Balanç del primer any del porta a porta a Verges

Font: Revista Baix Empordà

06/10/2019 - 08:00

El Consell Comarcal i l’Ajuntament consideren un èxit el primer any d’implantació del sistema de recollida de residus porta a porta a Verges

El municipi se situa al capdavant de les poblacions catalanes que més reciclen, amb un índex del 90% i amb una qualitat de l’orgànica del 99,41% davant del 35% de reciclatge que s’assolia amb el sistema anterior.

Ara fa un any, es va iniciar el canvi de model de recollida a Verges, amb la intenció de millorar substancialment els índexs de recollida, per responsabilitat ambiental i per millorar la imatge del poble eliminant les deixalles al voltant dels diversos contenidors.

El resultat ha estat immillorable: el 90% dels residus que s’han recollit amb el sistema porta a porta s’han reciclat, mentre que amb el sistema anterior no s’aconseguia superar el 35% de reciclatge.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Verges es mostra molt satisfet amb els resultats obtinguts “perquè veiem que totes les energies dipositades en el projecte estan donant els seus fruits”. A més, afegeixen: “és molt important continuar aprofundint en la consciència ciutadana sobre la problemàtica dels residus, en particular, i del medi ambient, en general. Així doncs, animem la resta de pobles i ciutats a ser valents i a aplicar aquest nou sistema de residus”.

Per part del Consell Comarcal del Baix Empordà (que és qui gestiona el servei), Marc Calvet, conseller de Medi Ambient, explica: “la idea amb què treballem des del Consell és oferir als pobles de la comarca models de gestió de residus que s’adeqüin a les seves característiques, amb l’objectiu de potenciar al màxim el reciclatge i oferir un servei òptim als seus ciutadans. En aquest sentit Verges és un exemple engrescador per a tots”.

Des de l’inici del servei es recull, entre orgànica, envasos, cartró i vidre, el 90% de les deixalles, mentre que el 10% restant és del rebuig dels habitatges i establiments. Aquest rebuig es recull cada dues setmanes, un 6% del qual correspon a les restes d’escombrar els carrers i papereres (800 kg/mes), així com als bolquers i tèxtil sanitari (es recullen una mitjana de 66 kg/dia).

La fracció orgànica, que es recull tres cops per setmana, arriba a suposar una mitjana de 15.000 kg mensuals i, segons els resultats de les darreres caracteritzacions trimestrals, conté entre un 0,59% i 0,66% d’impropis, és a dir, que és d’una qualitat excel·lent.

Pel que fa la gestió, des del Consell Comarcal se’n fa el seguiment exhaustiu. Cada ciutadà ha rebut el material i la informació de com seleccionar degudament les seves deixalles, i cada cubell lliurat disposa d’un xip que el vincula amb cada habitatge, de manera que sigui fàcil saber qui hi participa i qui no. El personal que efectua la recollida fa lectura del xip de cada galleda, i pren nota de totes les incidències del servei. Això permet al Consell Comarcal posar-se en contacte amb els veïns i aclarir possibles dubtes per tal de millorar la selecció dels residus i reduir els errors del servei.

Si bé a l’inici hi havia unes 20 incidències diàries, actualment el màxim és de 4 i, per tant, ja són molt pocs els dubtes que tenen els vilatans. Aquests darrers mesos s’ha treballat amb les persones que han tingut més reticència a utilitzar els servei porta a porta, i amb les segones residències.

Juntament amb el servei de porta a porta, també aviat farà un any del servei de deixalleria municipal fixa, per on passen el 22% dels residus municipals. Cada ciutadà disposa d’una targeta personalitzada, que li permet entrar a la deixalleria en un ampli horari d’obertura, de manera que hi pot portar tant els voluminosos com els residus especials.

Els bons resultats, tant dels índexs de recollida com del seguiment del servei,  encoratgen altres municipis de la comarca del Baix Empordà a implantar el mateix model. Així doncs, de cara a l’inici de 2020, està previst iniciar el servei a Albons i Vall-llobrega.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Begur incrementa els controls per garantir el bon funcionament del sistema de recollida de residus.

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia

Després d'implantar-la en polígons, s'estendrà a la resta del municipi per a residus orgànics i no reciclables

A la primavera s'inicia a Puigverd d'Agramunt i Ossó

Butlletí