Font: Ajuntament de Canovelles
En total es canviaran 2.510 lluminàries, se substituiran prop de 105 fanals i s’adequaran la totalitat dels quadres de llums existents al municipi.
Es preveu que la reforma de l’enllumenat suposi un estalvi del consum energètic de més del 68%. L’actuació és finançada íntegrament per la Diputació de Barcelona.
L’objectiu de les actuacions previstes és millorar la qualitat i els nivells lumínics, la seguretat de les instal·lacions i l’eficiència energètica de la il·luminació pública de Canovelles. També es busca reduir de forma considerable el consum i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Les obres de reforma de l’enllumenat públic serviran per renovar un total de 2.510 punts de llum dels 2.867 existents al municipi. Només queden fora de l’actuació aquells que ja comptin amb tecnologia LED, com és el cas del barri de Joan Miró on es va renovar l’enllumenat el 2021, o aquells que per la seva tipologia no resulti viable tècnicament.
Les 2.510 lluminàries que s’instal·laran seran de tipus LED i de llum més blanca que l’actual (amb una temperatura de color de 3.000 K), una opció que augmenta la percepció de claredat així com la seguretat de les vies i carrers on s’instal·len. A més, segons els càlculs realitzats, el canvi suposarà una reducció de la potència instal·lada del 58,74 % i un estalvi del consum energètic del 68,7 %. El canvi, també implicarà, a la llarga, un estalvi en les despeses de manteniment, que es preveu que es redueixin en un 27 % aproximadament.
També s’actuarà en un total de 105 fanals. Concretament, se substituiran un total de 26 fanals al carrer de Sant Gervasi i 79 més a diversos punts del municipi. D’altra banda, s’instal·laran 12 fanals nous al camí de vianants que uneix la rotonda de la C-17 amb el carrer del Ripollès. I s’adequaran els quadres de comandament de tot el municipi.
Codificació i protecció de l’enllumenat
El projecte de millora de l’enllumenat també inclou altres tasques que ja s’han començat a executar. D’una banda, s’està realitzant l’etiquetatge i codificació tipus QR de tots els punts de llums existents. D’aquesta manera, els ciutadans podran comunicar possibles incidències mitjançant l’enllaç que trobaran en llegir el codi QR amb el seu telèfon mòbil.
A més, s’està aplicant un recobriment a la base dels fanals del centre urbà per protegir-los de la humitat i de la corrosió a causa dels orins dels gossos.
Les obres, que són executades per l’empresa Etra Bonal SA i que són finançades íntegrament per la Diputació de Barcelona, tenen un cost de poc més de 700.600 euros i s’allargaran durant els pròxims cinc mesos. Es preveu que finalitzin abans de l’estiu.