L’ens comarcal i la cooperativa impulsaran la producció d’energies renovables i treballaran per eradicar la pobresa energètica a través d'un marc al qual també s'hi podran adherir els ajuntaments de la comarca.
El Consell Comarcal del Vallès Occidental i la cooperativa Som Energia han signat un conveni marc per estimular la producció d’energies renovables a la comarca i ajudar en l’eradicació de la pobresa energètica. El conveni preveu la col·laboració conjunta entre les parts per aconseguir el desplegament de les eines necessàries per actuar en aquests objectius compartits per les dues entitats.
El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez i el conseller comarcal de l’Àrea de Benestar Social, Pol Altayó junt amb els representants de l’Agrupació local de Som energia a Sabadell, Sebastià Ruiz i Sebastià Ribas han presentat el conveni marc aprovat per les dues entitats, al qual s’hi podran adherir els ajuntaments del Vallès Occidental. Així es traslladarà als representants municipals en la propera reunió del Consell d’alcaldes i alcaldesses que es farà aquest mes de febrer.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que “amb aquest acord fem un gest important davant aquest abús de les companyies subministradores que han permès que en un any la factura de la llum hagi pujat un 26%. Fent aquesta aposta amb Som Energia estem dient que, en la mesura que siguem capaços de pressionar les grans empreses i buscar models alternatius com el de la cooperativa, podrem transformar el mercat en un mercat més transparent”.
També ha assegurat que “no volem treballar amb empreses que no siguin responsables del que està passant a la societat, que no tinguin un compromís social, que no s’impliquin. Esperàvem molt més de les subministradores elèctriques i no hem tingut resposta. Si no estan disposades a donar solucions el que fem és treballar amb els qui tenen aquest compromís social”.
El conseller comarcal responsable de l’Àrea de Benestar Social, Pol Altayó, ha afirmat que “aquesta no és una decisió de caràcter econòmic. És una decisió Política en majúscules. Ho fem per fomentar un canvi de model energètic. I en aquest conveni que avui signem hi conflueixen un tema de territori, de medi ambient i un tema social. Volem donar resposta a un problema social que és evident, que és la pobresa energètica”.
Per la seva banda, des de Som Energia, Sebastià Ruiz, ha assegurat que “amb aquest conveni fem visible a tota la comarca que un altre model d’energia és possible. Aquest conveni es pot replicar a altres alcaldies”. Ruiz ha explicat que “Som Energia neix com una reacció al model energètic actual i aquest acord amb el Consell és l’inici d’una relació d’acció que ens permetrà promoure una economia social, treballar per la racionalització de l’energia, per l’energia verda i per eradicar la pobresa energètica”.
Mitjançant aquest acord el Consell Comarcal es fa soci col·laborador de Som Energia. A més, el Consell facilitarà a Som energia els recursos i mitjans per a què som energia faci una diagnosis de les instal·lacions dependents directa o indirectament del Consell. Som energia farà també formació i assessorament col·lectiu als municipis de la comarca sobre la pobresa energètica i per l’impuls del consum i la producció d’energies renovables. D’altra banda, es valorarà, des del Consell, la possibilitat de contractar amb Som energia, dins el marc legislatiu vigent, l’electricitat dels equipaments que el Consell gestiona. També es plantejarà a Som energia les perspectives d’instal·lacions de caràcter públic de producció d’energia per tal que pugui valorar la seva possibilitat d’implicació.
Aquest acord amb Som Energia recull diferents voluntats de treball expressades pels alcaldes i alcaldesses de la comarca en diferents sessions del Consell d’alcaldes d’aquest mandat en línies com el treball per eradicar la Pobresa energètica, l’aposta comarcal per les energies renovables i la lluita contra el canvi climàtic. El Programa d’Actuació Comarcal, el PAC, recull també aquests objectius.
De fet, podem entendre dins aquesta línia programàtica altres actuacions que ja del Consell Comarcal com és el Projecte Boscos del Vallès, que aposta per una font d’energia renovable i de proximitat per alimentar les calderes de biomassa de la comarca. També actuacions de lluita contra la pobresa energètica, amb converses i nous avenços amb les companyies subministradores d’aigua per evitar talls de subministrament.