El 60% d'espanyols està preocupat pel canvi climàtic

14/03/2020 - 08:00

La majoria dels espanyols (concretament, el 72%) creu que el canvi climàtic es deu a l'activitat humana i és un dels majors problemes de la humanitat, i culpa fonamentalment als governs (78,8%).

El 60% dels espanyols està preocupat pel canvi climàtic, però, el 20% es considera negacionista o «passota» i els enquestats expressen «por, preocupació o enuig» pels problemes mediambientals.

Aquestes conclusions apareixen en en el 'Estudi de percepcions, valors i actituds socials davant el canvi climàtic', elaborat per la Fundació Desenvolupament Sostenible i que es va presentar en un acte a Madrid per Emilio Ballester, president d'aquesta entitat; Domingo Jiménez, exdirector de l'Agència Europea de Medi Ambient; i Carina Pardavila, membre del Patronat de la Fundació.

L'estudi es va donar a conèixer en el context de la COP25 a Madrid, es basa en una enquesta en línia amb gairebé mig centenar de preguntes realitzada a 1.509 persones majors d'edat residents a Espanya.

Segons aquest treball, el 72% dels espanyols està totalment d'acord en que el canvi climàtic es degui a l'activitat humana i sigui un dels majors problemes de la humanitat, cosa en la qual un 24% es mostra parcialment d'acord; un 2,3% parcialment en desacord, i un 1,7% totalment en desacord.

La principal responsabilitat de l'canvi climàtic se centra en els governs (78,8%), seguits de les empreses (64,0%), els ciutadans (59,9%) i altres països (14,5%). A més, el 98% de les persones enquestades assegura que els governs no fan prou per frenar-lo.

Les majors preocupacions en aquest àmbit són la contaminació dels mars (97,3%), els incendis a Espanya (95,5%), l'extinció d'espècies (95,3%) i l'escassetat d'aigua (94,3% ). Pel que fa a les emocions, predominen la preocupació (39,8%), la impotència (24,6%) i la por a el futur (24,5%).

«Ens hem centrat en com consumim energia i d'on l'obtenim», ha assenyalat Ballester, que ha afegit que «és la raó de la major part dels problemes d'aquest planeta».

En aquest sentit, en qüestió d'energia més de la meitat de la mostra pensa que s'hauria de promoure «encara més» la sostenibilitat energètica; la qual cosa porta a que en qüestió de transport, un 47% afirma que el proper cotxe que es compri serà híbrid o elèctric.

«Cal saber el que pensa la ciutadania», ha declarat Pardavila, i els enquestats pensen que «part de la culpa actual de la situació del planeta és dels governs» el qual «ens vol dir que pensen que la seva resposta -ha dit - és insuficient ».

En aquest sentit, «hem separat les preguntes en què és el que pensen, què és el que fan i què és el que demanen als governs» el que ha portat a obtenir sentiments de la respostes com «por, preocupació o enuig» que s'accentuen en Comunitats autònomes com «Aragó, Navarra o Múrcia».

Per la seva banda, Domingo Jiménez, ha posat èmfasi que «hem d'organitzar el sistema per abordar un nou model» en què «a través de la empoderación de l'ciutadà arribem a l'acció real».

No obstant això i amb els resultats de l'estudi, els tres representants han coincidit que les dades mostren que «la societat espanyola ja està passant a una lluita proactiva».

 

PER SECTORS

L'estudi inclou apartats per sectors. Pel que fa a el transport, el 96% dels espanyols aprova les restriccions a l'trànsit aprovades per alguns ajuntaments quan hi ha episodis de contaminació.

Gairebé la meitat dels enquestats (47%) creu que el pròxim cotxe que es compri serà híbrid (31,2%) o elèctric (15,8%), mentre que perden força els impulsats amb gasolina (6,4%) o amb dièsel (5,3%).

El 88% dels espanyols separa les escombraries a casa, el 78% sempre porta la seva bossa a l'supermercat com a costum habitual, un 30% preveu instal·lar panells solars i el 55% assegura que canviarà els seus hàbits de consum energètic en el futur.
Les dades es van recollir el passat mes d'octubre en forma d'enquesta a una mostra de 1.500 persones -residents a Espanya i majors d'edat- ponderades per sexe, geografia o classe social, entre d'altres, sobre temàtiques com energia, transport, residus, aigua .

La presentació ha estat a càrrec de el president de la Fundació Desenvolupament Sostenible, Emilio Ballester; l'exdirector de l'Agència Europea de Medi Ambient i patró de la Fundació, Domingo Jiménez, i per la patrona de la Fundació, Carina Pardavlla.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

En la majoria d’Ajuntaments les Declaracions d’Emergència Climàtica no han estat acompanyades de mesures eficaces per reduir les emissions ràpidament.

L'Ajuntament de Girona s’adhereix a la declaració d'emergència climàtica efectiva.

Notícia

S’han iniciat les primeres obres de les actuacions previstes als diferents patis de les escoles públiques d’Igualada per tal de renaturalitzar-los i crear-hi diferents espais d’ombratge que puguin servir per crear refugis climàtics en les èpoques de més calor. Les dues primeres escoles on s’està actuant són l’escola Emili Vallès i l’Escola Ramon Castelltort.

Butlletí