Ciutat Vella estrena una aula ambiental pròpia per reforçar els recursos i la formació ciutadana en sostenibilitat i reciclatge

Font: Ajuntament BCN 

28/11/2023 - 09:00

L’Aula Ambiental de Ciutat Vella tindrà un funcionament propi arrelat al territori i enfocat a problemàtiques i polítiques de sostenibilitat específicament per a tots els barris de Ciutat Vella.

El Districte de Ciutat Vella compta des d’aquesta setmana amb una Aula Ambiental pròpia. A més de la programació d’activitats i tallers que es fa habitualment des d’aquests equipaments, el nou equipament donarà assessorament, suport i acompanyament a tots els actors del territori: ciutadania, entitats, organitzacions, comerciants i altres activitats econòmiques, etc. per fer arribar el coneixement ambiental a tots els racons del districte i fomentar hàbits i comportaments respectuosos i actius pel medi ambient en tots els àmbits.

Per al tinent d’alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, “l’Aula Ambiental de Ciutat Vella és un equipament que ve a reforçar des de la proximitat el treball que es fa al districte per a la millora dels aspectes ambientals, en tots els nivells, i és una oportunitat per ampliar la consciència ambiental de la ciutadania de Ciutat Vella i millorar temes com el reciclatge, el civisme en neteja o la cultura del residu zero”. Per a Batlle, “és important que tothom conegui aquests temes i tingui a l’abast tots els recursos municipals per fer possible un districte i una ciutat més sostenible i més activa amb el respecte pel medi ambient i amb petites i grans accions per la lluita contra el canvi climàtic”.

L’equipament s’afegeix a la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) però tindrà un funcionament propi arrelat al territori del districte i enfocat a problemàtiques i polítiques de sostenibilitat específicament per a tots els barris de Ciutat Vella. Amb l’arribada d’aquesta nova aula ambiental ja són 19 els equipaments que formen part d’aquesta xarxa municipal a tota la ciutat, que suma esforços i treballa per apropar als veïns i veïnes de Barcelona la informació i els recursos necessaris per adoptar estils de vida més sostenibles.

 

Nova etapa amb vocació d’arribar a tots els actors del districte

L’Ajuntament ha destinat un pressupost inicial de 43.026’01 euros per arrencar el projecte de l’Aula ambiental de Ciutat Vella aquest 2023, que inicialment comença a operar des d’un espai al Centre Cívic Barceloneta.

Des d’aquest equipament, s’articularà un servei proper i directe d’Informació, assessorament i suport ambiental del Districte de Ciutat Vella. S’oferirà informació en temàtiques ambientals i de sostenibilitat en general, i específicament per esdevenir un centre de referència en informació sobre l’alimentació sostenible, producció i consum responsable, economia circular, reducció de la petjada ambiental, lluita contra el canvi climàtic, respecte a la biodiversitat i els ecosistemes, aliments de temporada, Km 0 i comerç de proximitat, residu zero: comprar sense embolcalls, etc.

També treballarà per ser el centre de referència per a entitats, comerciants, etc. per ambientalitzar les seves activitats, festes populars, actes, tallers, xerrades i projectes i el component ambiental de les seves accions i edificis, com bones pràctiques per reduir consums. Des de l’Aula Ambiental de Ciutat Vella es podran oferir els recursos materials municipals disponibles, com la vaixella reutilitzable, papereres i retolació recollida selectiva de residus, i de manera específica arribar a agents de promoció econòmica del districte, i en especial a comerciants dels mercats del districte, per ajudar-los a treballar en la selecció de proveïdors de proximitat, l’economia circular, mesures contra el malbaratament alimentari, eliminació del plàstic en els envasos i residus en general, reducció de consums, distribució verda, etc.

L’Aula Ambiental de Ciutat Vella comptarà també amb un programa d’activitats obertes, adreçades a la ciutadania en general, tant per a oferir formació en sostenibilitat i alimentació sostenible, com per conèixer el funcionament de les instal·lacions de la ciutat, conèixer la biodiversitat de la ciutat i l’entorn, divulgar experiències i bones pràctiques ambientals, o dissenyar i realitzar activitats i programes de treball adreçats a les diferents tipologies d’usuaris tant a nivell individual com col·lectius específics (comerciants, altres gremis, etc.).

També hi haurà activitats per a infants, en col·laboració amb centres educatius, centres formadors i entitats socioeducatives del districte de Ciutat Vella, i un programa d’Educació Ambiental específic treballat en coordinació amb els altres equipaments i serveis del Districte (les dues ludoteques, quatre centres cívics, dos casals de barri, cinc casals de gent gran i un espai jove) i amb els altres equipaments ambientals de la xarxa XEAB que hi ha al districte (l’Ateneu de Fabricació de la Fàbrica del Sol, el Centre de la Platja, La Ludo del Parc de la Ciutadella i el servei de Documentació d’Educació ambiental -SDEA-), creant sinèrgies entre ells, i participant conjuntament en activitats territorials del Districte.

I també des de l’Aula Ambiental es participarà en els actes i festes populars dels barris, i en la gestió i dinamització dels compostadors comunitaris del districte, ubicats a la pl. Folch i Torres i la Barceloneta.

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Notícia

En aquesta jornada de celebració es van presentar els projectes artístics i culturals, en clau de sostenibilitat i que fomenten consciència i acció ciutadana, incubats en el programa Fes! #AccióClima. Aquests projectes han comptat amb suport econòmic i tècnic de les Subvencions pel Clima.

Article

El passat 19 de novembre es va celebrar la jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, amb 134 assistents de més de 100 organitzacions de la ciutat que es van reunir al Born Centre de Cultura i Memòria. Durant el Fem Xarxing d’enguany, es van posar en valor les bones pràctiques i accions per la sostenibilitat emmarcades en els Reptes de ciutat, mentre s’estrenyien relacions i se n’establien de noves.

Butlletí