El Bon Pastor dobla la recollida selectiva amb els contenidors mòbils

Font: Betevé

23/09/2019 - 08:00

Quatre mesos després que comencés el sistema de recollida selectiva mòbil al barri del Bon Pastor, la separació de residus ha passat del 30 % al 61 %. 

Quatre mesos després que comencés el sistema de recollida selectiva mòbil al barri del Bon Pastor, la separació de residus ha passat del 30 % al 61 %. Segons informa l’Ajuntament de Barcelona, el que més ha crescut ha estat la recollida del vidre. El que més destaca és la reducció dels impropis, que han passat del 18 a poc menys del 7 %. Això és perquè residus que abans anaven a la fracció orgànica ara es reciclen correctament.

Paper i cartró: de 354 kg a 479 kg, un 35% més.

Envasos de plàstic: de 175 kg a 231 kg, un 32% més.

Vidre: de 102 kg a 146 kg, un 43% més.

Per tot plegat, els responsables municipals plantegen estendre aquest model a altres barris. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, creu que els resultats de la prova pilot demostren que el sistema de contenidors “és caduc” i que “no es poden tenir contenidors a la ciutat oberts les 24 hores per llençar-hi qualsevol cosa”. 

La prova pilot, en marxa des de l’abril, forma part de l’estratègia Residu Zero, que inclou diverses mesures de prevenció, reducció, reutilització i recollida selectiva de residus per reduir-ne al màxim l’impacte ambiental i afavorir un espai públic més amable. El nou model de recollida de residus del Bon Pastor podrà implantar-se en altres barris de la ciutat, un cop se n’hagi estudiat la idoneïtat cas per cas.

A més, a Sarrià s’ha posat en marxa el sistema porta a porta, que ha triplicat el volum de la recollida selectiva de residus, i s’espera que en el futur es provarà l’eficiència dels contenidors intel·ligents.

L’objectiu és incrementar els percentatges de recollida selectiva de la ciutat i passar del 36 % actual fins al 60%, com marca la Unió Europea i el Pla de Gestió de Residus de Catalunya. De fet aquest sistema alternatiu o d’altres, com la recollida porta a porta del barri de Sarrià, es tindrà en compte en la nova contracta d’escombraries, l’any 2021. 

En el cas del Bon Pastor, el que encara cal ajustar és l’horari de la recollida: de 6 de la tarda a onze de la nit, que no convenç tots els veïns. Paquita Delgado, presidenta de l’associació de veïns del barri afirma que caldrà canviar-lo sobretot de cara a l’hivern, quan les persones grans, “a partir de les sis de la tarda ja es recullen a casa”. Tot i això valora positivament el sistema de recollida, més net, diu que el tradicional.La recollida selectiva de residus amb contenidors portàtils del Bon Pastor forma part de l'estratègia #ResiduZero i se n'estudiarà la implantació en altres barris de la ciutat. 
 

Recollida d’escombraries amb calendari

El sistema de recollida mòbil té un calendari establert. Les fraccions orgànica i la sanitària es recullen de dilluns a dissabte. El vidre, el paper i cartró i envasos es recullen els dimarts, dimecres, divendres i dissabtes. Finalment, la fracció de rebuig es recull els dilluns i dijous. El diumenge és l’únic dia de la setmana que no hi ha recollida d’escombraries.  Un cop acabat l’horari establert, les plataformes mòbils, instal·lades a la plaça de Félix Rodríguez de la Fuente i a la plaça de Robert Gerhard es retiren i l’espai torna a quedar lliure.

 

Informadors per als veïns

A més de la instal·lació de les plataformes, informadors ambientals passen per les llars i comerços per donar la informació i deixar-hi el material que ajudi a millorar la separació dels residus. En aquests primers mesos 1.200 habitatges han rebut informació i s’han repartit un total de 465 paquets de bosses compostables.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Acte
04/11/2024 - 09:00
Paranimf de la Diputació de Barcelona. Carrer del Comte d'Urgell 187. Barcelona
Notícia

La campanya de sensibilització promou el consum local i la reducció de residus, i ofereix diverses activitats educatives i tallers per fomentar hàbits sostenibles.

Article

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha habilitat en els darrers anys una trentena de punts de recollida d'oli usat, a tots els barris, amb contenidors especials per dipositar-lo. L'oli d'origen domèstic és un residu molt contaminant i el seu reciclatge comporta importants beneficis mediambientals.

Butlletí