El Govern impulsa noves mesures per promoure la instal·lació d'energies renovables

06/10/2024 - 08:30

Accelerar l'aprovació del Pla Territorial Sectorial per a la implantació d’energies renovables, la simplificació administrativa per reduir els terminis i la càrrega burocràtica dels projectes o l’impuls de noves formes de generació energètica com l’eòlica marina o el biogàs, entre les mesures que s'impulsaran.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha analitzat l’estat de les energies renovables a Catalunya i ha iniciat l’estudi de mesures per tal de fer un pas endavant en la transició energètica i accelerar en la descarbonització de la societat catalana. Les dades aportades pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica indiquen que Catalunya necessita un impuls en la instal·lació de nova potència energètica d’origen renovable, i aquesta situació pot generar un desavantatge competitiu per a l’economia del país.

Per revertir l’estancament actual, el Govern ha posat sobre la taula diferents mesures sobre les quals començar a treballar, com ara:

- Accelerar la tramitació i aprovació del Pla Territorial Sectorial per a la implantació d’energies renovables (PLATER).

- Negociar per garantir la connexió a la xarxa de les renovables necessàries per a la transició energètica a Catalunya.

- Incentivar les diferents tecnologies amb mesures de simplificació administrativa que permetin reduir els terminis de tramitació i la càrrega burocràtica dels projectes.

- Impulsar formes de generació fins ara poc explotades a Catalunya, com ara l’eòlica marina o el biogàs.

- Estudiar noves accions en el marc de la xarxa de recàrrega per a la mobilitat elèctrica, inclosa la instal·lació de punts de recàrrega a edificis públics mitjançant L’Energètica.

- Un altre àmbit de treball serà el del marc regulador per a les bateries, un sector emergent que requereix una normativa clara que el doti de seguretat jurídica.

 

La situació de les renovables a Catalunya

Les energies renovables van cobrir un 13,6% de la demanda elèctrica de Catalunya l’any 2023, quan l’objectiu fixat per la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 (PROENCAT 2050) ascendeix al 54% per l’any 2030. A més, el creixement de la potència instal·lada ha estat poc significatiu en els darrers anys: l’energia eòlica ha crescut en 130 MW instal·lats entre 2020 i 2024, fins als 1.406 MW, i la solar fotovoltaica sobre terreny ha guanyat 62 nous MW i ha assolit els 351 MW.

De fet, la potència instal·lada per cada una de les tecnologies resta lluny de les fites establertes per la PROENCAT per a l’any 2030. Mentre que la solar fotovoltaica sobre coberta se situa en el 45% del compliment, l’eòlica terrestre només ha assolit el 26% d’assoliment i la solar fotovoltaica sobre terreny, el 8%.

D’aquesta manera el Govern referma el seu compromís amb la transició cap a un model energètic renovable, descarbonitzat, distribuït i ciutadà, que contribueixi a fer front a l’emergència climàtica. Aquesta transició, a més, ha de fer del sector energètic un dels eixos per fer créixer un model econòmic més eficient i sostenible.

En aquest sentit, la PROENCAT 2050 calcula que la reducció de la dependència energètica associada a la descarbonització de la societat catalana permetria reduir la despesa en combustibles fòssils de 8.700 milions d’euros anuals a 650 milions d’euros.

 


 

Categories: 

Relacionats

Article

El Ple de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària del mes d'octubre, ha aprovat el Pla de Transició Energètica de la Diputació de Girona. 

Notícia

El darrer Ple municipal va aprovar inicialment diversos projectes per a instal·lar plaques solars per a l’obtenció sostenible d’energia en diversos equipaments. 

Notícia


 

La nova planta solar fotovoltaica a l’Horta de les Tres Creus, a Montmeló, contribuirà a l’auto-abastiment energètic d’infraestructures comarcals estratègiques a partir de fons d’energia renovable, generada pel mateix municipi.

Butlletí