El Bages explora les possibilitats de la servitització com a estratègia d’economia circular en la indústria

21/12/2019 - 08:00

Una cinquantena de persones assisteixen a una jornada organitzada pel Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa en el marc del projecte ‘Indústria Circular al Bages’

En la sessió es van exposar eines, idees i projectes vinculats a l’estratègia de la servitització, que planteja el procés de canvi a través del qual les empreses passen de la venda únicament de productes a oferir productes amb valor afegit, en què el valor que enriqueix el producte és un servei associat. D’aquesta manera augmenta la vàlua dels productes manufacturats, podent-ne allargar la vida útil i iniciar una nova relació amb el client més sostenible, competitiva i amb major valor econòmic i ambiental.

La jornada, en el marc del projecte Indústria Circular al Bages, va incloure quatre blocs. En el primer, Jordi Oliver, director executiu d’Inèdit, i Marc Bernadich, responsable d’Emprenedoria d’Umanresa, van aprofundir en el concepte de servitització, en les oportunitats que ofereix i la seva implementació en els models de negoci de les empreses. En el segon bloc, centrat en els casos pràctics, quatre empreses van explicar les seves experiències en servitització a diferents sectors: tèxtil, mobilitat, sanitari i metall. En la tercera part, Oriol Gavaldà, gerent d’Aiguasol, i Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per la Gestió de Residus, van oferir la ponència “Estudi de Xarxa de calor amb recursos renovables a Bufalvent”. Per últim, Laura Sobrevias, representant d’ACCIÓ a la Catalunya Central, va explicar les eines i instruments de suport que s’ofereixen des d’aquest organisme per a projectes d’implementació d’economia circular.

La jornada, organitzada amb el suport de la Diputació de Barcelona, va comptar amb les intervencions de Núria Masgrau, regidora d’Indústria, Comerç i Activitats de l’Ajuntament de Manresa, i de Marta Viladés, consellera de Desenvolupament Comarcal del Consell Comarcal del Bages, que van posar en valor l’aposta del territori a favor de l’economia circular.

També en el marc del projecte Indústria Circular al Bages, aquesta setmana s’han fet dues visites tècniques al Mafrica i al Consorci del Bages per la Gestió de Residus com a exemples d’èxit d’aplicació de la indústria circular a la comarca del Bages.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Article

Fab Lab Barcelona ha desenvolupat, juntament amb experts europeus, el projecte SCORE per impulsar l'educació en Economia Circular. L'objectiu del projecte és proporcionar eines als docents i augmentar la conscienciació i la comprensió de l'economia circular entre els joves de 15 a 24 anys.

Notícia

 

Manresa posa en funcionament la primera màquina dispensadora de bosses compostables a l'Espai Jove Joan Amades.

Notícia

De gran discoteca a entorn natural: una proposta didàctica pionera explica a infants i adolescents el procés de renaturalització de Can Poc Oli a Manresa.

Butlletí