Ciutats, regions i empreses poden ajudar els països a superar les reduccions d'emissions compromeses

27/09/2019 - 08:15

Nacions Unides confirma l'important potencial dels governs locals i les empreses per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, especialment quan es treballa a través de xarxes com el Pacte Mundial d'Alcaldes.

Els compromisos climàtics de les ciutats, les regions i les empreses podrien portar als països a superar els seus objectius de reducció d'emissions en el marc de l'Acord de París. Aquest fet donaria als líders nacionals més confiança per intensificar els seus esforços per tal d'evitar els pitjors impactes de l'escalfament global.

Un informe (en anglès) publicat per les Nacions Unides confirma les conclusions anteriors sobre l'important potencial dels governs locals i les empreses per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, especialment quan es treballa a través de cadenes com el Pacte Mundial d'AlcaldesC40, We Are Still In i la Coalició Under2 .

L'informe conclou que, en deu de les economies més grans del món, els compromisos climàtics coneguts i quantificats establerts individualment per més de 6 000 ciutats i regions i 1 500 empreses podrien reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle de 1,2 a 2 gigatones de diòxid de carboni equivalent (GtCO2e) a l'any per a l'any 2030, a més de les reduccions que aquests governs planegen fer. Aquestes retallades ascendeixen avui a aproximadament el 4% de les emissions mundials, però només són possibles si es compleixen plenament els compromisos individuals. Les deu economies són: Brasil, Canadà, Xina, la Unió Europea, Índia, Indonèsia, el Japó, Mèxic, Sud-àfrica i els Estats Units.

Al Japó i Mèxic, l'acció de les ciutats, les regions i les empreses podria ajudar els governs a assolir els objectius nacionals actuals. A la Xina, l'Índia i la Unió Europea, ajudarien els governs a complir les seves promeses. Al Brasil, el Canadà, Indonèsia, Sud-àfrica i els Estats Units, les ciutats, les regions i les empreses poden ajudar a tancar la bretxa entre les polítiques actuals i els objectius nacionals.

No obstant això, els governs locals i les empreses de tot el món podrien reduir encara més les emissions si s'unissin per abordar objectius comuns a través d'iniciatives conjuntes, sovint juntament amb els governs nacionals. Les 17 iniciatives internacionals d'alt rendiment analitzades en aquest informe podrien reduir les emissions entre 18 i 21 GtCO2e per any per a l'any 2030, més enllà dels esforços governamentals actuals. Aquestes reduccions equivalen a gairebé un terç dels gasos d'efecte hivernacle del món, prou per mantenir l'augment de la temperatura global dins dels 2 ° C, en lloc dels 3 ° C o més que els compromisos nacionals en virtut de l'Acord de París estan en camí d'assolir.

Tot aquest potencial és prometedor, però només s'aconseguirà amb un treball substancial. Les iniciatives internacionals han d'ampliar el nombre dels seus membres, ampliar la seva tasca i vetllar perquè no desplacin els esforços climàtics a altres llocs. Els governs locals i les empreses han de treballar perquè els seus compromisos es facin realitat. I calen millors dades i informes per mesurar accions climàtiques addicionals fora dels governs nacionals, que no han pogut ser avaluades en aquest informe.

No obstant això, encara que tots aquests compromisos es compleixen plenament, no són suficients per mantenir l'augment de la temperatura a 1,5 ° C, el que, segons el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic ( IPCC per les seves sigles en anglès) , limitarà significativament la devastació de milions de persones i d'espècies vegetals i animals en comparació amb els 2 ° C. L'economia mundial segueix estant mal preparada per protegir la humanitat dels pitjors impactes del canvi climàtic, i necessita urgentment una acció més forta i ràpida de totes les parts nacionals, locals i del sector privat.Pacte Mundial dels Alcaldes

Els resultats mostren que els líders nacionals ja compten amb més espai per augmentar els seus objectius, gràcies als compromisos dels seus governs locals i corporacions. Alguns dels deu principals emissors analitzats en l'informe podrien fins i tot superar els seus actuals compromisos de París, entre ells (i vegeu les conclusions més específiques dels països més endavant):

A la Unió Europea, la plena aplicació dels compromisos individuals registrats i quantificats per part de les ciutats, regions i empreses podria conduir a una reducció de les emissions de fins al 48% per a l'any 2030 respecte als nivells de 1990, un salt del 20% respecte a l'objectiu actual d'almenys el 40%.

A l'Índia, els seus compromisos afegirien una reducció del 5,5% a les actuals projeccions de la política nacional per al 2030 (equivalent a 3 800 a 4 200 milions de tones (Mt) de CO2e l'any). La política nacional ja posa a l'Índia en camí de superar la seva promesa de París a 1 100 a 1 900 MtCO2e a l'any.  

Al Japó, els compromisos de les ciutats, regions i empreses reduirien les emissions fins a 70 MtCO2e per any per sota de la promesa de París del país per 2030.

Els compromisos subnacionals i corporatius són particularment importants en països com Brasil i els Estats Units, on els líders nacionals estan desentranyant les polítiques climàtiques. Als Estats Units, aquests compromisos podrien posar el país en condicions de complir la seva promesa climàtica per 2025, tot i els esforços de l'administració Trump per fer retrocedir les polítiques.

Per alinear-se amb un límit de 1,5 ° C, els governs nacionals han d'incorporar aquests compromisos municipals, regionals i corporatius en els seus plans de l'Acord de París, que s'han de revisar i millorats per al 2020. També haurien d'establir polítiques per ajudar a que aquests compromisos es facin realitat i compartir recursos financers i tècnics per aplicar-los o ampliar-los. Les ciutats, les regions i les empreses han de fer la seva part complint els seus compromisos i augmentant. Les iniciatives internacionals poden ajudar els agents nacionals i no estatals a cooperar en la consecució d'objectius comuns, per exemple, per posar fi a la desforestació o ampliar les xarxes d'energia renovable i de transport net.

"Hem demostrat que les ciutats, les regions i les empreses es fixen objectius de reducció d'emissions, molts dels quals són molt ambiciosos. Ara cal complir aquests compromisos. Això només és possible si aquests actors i els governs nacionals treballen junts, i reforcen mútuament les seves activitats ", va dir Takeshi Kuramochi, líder del projecte i investigador principal de polítiques climàtiques del New Climate Institute .

L'informe es basa en un estudi publicat abans de la Cimera d'Acció Climàtica Mundial de setembre de 2018, en què van participar milers de líders de ciutats, regions i empreses i en el qual es van anunciar prop de 500 noves iniciatives sobre el canvi climàtic. Aquesta avaluació de 2019 té com a objectiu informar la Cimera d'Acció Climàtica de les Nacions Unides del 23 de setembre, que fa una crida als líders dels governs, les empreses, la societat civil i altres sectors perquè reforcin els seus compromisos d'acord amb el límit de 1,5 ° C.

Llegiu l'informe complet aquí (en anglès).


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
COP28

La Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic (COP28) ha conclòs amb un acord que assenyala el "principi de la fi" de l'era dels combustibles fòssils en asseure les bases per a una transició ràpida, justa i equitativa, recolzada per fortes retallades de les emissions i un augment del finançament.

Reportatge

De l'11 al 22 de novembre se celebra a Bakú (República de l'Azerbaidjan) la 29a cimera del canvi climàtic. Aquesta COP-29 pretén impulsar compromisos ferms per afrontar la crisi climàtica en un moment crític per al planeta.

Notícia
Pòdcast de Crític

Butlletí