L'Ajuntament fa un balanç molt positiu de les jornades de Patrimoni Natural 2018. Van ser tres dies intensos carregats de propostes per aconseguir reactivar l'agricultura i la pagesia local.
Les Jornades de Patrimoni Natural 2018, que tenien per títol "Present i futur de l'agricultura a Canet", proposaven un programa complet, preparat pels guanyadors de la Beca Bonal 2016 - 2018. Roger Soler i Abel Sampériz van inaugurar les Jornades amb la presentació dels resultats de l'estudi “Diagnosi per a la reactivació agrària. Una proposta agroecològica per a Canet de Mar". Els assistents, van poder conèixer de primera mà les profundes transformacions que ha patit l'agricultura a Canet durant les últimes dècades i la conseqüent pèrdua accelerada de terres i persones dedicades a l'agricultura. A partir de la constatació dels efectes del sistema agroalimentari convencional, els autors van presentar l'agroecologia com a model per a la reactivació del sector agrari, identificant els diferents agents que poden tenir un paper rellevant en aquest procés. La directora de la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic, Marta G. Rivera, i en Pep Riera, pagès, sindicalista i activista, van aportar els seus valuosos coneixements i experiències a la problemàtica local, que és també una problemàtica global.
Això va ser divendres. L'endemà, dissabte es va fer una passejada per les vinyes, organitzada per l'entitat Fot-li Castanya!, per poder observar directament, els canvis en els usos de la terra en les últimes dècades. A les finques de Vil·la Flora, Can Llurich, el Gel i Can Turon els pagesos (en actiu i ja jubilats) van compartir les seves vivències i punts de vista sobre el passat, el present i el futur de l'agricultura a Canet.
La tarda de dissabte va servir per presentar interessants iniciatives que ja estan en marxa com el projecte Cardedeu Agroecològic, Terra Franca, o la Cooperativa de Consum La Maduixa, de Canet de Mar. El regidor de Medi Ambient i Agricultura de l'Ajuntament, Josep Ma Masvidal, va presentar les actuacions que des de l'Ajuntament es portaran a terme per tal de recollir i tirar endavant les propostes sorgides a partir de l'estudi i de les diverses sessions. Des de l'Àrea de Medi Ambient i Agricultura es mobilitzaran els diferents actors involucrats amb l'objectiu de definir una estratègia comuna de reactivació agrària des d'un punt de vista ecològic, però també sòcio-econòmic i cultural.
L'acte de dissabte es va tancar amb un fantàstic tast de productes locals a càrrec del Restaurant 6Q. Un tast que, a més a més de permetre degustar les creacions amb pèsols i maduixes, va fer possible establir diàleg i intercanvi d'idees entre els assistents.
Finalment, diumenge, en Sergi Caballero i en Juan Pedro Franco, membres coordinadors de Permacultura Íbera, van oferir un taller divulgatiu a Vil·la Flora sobre “Consum i producció alimentària al Maresme per fer front al canvi climàtic: com canviarà la nostra manera d'alimentar-nos i el paisatge local en els propers 15 anys?”.
A l'acte final de les jornades, els participants van reflexionar sobre el futur local, però a partir de propostes concretes per a avançar envers un nou model alimentari.