La recollida selectiva porta a porta podria ser una realitat a mitjà termini a Solsona. Tot i l'augment progressiu del reciclatge a la ciutat, els resultats encara estan molt per sota dels percentatges de pobles on es fa el porta a porta
L´equip de govern de Solsona, format per ERC i PSC, i el grup municipal de la CUP, a l´oposició, coincideixen a defensar a la ciutat els avantatges de la implementació del sistema de recollida de residus porta a porta, que podria ser una realitat a mitjà termini. El govern municipal ha avançat que inclourà una partida als pressupostos de l´any que ve per valorar en ferm la possibilitat d´introduir aquest sistema de recollida de residus a la capital solsonina, mentre que la CUP ha obert el debat amb una xerrada oberta al públic.
El regidor de Medi Ambient, Toni Carralero, ha explicat que la coincidència existeix «perquè hi ha un consens general europeu sobre l´efectivitat de la recollida porta a porta a l´hora d´aconseguir uns índexs més alts de reciclatge». Per això, i segons ha confirmat, el govern local ha dut a terme els últims mesos «diverses reunions de treball» en què ja ha valorat la possible implementació del sistema al municipi i la necessitat d´un estudi tècnic previ. Un estudi que preveu encarregar-lo i que quedarà inclòs en els comptes municipals del 2017.
Tot i l´augment progressiu del reciclatge a la ciutat, els resultats encara estan molt per sota dels percentatges de pobles on es fa el porta a porta com Sant Llorenç de Morunys (67,6%), Santpedor (77,29%) i Artés (83%). La recollida selectiva porta a porta consisteix a deixar els residus, separats segons les fraccions de reciclatge, en un punt de recollida davant de casa. Per fer-ho s´estableix un calendari de recollida que marca als ciutadans quin tipus de deixalles cal deixar cada dia.
«Serà un estudi d´una empresa mediambiental el que ens marcarà la primera pauta del que podria suposar la implantació a Solsona», diu Carralero. Més tard, s´hi sumaria el plantejament econòmic del projecte. En aquest punt –subratlla Carralero– caldria saber com encaixar-hi «la gestió dels contractes ja existents» amb les tres empreses que ara mateix a la ciutat s´encarreguen respectivament de la recollida selectiva, diferent al nucli antic que a la resta, de l´orgànica i del rebuig.