Barcelona està preparada per afrontar la sequera sense restriccions d’aigua a les cases

Font: betevé.cat

15/01/2018 - 08:37

L’Ajuntament de Barcelona presenta un protocol d’actuació per situació de sequera que permet reduir fins al 97 % del consum d’aigua dels serveis municipals.

El protocol municipal per actuar en cas de sequera incorpora un nou escenari, la prealerta 2, que es podria activar les properes setmanes si no plou i que inclou accions informatives i un estalvi del 3%. L'increment de l'ús de l'aigua freàtica, la incorporació de la dessanilitzadora, i el nou pla previst de regeneració de l'aigua permet descartar altres opcions que s'havien plantejat durant l'episodi de sequera del 2008, com l'arribada d'aigua en vaixells al port i el transvasament d'aigua del Roine.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia,  ha explicat que el nou Pla d'actuació per situació de sequera té el vistiplau de la Generalitat i que, de fet, s'avança als terminis que havia marcat l'Administració catalana. El pla, que es portarà a la Comissió de Presidència per a l'aprovació inicial, no preveu afectacions en els serveis bàsics ni domèstics en els escenaris inicials, és a dir, en la situació de prealerta (que ja s'ha activat), ni el d'alerta.

Pel que fa als serveis municipals, el pla preveu una reducció de fins al 97 % del consum d'aigua en el pitjor dels escenaris gràcies, sobretot, a l'ús de l'aigua freàtica, que ens els últims anys s'ha incrementat en més d'un 50 %. Badia ha destacat la inversió de més de 20 milions d'euros en la xarxa d'aigua freàtica que s'ha fet, a l'hora que ha obert la porta a ampliar-la a l'ús particular en els propers anys. De fet, l'ús de l'aigua freàtica permet endarrerir fins a les situacions d'excepcionalitat i emergència les restriccions d'ús d'aigua potable en jardins i espais verds, fonts ornamentals i neteja urbana.

Per Badia, la incorporació de la planta dessalinitzadora del Llobregat arran de l'episodi de sequera de l'any 2008 ens situa en un nou escenari de molta més tranquil·litat i autosuficiència. A més, si hi sumem el nou projecte de regeneració d'aigua de l'àrea metropolitana això permet "abandonar" algunes de les propostes que s'havien fet els darrers anys com el transvasament d'aigua del Roine o l'arribada de vaixells carregats d'aigua al port de Barcelona per poder abastir d'aigua potable la ciutat.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Barcelona encara la tardor amb la intenció de marcar un punt d’inflexió en la transformació del sistema alimentari i en la lluita contra l’emergència climàtica. Per això, durant el mes d’octubre tindran lloc un seguit d’esdeveniments a Barcelona: la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà i el Gastronomic Forum Barcelona.

Article

Llum verda a la licitació del nou contracte de manteniment de les fonts de beure, ornamentals i naturals, per un import de 24 milions d’euros. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha donat el vistiplau al nou contracte, que té com a objectiu fer el manteniment de les 1.718 fonts de beure, les 324 fonts ornamentals i les 7 fonts naturals que hi ha a Barcelona, així com les millores necessàries, que inclouen també criteris de sostenibilitat.

Acte
19/10/2021 - 09:00
CosmoCaixa Barcelona

Butlletí