Castellar del Vallès impulsa un Pla de Transició Energètica amb l’horitzó 2030

12/12/2022 - 08:25

El document conté fins a 18 mesures amb l’objectiu de reduir els consums d’electricitat i gas i millorar el nivell d’autosuficiència energètica de l’Ajuntament. També es pretenen reduir les emissions de CO2 que generen la ciutadania i les empreses del municipi

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha impulsat una agenda de transició energètica amb l’horitzó 2030. El pla consta d’un total de 18 mesures en diferents àmbits liderades i impulsades des d’una nova oficina de transició energètica que suposaran una inversió de 5,3 milions d’euros. L’objectiu és que l’Ajuntament redueixi el consum energètic en un 38% i incrementi el nivell d’autosuficiència energètica pràcticament en un 50%, amb un estalvi de 450 tones de CO2. Alhora es pretén reduir la factura energètica i les emissions de CO2 de la ciutadania i de les PIMES i altres indústries del municipi.

Les diferents accions s’agrupen estratègicament en quatre àmbits diferenciats: els equipaments i els serveis municipals; la mobilitat municipal; l’habitatge i el petit comerç; i els polígons industrials.

 

Equipaments i serveis municipals

Una de les accions més importants és el canvi d’il·luminació a LED de l’enllumenat públic, que suposarà una inversió de 2,34 milions d’euros. Aquesta actuació, que s’executarà al 2023, permetrà un estalvi de més del 40% del consum. En l’actualitat, Castellar compta amb 5.429 punts de llum dels quals només un 9% són de tecnologia LED. Aquestes noves lluminàries permeten reduir les potències ja que són molt més eficients i, a més, no contenen mercuri. Val a dir que l’enllumenat públic suposa un 64% del total del consum elèctric de l’Ajuntament.

Una altra mesura destacada per als propers vuit anys és la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes residencials i municipals que permetin generar energia renovable sense emissions associades i obtenir una menor dependència de la xarxa elèctrica. En aquest sentit, es preveu una inversió d’1,31 milions d’euros que possibilitarà una producció anual de 1.175 MWh. L’objectiu és millorar el nivell d’autosuficiència energètica.

D’altra banda, es proposa la substitució de calderes de gas per bombes d’aerotèrmia a un total d’11 equipaments, amb un cost d’inversió de 933.000 euros. A més es preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques i aerotèrmia que substitueixin les plaques solars tèrmiques per a la producció d’aigua calenta sanitària a un total de sis equipaments.

Finalment s’implantaran sistemes de monitorització energètica a un total de 24 equipaments per determinar si els consums energètics s’adapten a les necessitats o bé s’han de corregir i reduir aquests consums.

Cal destacar que Castellar compta amb un total de 151 subministraments elèctrics municipals.

 

Mobilitat

En matèria de mobilitat, les accions passen per la creació d’una xarxa de 30 punts de recàrrega elèctrica per a vehicles. La previsió és ampliar fins a 10 els punts de recàrrega semiràpida d’ús públic, on s’inclouen els pàrquings de la ronda de Llevant, el cementiri, la Torre Balada i el carrer de Sant Sebastià. A més s’instal·laran 20 punts més en equipaments municipals.

D’altra banda està prevista la descarbonització de la flota de vehicles municipals, de manera que en els propers anys se substituiran 18 vehicles convencionals per vehicles elèctrics purs (BEV) o híbrids endollables (PHEV).

La inversió total per a aquestes dues actuacions suma prop de 600.000 euros.

 

Habitatge i petit comerç

En aquest apartat, es contempla que la nova Oficina de Transició Energètica (OTE) actuï com a paraigües dels serveis que es puguin oferir en l’àmbit domèstic i d’empresa. S’inclouen tallers de sensibilització i estalvi, la creació d’un espai web que inclogui informació i documentació relacionada amb transició energètica i que integri, entre d’altres, una eina d’optimització de la factura elèctrica. També es preveuen actuacions per a la reducció de la pobresa energètica, de manera coordinada entre la OTE i Serveis Socials.

Una altra acció a remarcar és la promoció d’una Comunitat Energètica Local, una agrupació que permeti compartir l’energia generada en el propi municipi. D’aquesta manera es facilita considerablement l’accés a subministrament energètic renovable a una quantitat superior de veïns i veïnes.

 

Polígons industrials

Les empreses situades als polígons industrials són consumidores d’energia elèctrica i treballen enfocades a la reducció de la seva factura d’electricitat i gas aplicant actuacions d’eficiència energètica. En aquest sentit les accions del Pla de Transició Energètica en l’àmbit industrial passen per la compra agregada d’energia verda, la participació en la Comunitat Energètica Local o diverses actuacions de sensibilització ambiental i d’assessorament. Així mateix es proposa la creació d’una taula de coordinació dels diferents agents empresarials i, com a prova pilot, la instal·lació d’una fotolinera. Es tracta d’un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics vinculat a la mobilitat laboral obligada i que també compta amb una pèrgola fotovoltaica que produeix energia elèctrica que es pot utilitzar per a la indústria.

 

Resum d’objectius

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Pepe González, ha destacat que el Pla de transició energètica permet que el municipi compti amb “una estratègia molt definida de descarbonització durant els propers anys”, i amb diverses accions que permetran “reduir el consum elèctric a més de la meitat i incrementar de manera exponencial l’energia renovable autoproduïda al municipi”.

Aquests són els valors objectius fixats amb l’horitzó 2030 en relació amb la situació actual:

 

Situació actual

Horitzó 2030

Consum elèctric de l’Ajuntament

4,52 GWh

2,78 GWh

Emissions de GEH de l’Ajuntament

1.170

720

Estalvi d’emissions de GEH de l’Ajuntament

-38%

Energia autoproduïda

210 MWh

1.385 MWh

Percentatge d’autosuficiència Ajuntament

4,65%

49,86%

Consum energètic de tot el municipi

150,48 GWh

142,96 GWh

Emissions de GEH de tot el municipi

37.620  tCO2

35.739 tCO2

Estalvi d’emissions de GEH de tot el municipi

-5%

Punts de recàrrega semi ràpids

2

32

Flota municipal descarbonitzada

32,5%

71%

 

El Pla de Transició Energètica ha estat elaborat per encàrrec de l’Ajuntament per part de la consultora Onsen Energia.


 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Notícia

L’Ajuntament de Castellar del Vallès va reunir ahir dimecres el Comitè municipal d’actuació davant la sequera per impulsar noves mesures davant l’anunci del Govern de la Generalitat d’aplicar restriccions quan l’àrea de Barcelona entri en situació d’emergència, previsiblement a partir de l’1 de febrer

Article



Una cursa que tenia per objectiu combinar esport, natura i compromís mediambiental i es busquen voluntaris i voluntàries

Butlletí