Font: Betevé i Ajuntament de Barcelona
El Pla clima municipal preveu que tothom tingui un refugi climàtic a cinc minuts de casa quan hi hagi cops de calor
Barcelona vol complir l'Acord de París contra el canvi climàtic. L'Ajuntament ha impulsat el Pla Clima de Barcelona, un full de ruta per aconseguir reduir el 45 % de les emissions d'ara al 2030. D'entre les 240 accions que planteja hi ha la creació de refugis climàtics, espais on s'estigui més fresc que a casa quan hi hagi cops de calor. El pla també vol que d'aquí a 12 anys s'hagi reduït un 20 % el trànsit de vehicles privats a la ciutat.
Un dels eixos de treball del Pla clima de Barcelona és reduir el 45 % de les emissions dels gasos amb efecte hivernacle de cara al 2030. El calendari d'actuació de l'Ajuntament en aquesta línia es basa a reduir un 20 % la mobilitat en vehicle privat de motor, quintuplicar l'ús d'energia solar i rehabilitar un de cada cinc edificis residencials de més de 40 anys. Un altre dels objectius del pla és reduir a zero la pobresa energètica a la ciutat: actualment, un de cada 10 barcelonins es troba en risc de pobresa energètica.
El nou pla municipal vol donar resposta a la responsabilitat de Barcelona en un problema global com el canvi climàtic. Aquest full de ruta presenta 242 mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic, adaptar la ciutat davant de conseqüències ja inevitables, prioritzar les persones més vulnerables i implicar i corresponsabilitzar els barcelonins en aquest compromís amb el medi ambient.
Refugis climàtics contra els cops de calor
En la línia de protegir les persones vulnerables, l'Ajuntament elaborarà un llistat d'espais que siguin un refugi climàtic. És a dir, tothom tindrà a cinc minuts de casa un espai on s'estigui més fresc que a casa seva, com per exemple museus o parcs amb ombra i zones d'aigua. Segons el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, el govern municipal ja està fent un recompte de biblioteques i equipaments esportius, ja que la majoria tenen espais amb aire condicionat.
A banda de sumar la ciutadania en la lluita contra el canvi climàtic, l'Ajuntament també demana la implicació dels estats que van signar l'Acord de París. En aquesta línia, el govern municipal considera que els compromisos estatals són insuficients i que la implementació de les mesures proposada no és prou ràpida. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va apressar els estats a arribar a acords contra el canvi climàtic en la trobada mundial de ciutats pel clima, a París, el 2015.
Efectes del canvi climàtic a Barcelona
El pla municipal recull un estudi que conclou què passarà a Barcelona si no es frena el canvi climàtic. El treball realitzat per Barcelona Regional preveu un augment de la temperatura. Si no es disminueixen els nivells de contaminants, serà més freqüent que la ciutat registri més onades de calor. Actualment, la ciutat en viu de mitjana una cada quatre anys. Si no es compleix amb l'Acord de París, la ciutat en podria viure entre quatre i cinc cada any. Els efectes del canvi climàtic ja es noten a la ciutat: l'estiu del 2017 va ser el quart més càlid de la sèrie de l'Observatori Fabra. De fet, el 2017 es troba entre els cinc més càlids des del 1780.
Encara sobre la calor, si no es posa fre al canvi climàtic, el nombre de dies càlids per any a la ciutat, amb més de 30 ºC, passarà dels 22 actuals als 80. Això suposa quatre vegades més. Els dies tòrrids, amb una temperatura de més de 35 graus, es multiplicaran per 17: actualment es registra un dia tòrrid cada dos anys i, si Barcelona no actua, n'hi haurà entre vuit i nou cada any. Això s'extrapola també a la temperatura alta durant la nit: no actuar contra el canvi climàtic farà que es tripliqui el nombre de nits tropicals, de les 38 anuals actuals fins a les 112, amb una temperatura superior al 20 ºC. Les nits tòrrides(més de 25 ºC) serien també més comunes: els barcelonins passarien de viure'n una per any a sis.
