda, Antonio Balmón ha volgut remarcar que aquestes actuacions són, a més d’una qüestió mediambiental, una qüestió de seguretat. “En els darrers mesos ja hem vist com els episodis de fortes pluges que no podem controlar són un risc per a la seguretat i la protecció de la ciutadania. Aquest projecte és una política i un esforç per part de l’Ajuntament de Badalona i de l’AMB que perdurarà en el temps i que garanteix una seguretat gens menor per a la comunitat local”, ha explicat Balmón. El vicepresident executiu de l’AMB també ha recordat que l’ens metropolità sempre ha defensat, com succeirà en aquest cas, la col·laboració públic-privada per desenvolupar projectes d’aquesta rellevància.