Font: Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental
El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental ha iniciat el muntatge d’una instal·lació de generació d’energia solar fotovoltaica amb connexió a la xarxa interna per autoconsum del Centre Comarcal de Tractament de Residus del Vallès Oriental (CCTRVO).
La instal·lació estarà formada per 2.938 mòduls que ocupen una superfície de 6.477 m2 ubicats i distribuïts sobre les cobertes de totes les naus, tant les existents com les noves, construïdes arrel del Projecte d’Ampliació i Millora de la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge.
La futura infraestructura, que contribuirà a reduir els costos energètics i millorar la sostenibilitat del CCTRVO, tindrà una potència de 1.317,6 KWp (Kilowatts pic) amb una producció estimada de 1.647.800 kWh/any (kilowatt hora a l’any), xifra que equival al consum mitjà d’unes 420 llars domèstiques, segons dades de l’IDAE (Instituto para la Diversificación y el Ahorro de Energía), i un estalvi d’emissions de 792,6 tones de CO2, l’equivalent a l’efecte beneficiós de plantar 1.585 arbres autòctons mediterranis.
Aquesta energia renovable se sumarà a la generació de biogàs, que produeix la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge mitjançant el tractament de la matèria orgànica provinent de la recollida selectiva, i a la de biometà, generat a la planta d’enriquiment del biogàs. La suma d’aquestes energies renovables suposarà la producció elèctrica de 7.750.000 KWh, xifra que representa el 70 % de la demanda total d’electricitat que té el CCTRVO.
Amb un cost d’1,5 milions d’euros i subvencionada per la Diputació de Barcelona amb els ajuts del Programa Sectorial Renovables 2030, l’actuació es realitza en dues fases, marcades per la construcció de les noves naus del Projecte d’Ampliació i Millora de la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge que finalitzarà l’any vinent.
Programa sectorial Renovables 2030
Programa sectorial Renovables 2030, dotat amb 50 milions d'euros, que té per objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals. Les inversions són relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.
El programa contempla finançar inversions per realitzar obres d’alt impacte contra el canvi climàtic: projectes d’instal·lació de plaques fotovoltaiques de més de 80kWp, instal·lació de calderes de biomassa de més de 80kW i totes aquelles actuacions de millora de l’eficiència d’enllumenat públic que contemplin canvis d’un mínim de 300 punts de llum.
Renovables 2030 va dirigit als ajuntaments de la província de Barcelona i, també, als ens supramunicipals en cas que tinguin competències en la gestió dels residus o en el cicle de l’aigua, com a gestors d’instal·lacions on es puguin dur a terme aquestes actuacions d’alt impacte.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 “Energia assequible i no contaminant”, 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.