Font: Ajuntament de Barcelona
Barcelona es torna a sumar a la Setmana Europea de la Mobilitat amb un programa d'activitats organitzades per l'Ajuntament i per entitats i associacions diverses, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l’aire, de recuperar l'espai públic i de promoure la seguretat en la mobilitat a la ciutat.
Barcelona s'adhereix a la Setmana amb un seguit d'activitats per a tothom, petits i grans. La celebració començarà el divendres 20 de setembre amb el Park(ing)Day i finalitzarà el 22 de setembre, Dia Mundial sense Cotxes. Enguany, el cap de setmana del 14 i 15 de setembre tornem a repetir les portes obertes als equipaments i serveis de la ciutat relacionats amb la mobilitat.
Amb l’adhesió a la Setmana, Barcelona vol:
• Sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de la ciutat amable i pacífica i sobre altres usos a què es pot destinar l’espai que habitualment ocupa el vehicle privat motoritzat.
• Conscienciar sobre la necessitat de reduir l'ús del vehicle privat motoritzat per aconseguir una ciutat menys contaminada.
• Promoure els mitjans de desplaçament més sostenibles (a peu, en bici i amb transport públic).
Cada any, la Setmana Europea de la Mobilitat aplega, en una única programació, totes les activitats que organitzen les entitats i els equipaments sobre la mobilitat sostenible: xerrades, presentacions, activitats promocionals o tallers. A Barcelona, l'estratègia per una mobilitat sostenible es defineix al Pla de mobilitat urbana (PMU), encarregat de marcar les polítiques estratègiques de la ciutat dels propers anys en matèria de mobilitat. I la mobilitat sostenible i segura que promou la Setmana Europea de la Mobilitat n’és un dels eixos imprescindibles. La Setmana de la Mobilitat es nodreix de les activitats (tallers, xerrades, exposicions, etc.) que organitzen les associacions i els equipaments de la ciutat.
Portes obertes al transport públic
Repetim l'exitosa experiència dels darrers anys per donar visibilitat a tots els operadors, serveis, propostes i iniciatives de la ciutat que contribueixen a moure la ciutat i que treballen per millorar-la i fer-la més innovadora i sostenible.
El divendres 13 i el cap de setmana del 14 i 15 de setembre es convida tota la ciutadania a descobrir com funcionen els transports de la ciutat.
Unes jornades de portes obertes amb visites guiades als equipaments i serveis que treballen per la mobilitat sostenible, com, per exemple: el centre de control de trànsit de l’Ajuntament, els tallers del Bicing, les cotxeres del TRAM, el centre de formació de maquinistes de Renfe, una estació de qualitat de l'aire o els tallers de FGC.
Park(ing) Day
El Park(ing) Day Barcelona és un esdeveniment anual que coordinen Espai Ambiental Cooperativa i ISGLOBAL amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la col·laboració del EIT Urban Mobility.
Es tracta d’una acció performativa, de sensibilització i reivindicativa, en què diverses entitats, col·lectius i la ciutadania en general transformen de forma temporal places públiques d’aparcament de cotxes en parcs, jardins i altres formes d’espai públic, amb l’objectiu de reivindicar un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient. Té lloc a diverses ciutats de tot el món.
El Park(ing) Day 2024 se celebra enguany el divendres 20 de setembre.