El Consell Comarcal identifica diferents propostes per millorar les bonificacions locals verdes dirigides al teixit empresarial

04/03/2021 - 11:02

Es presenta l’informe Fiscalitat verda local i activitat econòmica, impulsat pel Consell Comarcal en el marc del Pacte per a la Reindustrialització i el Pla de Reactivació Socioeconòmica del Vallès Occidental. L’informe conclou que cal millorar en la difusió, coneixement i procés de sol·licitud i atorgament de les bonificacions, per tal que l’incentiu de les empreses sigui major que els costos administratius o burocràtics de gestionar-les. La millora i impuls de la fiscalitat verda és també una línia de treball del Pla de Qualitat de l’Aire del Vallès Occidental.

Una de les possibles propostes exposades és avançar cap a una major harmonització i coordinació de la fiscalitat local i bonificacions entre ajuntaments de la comarca. Mantenint les especificitats locals però creant un marc comú conjunt, facilitant així la tasca de moltes consultories i sectors professionals que ajuden a les empreses en l’àmbit tributari.

L’informe també considera que les bonificacions no poden ser mesures aïllades sinó que el seu objectiu s’ha d’acompanyar d’una pla general d’actuació de l’objecte que es vol aconseguir. També es proposa la possibilitat d’atorgar altres mesures complementàries per despertar l’interès de les empreses, com descomptes pels seus treballadors en serveis municipals. O ampliar els anys de durada de la bonificació, augmentat així la dotació rebuda ja que, sovint, l’import anual bonificat no és molt  significatiu.

La presentació de l’informe, que s’ha fet en format virtual, ha comptat amb la participació d’una trentena d’assistents, entre regidories i professionals tècnics de medi ambient, territori, promoció econòmica i hisenda, així com representants d’altres administracions i professionals del sector privat. En la seva obertura, el conseller comarcal de Desenvolupament Econòmic Local i alcalde de Barberà del Vallès,  Xavier Garcés, s’ha mostrat convençut que “malgrat les limitacions legals i pressupostàries, hi ha marge per millorar l’entorn local de suport a l’activitat empresarial a través de la seva tributació i bonificacions, més si es treballa de forma conjunta entre els ajuntaments i amb la participació dels agents socials i econòmics. Així que tenim molt camí per recórrer”.

Ha fet el tancament de la sessió,  la regidora d’Economia i Hisenda de Castellar del Vallès, Yolanda Rivera, com a ajuntament que lidera la mesura de Fiscalitat local i simplificació administrativa del Pla Comarcal. Ha destacat que “malgrat la conjuntura actual és important  innovar i avaluar l’activitat fiscal que fem els ajuntaments perquè sigui més justa, social i sostenible. I fer-ho en cooperació entre municipis i la participació del teixit empresarial, sector que fa una aportació molt important als pressupostos locals”.

Podeu consultaren els documents adjunts l’informe complet “Fiscalitat verda local i activitat econòmica al Vallès Occidental. Situació i impacte de les principals bonificacions”, així com la presentació de la sessió.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

L’esdeveniment internacional s’organitza a Catalunya, on les polítiques d’economia verda i circular han suposat el 13% del pressupost anual dels últims 4 anys. Es preveu que hi participin prop de 300 representants del món empresarial i institucional, que podran conèixer de primera mà experiències d’èxit en economia circular de Catalunya.

Notícia

El doctor en física teòrica i investigador del CSIC Antonio Turiel explica a TV3 la situació de la xarxa elèctrica europea i per què aquesta possibilitat s'hauria pogut evitar.

Article

Amb l'objectiu d'ajudar a reduir la despesa energètica de les empreses i fomentar millores en el camp de la reducció d'emissions i l'eficiència en la gestió de residus, l'Ajuntament de Sant Fruitós del Bages ha posat en marxa la segona edició d'un servei gratuït d'assessorament a les empreses pel que fa a la gestió energètica i de residus.

Butlletí