Barcelona participa a la Setmana de l’Energia

05/06/2018 - 08:04

Les activitats organitzades formen part d’una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi, l’eficiència i la generació energètica

L’Ajuntament de Barcelona participa activament en la Setmana de l’Energia 2018, que se celebra del 4 al 8 de juny coincidint amb la Setmana Europea de l’Energia Sostenible (European Sustainable Energy Week). Es tracta d’una campanya de conscienciació que pretén sensibilitzar la societat en relació a l’estalvi, l’eficiència i la generació energètica.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia, ha destacat: “Barcelona ha iniciat la transició cap a un model energètic més sostenible. L’Ajuntament ha de divulgar les bones pràctiques i la Setmana de l’Energia és una manera diferent d’abordar l’estalvi i l’eficiència energètica i ho fem per conscienciar i sensibilitzar i buscar la màxima complicitat amb la ciutadania”.

En els propers anys, els consumidors d’energia passaran de tenir un rol passiu a estar en el centre del model energètic. S’obra un nou ventall de possibilitats on la ciutadania podrà produir la seva pròpia energia, emmagatzemar-la, gestionar-la de manera eficient i, fins i tot, compartir-la amb la comunitat. Aquest és el missatge de la nova edició de la Setmana de l’Energia que té per lema “Tu tens l’energia, tu tens el poder!” A Barcelona, participem de les estratègies globals i sumem esforços per esdevenir més resilients i autosuficients en l’àmbit local, minimitzant el nostre impacte global per fer front al canvi climàtic.

La transició energètica de la ciutat es basa en:

-Generació renovable i local. La ciutadania ha de ser un actor clau en l’increment de la generació renovable i local d’energia i en el foment de les instal·lacions d’autoconsum.

- L’eficiència energètica i el consum racional de l’energia. Conèixer l’energia que consumim i aconseguir la mínima demanda energètica i el mínim consum d’energia ha de ser una realitat volguda.

-Democràcia energètica. Els ciutadans han de participar en les polítiques energètiques del territori i han de tenir un paper actiu i responsable en el seu consum energètic tot canviant els hàbits, fent un ús racional de l’energia, optimitzant-ne la demanda i cobrint-la amb equips més eficients. Cal posar a l’abast de la ciutadania les eines necessàries perquè el canvi sigui possible i real.

En el marc de La Setmana Europea de l’Energia Sostenible, diverses entitats i equipaments de Barcelona coorganitzen unes visites i activitats relacionades amb l’eficiència, l’estalvi i la sobirania energètica per fomentar el nostre exercici com a ciutadans compromesos.

A Catalunya, la Setmana de l’Energia està organitzada per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Girona, el Centre d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA), la Diputació de Tarragona i la Diputació de Lleida, a més del mateix Ajuntament de Barcelona.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Sumem energies és una xarxa de centres educatius promoguda per Escoles + Sostenibles i l’Agència d’Energia de Barcelona que té per objectiu que l'alumnat impulsi accions d'eficiència energètica en el seu centre, mentre pren consciència sobre els impactes ambientals i socials de l’ús de l’energia.

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Butlletí