El canvi climàtic també comportarà menys pluja i per tant menys disponibilitat d'aigua. Això sí, les pluges que es puguin registrar seran més fortes i això provocarà que la ciutat pateixi més inundacions.
El pla s'ha conegut quan Barcelona es troba en fase de prealerta per contaminació atmosfèrica. En concret, per les partícules en suspensió portades per una intrusió de pols africana.
Pèrdua de platges
L'increment del nivell del mar podria suposar un retrocés a totes les platges del litoral central. De fet, en el pitjor dels casos, la platja de Sant Sebastià podria arribar a quasi desaparèixer a finals del segle XXI. La resta de platges podrien perdre entre un 30 i un 46 % de sorra. El servei de platges de l'Àrea Metropolitana de Barcelona ja va alertar de la reducció de les platges. Per això ha demanat un pla preventiu contra la pèrdua de sorra.
Les conseqüències negatives de la contaminació no seran iguals a tota la ciutat. Segons un estudi fet per l'Ajuntament, el Servei Meteorològic de Catalunya i Barcelona, Nou Barris serà el districte més castigat pel canvi climàtic, mentre que una investigació de la UPCtambé afegeix Sant Andreu i el Raval com les zones més vulnerables a aquest fenomen.
Sobre els efectes del canvi climàtic al a ciutat i les mesures que es volen prendre en el marc del Pla clima, n'ha parlat el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, al programa 'bàsics'.
El canvi climàtic ja és aquí i les ciutats, on viuen la majoria dels habitants del planeta, tenen una responsabilitat i un paper clau a l’hora de mitigar els efectes del canvi climàtic al món. Amb l’objectiu de complir els compromisos contra el canvi climàtic acordats a la 21a Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, celebrada a París, l’Ajuntament ha presentat el Pla Clima, un programa estratègic amb 242 mesures per afrontar els efectes del canvi climàtic que gira entorn de quatre eixos principals: mitigar els efectes del canvi climàtic, adaptar la ciutat a les conseqüències de la problemàtica, prioritzar els col·lectius més vulnerables i implicar la ciutadania en aquesta lluita.
Els principals objectius del Pla Clima són:
- Reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en un 45%.
- Incrementar l’espai verd en 1,6 metres quadrat per habitant i l’arbrat.
- Reduir el consum d’aigua domèstica a 100 l/dia.
- Assolir el 60% de recollida selectiva de residus.
- Multiplicar per cinc la generació d’energia solar a la ciutat.
- Pobresa energètica zero.
- Acció ciutadana i zero pobresa energètica
Per estendre la cultura climàtica a tots els barris es destinen 1,2 milions d’euros per a projectes col·laboratius impulsats per la ciutadania que promoguin la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i cada districte disposarà d’un equipament cultural sobre sostenibilitat. Amb la voluntat d’erradicar la pobresa energètica a la ciutat, es reforcen els serveis i els equipaments i s’adaptaran els habitatges de les persones més vulnerables per fer front al canvi climàtic.
Transició cap a una energia verda, sostenible i local
El Pla Clima dona continuïtat a les polítiques municipals endegades pel que fa a la producció d’energia renovable i local, com el desenvolupament de l’operador energètic municipal i la promoció de l’autogeneració d’energia solar als blocs d’habitatges amb la intenció de tenir edificis de consum pràcticament nul. Continua l’aposta per la banca ètica i per donar impuls a programes de recerca sobre el canvi climàtic.
Mobilitat sostenible, espais verds i residu zero
El pla recull mesures per augmentar el reciclatge selectiu en un 25% i arribar al 60%, recuperar el control de la gestió pública de l’aigua i la reutilització de l’aigua freàtica. També es continuaran desplegant bons sostenibles per atreure capital nacional i internacional que promoguin projectes verds. En termes de mobilitat es potencia el transport públic per reduir en un 20% el transport privat.