Barcelona, finalista a la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Font: DIBA i ARC

27/04/2021 - 13:11

Es tracta d’una iniciativa impulsada per més de 15 entitats de la ciutat per prevenir la contaminació del front marítim barceloní. La candidatura barcelonina ha estat una de les 16 finalistes en la categoria d’Administració entre els 84 candidats europeus nominats.

El projecte de prevenció de la contaminació marina a Barcelona format pel repte #beuresenseplastic i la campanya «El mar comença aquí» liderat pel grup de Treball «Residu Zero» i l’Ajuntament de Barcelona ha resultat escollit finalista en els premis 2020 de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, en la categoria d’Administració i organitzacions públiques.

El jurat ha preseleccionat setze accions creatives i eficaces dutes a terme per vuit Estats membres sobre el tema dels residus invisibles. Els guanyadors s’anunciaran durant en la cerimònia de lliurament dels premis EWWR, que tindrà lloc l’1 de juny de 2021 a el marc de la Setmana Verda Europea. Els finalistes es van seleccionar entre 84 candidatures d’un total de més de 10 600 accions organitzades durant la 12a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), entre el 21 i el 29 de novembre de 2020. L’edició d’ 2021 tindrà lloc de l’20 a l’28 de novembre.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), nascuda el 2009 com a projecte de LIFE + finançat per la UE, és la major campanya de conscienciació sobre la prevenció de residus a Europa. Impulsada per les autoritats públiques locals i regionals, reuneix a tots els tipus d’agents (ciutadans, escoles, empreses, ONG, associacions) que organitzen activitats de conscienciació sobre la reducció de residus. Se centra en les 3R: reducció de residus, reutilització de productes i reciclatge de materials.

El tema de l’edició del 2020 va ser el residu invisible. L’objectiu era conscienciar sobre la necessitat de prevenir els residus durant tot el cicle de vida d’un producte, i el repte plantejat als participants era fer visibles els residus invisibles i conèixer el «pes real» de qualsevol compra.

Més de 800 activitats a tot Catalunya

El Premi Europeu de Prevenció de Residus distingeix iniciatives dutes a terme durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), tenint en compte criteris d’originalitat, innovació, adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, mobilització del públic objectiu i durada. En la passada edició de la Setmana, que es va dur a terme el mes de novembre en 38 regions, es van organitzar 10.690 activitats arreu d’Europa. A Catalunya se’n organitzar 827, promogudes per 260 entitats, tant públiques com privades, en una quarantena de comarques.

Aquesta iniciativa se celebra a Catalunya des de l’any 2008 i la coordina l’Agència de Residus de Catalunya. Durant una mateixa setmana, i arreu d'Europa, es realitzen accions de sensibilització i es donen a conèixer estratègies de reducció de residus.

Enguany, la XIII Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 20 al 28 de novembre de 2021. L’enfoc temàtic d’aquesta 13a edició es centra en el binomi comunicats circulars, comunitats sostenibles. La idea és inspirar noves accions per canviar l’hàbit de consum i productiu de la societat, i apel·la a la responsabilitat compartida que hi ha darrere de la prevenció de residus i el paper important que tenen les persones i les comunitats locals per a reduir la seva generació.

Categories: 

Relacionats

Notícia

L’empresa d’inserció Solidança Treball EI, SL, adjudicatària del nou servei municipal de recollida de voluminosos a domicili, incorporarà aquest mes de juny a cinc xofers, sis peons de recollida i un encarregat per prestar aquest servei emmarcat dins el Contracte dels serveis de recollida de residus, neteja viària i de platges de Mataró.

Article

Vídeo creat en el marc de la campanya "A Sant Feliu, dràstics amb els plàstics", impulsada per l'Oficina de Serveis Ambientals de l'Ajuntament en col·laboració amb els centres educatius de la xarxa Escoles + Sostenibles i entitats del municipi per conscienciar sobre la importància dels ecosistemes marins.

Notícia

Es col·locarà a tots els contenidors de la ciutat un adhesiu recordant l’horari i el dia de retirada de mobles a cada barri i se sancionarà amb multes de fins a 600 euros a les persones que no s’adaptin a la normativa.

 

Butlletí