El Consorci Besòs Tordera vol recuperar el 100% dels espais fluvials i la biodiversitat del riu abans del 2030

Font: Vallès Visió i Consorci Besòs Tordera

08/05/2021 - 08:00

El consorci Besòs Tordera vol recuperar el 100% dels espais fluvials i la biodiversitat del riu abans del 2030. També centrarà el seu treball en mantenir aquells espais que ja han recuperat durant aquests anys.

Aquests són alguns dels objectius del nou Pla Estratègic de l’organisme, que també fa especial èmfasi en la divulgació i conscienciació de la Fundació Rivus i el pla viu el Besòs.

El nou pla estratègic del Consorci Besòs Tordera és el full de ruta a seguir fins el 2030, i inclou 40 projectes per aconseguir la trentena d’objectius que s’han proposat.

D’entre aquests objectius destaquen el sanejament total, la regeneració d’aigua, l’ampliació i adequació de tractaments per valoritzar recursos, la conscienciació i pedagogia ciutadana, la recuperació de la biodiversitat i del 100% dels espais fluvials, així com el manteniment dels ja recuperats.

Per assolir aquests i els altres objectius s’han definit una sèrie de projectes, entre els quals hi trobem la implementació de Plans Directors Integrals de Sanejament i del Pla Director d’Aigües Regenerades; així com el desplegament de tancs de tempesta i de control de punts d’abocament a riu, la redacció de Plans d’usos dels espais fluvials, la recuperació ecològica d’hàbitats i l’erradicació d’espècies exòtiques, la renaturalització d’espais d’oportunitat i la millora de la connectivitat, amb camins fluvials i carrils bici.

Aquest Pla Estratègic s’ha desenvolupat també tenim en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030), especialment dins les àrees de salut i benestar, aigua neta i sanejament, energia assequible i no contaminant i vida submarina.

El document també incorpora la gestió de les eines transversals amb entitat pròpia que el Consorci ha anat incorporant darrerament, com són la Fundació RIVUS i el pla Viu el Besòs!.

Aquest document, fruit d’un treball intens que va començar l’any 2017, preveu cohesionar i aconseguir la relació òptima entre ciutadania i entorns fluvials, preservar aquest bé tan escàs i preuat com és l’aigua, millorar la nostra gestió del sanejament i fer-la més sostenible, i aconseguir uns rius de qualitat en el sentit més ampli de la paraula”, ha explicat Josep Monràs, president del Consorci, qui ha conclòs: “l’objectiu final de tot aquest treball és el desenvolupament d’una estratègia de gestió eficient que permeti el millor desenvolupament integral del nostre Consorci”.

En aquesta planificació estratègica, molt determinada per la crisi sanitària de la COVID-19, també s’ha tingut en compte la persistència i amplitud dels efectes de la crisi econòmica, les reformes legislatives que afecten als ens locals, la nova percepció social del medi ambient i una demanda de transparència i participació creixents, així com les crisis derivades d’accidents industrials i fenòmens meteorològics adversos que es donen cada vegada amb major freqüència.


 

Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’actualització del sis plafons que fan una proposta de recorregut circular l’ha fet el Consorci del Besòs a petició de l’Ajuntament de Montcada i Reixac i també s’ha adaptat per a les persones amb discapacitat visual.

Article
Edició presencial del Congrés Acusticat amb fira expositiva i activitats d’escolta

Els dies 25 i 26 d’abril es tornarà a celebrar una nova edició de l’ACUSTICAT, el Congrés bianual sobre el món de l’acústica catalana. Granollers, capital del Vallès Oriental, acull una edició que torna a la presencialitat i ho fa des del Teatre Auditori de Granollers, un equipament que allotjarà ponències de nivell i fomentarà la reflexió acústica en 4 sales i una fira expositiva amb solucions i eines acústiques de nivell

Article
 

Més de 600 alumnes de 12 centres educatius de la ciutat han visitat el riu Llobregat en el marc de la celebració del Dia de l’Aigua. L’activitat s’emmarca en les accions que desenvolupen les escoles i instituts que formen part de la xarxa L’H Escoles Sostenible i el Padrins del Riu.

Butlletí